Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
10.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 10.17

8 let

Tožilstvo prejelo ovadbo NPU zaradi oškodovanja Merkurja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da je od NPU prejelo kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in davčne zatajitve zoper več oseb na škodo Merkurja.

Sedmerica ovadenih je po mnenju Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) trgovsko podjetje oškodovala za 162 milijonov evrov, osumljeni so tudi davčne utaje.

Po neuradnih informacijah naj bi bila med ovadenimi Bine Kordež in Marta Bertoncelj Več informacij na tožilstvu o ovadenih niso podali, po neuradnih informacijah pa naj bi bila med ovadenimi tudi nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež in nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj.

Pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko je na predstavitvi dela urada v prvih sedmih mesecih leta dejal, da so na tožilstvo podali ovadbo zoper sedem oseb zaradi domnevnega oškodovanja gorenjskega trgovskega podjetja za okoli 162 milijonov evrov. Sedmerico so ovadili zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in davčne zatajitve.

Zagotovili kreditiranje družbe tako, da jo je kreditirala druga družba Po podatkih, ki so jih pridobili med preiskavo, naj bi osumljenci s storitvijo kaznivega dejanja zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti zagotovili kreditiranje družbe tako, da jo je kreditirala druga družba. S fiktivnimi posli naj bi to početje prikrili, pri tem pa povzročili škodo v višini 162 milijonov evrov.

Sedmerica je po Črepinkovih besedah prav tako utemeljeno osumljena oškodovanja državnega proračuna za šest milijonov evrov. Z domnevno preslepitvijo davčnega organa naj bi nezakonito izkazali za 1,8 milijona evrov prenizke obveznosti davka na dodano vrednost. Prav tako naj bi se izognili plačilu davka od dohodka pravnih oseb v višini 4,2 milijona evrov.

S preiskavo začeli jeseni 2010 NPU je s preiskavo domnevne gospodarske kriminalitete v Merkurju začel jeseni 2010, dva meseca kasneje pa so izvedli tudi obsežno akcijo, v kateri so opravili 28 hišnih preiskav in zadržali Kordeža ter njegove tesne sodelavce.

Zoper Kordeža in Bertoncljevo na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer že poteka sojenje zaradi oškodovanja Merkurja s prodajo trgovskega centra Primskovo.

Ne spreglejte