Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 16.36

8 let

Mariborski heker se ni želel zagovarjati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sojenje računalničarju Matjažu Škorjancu se je začelo z branjem obtožnice, ki ga med drugim bremeni izdelave programa za vdor v informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti.

Sam se še ni želel zagovarjati, soobtožena Nuša Čoh pa je krivdo znova zanikala.

Danes 26-letni Matjaž Škorjanc, znan tudi pod vzdevkom Iserdo, naj bi v obdobju med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je mogoče vdreti v tuj informacijski sistem, in ga prodajal prek spleta. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa (v prevodu metulj).

S škodljivo kodo okuženih najmanj 23.000 računalnikov Po obtožnici naj bi bilo z omenjeno škodljivo kodo okuženih najmanj 23.000 računalnikov. Med drugim naj bi z njeno pomočjo izvedli tudi skupinski napad na kanadsko spletno obrambno mrežo, v katero so bili vključeni strežniki številnih vladnih in drugih ustanov v državi. Škodo, ki je bila s tem povzročena, se ocenjuje na najmanj 3,3 milijona evrov.

Nezakonito je pridobil 115.000 evrov Po navedbah iz obtožnice je Škorjanc kodo prodal najmanj 233-krat, denar pa so mu kupci nakazovali na bančni račun takratne partnerke Nuše Čoh. S tem naj bi si prvoobtoženi nezakonito pridobil 115.000 evrov, s čimer si je kupil stanovanje, avto ter drago računalniško in elektronsko opremo.

Soobtožena: Nisem vedela, da gre za kar koli spornega ali škodljivega 26-letno zdravnico Nušo Čoh obtožnica bremeni pomoči pri pranju denarja, ker je Škorjancu posodila svoj transakcijski račun in mu nato redno dostavljala nakazani denar v gotovini. To je po navedbah tožilstva počela zavestno, medtem ko je sama danes ponovila, da ni vedela, da gre pri Škorjančevem početju "za kar koli spornega ali škodljivega". S slednjim sta se spoznala leta 2007 med študijem medicine in povedal ji je, da izdeluje računalniške programe. Nakazila na njen in ne njegov račun si je razlagala kot "davčno ugodnejša". "Spoznala sem ga kot pridnega in poštenega študenta in sem mu popolnoma zaupala," je zatrdila.

Prvič so ga aretirali že leta 2010, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili Afero so kriminalisti razkrili v sodelovanju z ameriškim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI). Škorjanca so prvič aretirali julija 2010 in ga nato zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Takoj po izpustitvi naj bi se po navedbah iz obtožnice ponovno lotil spornega početja. Ponovno so ga zajeli oktobra lani v njegovem stanovanju v Mariboru in odtlej je v priporu.

V ZDA naj bi mu grozilo kar 65 let zapora ZDA so zahtevale njegovo izročitev, a Slovenija v to ni privolila. Po poročanju medijev bi mu v primeru izročitve čez lužo grozilo kar 65 let zapora. Slovensko tožilstvo bo po napovedih za Škorjanca zahtevalo šest let in pol zapora ter vrnitev vsega nezakonito pridobljenega premoženja, za Čohovo pa leto in pol zaporne kazni.

Današnji prvi dan glavne obravnave je bilo veliko pozornosti namenjene tudi postopkovnim vprašanjem. Obramba je neuspešno zahtevala zavrnitev obtožnice, saj jo je vložil okrajni in ne okrožni tožilec. Prav tako je zahtevala odpravo pripora in dovoljenje, da dobi Škorjanc vpogled v vso dokazno gradivo. Šele potem se bo Škorjanc tudi sam zagovarjal.

Odvetnik: Prepričan sem, da je tožilstvo sprožilo postopek zaradi pritiska FBI Njegov odvetnik Janko Jerman pravi, da fant "nima nobene zveze" s spornim računalniškim programom. "Prepričan sem, da je tožilstvo sprožilo postopek zaradi pritiska FBI. Mislim, da so tukaj dvomi že v sam obstoj kaznivega dejanja. Vsekakor ga pa ni storila moja stranka," je pojasnil v izjavi za medije.

Tudi odvetnik Čohove Borut Mihurko je prepričan, da je resnica na strani obrambe. "Menim, da je moja klientka danes ustrezno pričala, da ni niti vedela, niti morala vedeti, niti mogla vedeti, da bi bili ti programi lahko kakorkoli škodljivi." "Če so ljudje plačevali z različnih koncev sveta, v današnji globalizaciji ni nič posebnega. Da je nekdo z nekim intelektualnim delom v razmeroma kratkem času ustvaril zelo velik dobiček, pa tudi ni nič problematičnega, če vemo, kako se nastal Facebook, Microsoftov imperij itd.," je dejal.

Dokazne listine obsegajo več kot 6000 strani Naslednja obravnava je napovedana za četrtek, ko naj bi začeli z branjem dokaznih listin. Te obsegajo več kot 6000 strani, poleg tega je veliko gradiva še v elektronski obliki. Zato odvetniki danes niso mogli napovedati, kdaj bo zagovor Škorjanca in kdaj bodo začeli zasliševati priče, med katerimi naj bi bili po besedah tožilca Iztoka Krumpaka tudi ameriški strokovnjaki. Obravnave so sklicane še za 23., 27. in 30. avgust.

Med obtoženimi v zadevi je bila tudi prvoobtoženčeva mati Zdenka Škorjanc, ki jo tožilstvo bremeni pranja denarja. Iz zdravstvenih razlogov je sodišče njen primer izločilo in ji bo sodilo ločeno.

Po drugi strani sta soobtožena Darko Goričanac in Mentor Leniqi julija kaznivo dejanje napada na informacijski sistem priznala in se pogodila s tožilstvom, prvi za leto in šest mesecev zapora, drugi pa za leto in tri mesece.

Ne spreglejte