Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 10. 2011, 11.19

8 let

Kriminalisti zaradi suma spolne zlorabe ovadili Swamija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koprski kriminalisti bodo v teh dneh na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper Svamija, ustanovitelja Joge v vsakdanjem življenju, ki ga je zaradi suma spolnega napada prijavila Primorka.

Spomladi je med slovenskimi člani Joge v vsakdanjem življenju (JVŽ) završalo, saj je ena od njihovih članic policistom prijavila spolno zlorabo, ki naj bi jo nad njo storil sam guru Šri Mahamandalešvar Paramhans Svami Maešvarananda, 66-letni svetovno znan in spoštovan učitelj joge.

V Kopru odstopili vodilni društva Joga v vsakdanjem življenju Na forumih se je vnel – in še vedno traja – boj med zvestimi privrženci učitelja in tistimi, ki "si ne želimo več zatiskati oči. Sam sem, ko mi je kolegica povedala o svojih izkušnjah zaradi šoka še tisti dan izstopil iz društva, in sicer konec februarja. Izkazalo se je, da ni edina, saj se pojavljajo tudi pričevanja drugih žensk tako v Avstriji kot na Hrvaškem, moji kolegi v društvu pa so jo označili za shizofreno oziroma mentalno bolno," je povedal dolgoletni član koprskega društva in tudi inštruktor joge Dean Felda. Kot je pojasnil, je odstopil tudi predsednik koprskega društva Miran Molk in še približno polovica aktivnih učiteljev joge.

Primorka: Mislila sem, da bom bruhala Naša sogovornica (podatke hranimo v uredništvu, op. a.) je jogo začela vaditi pri 14, pri 16 je od učitelja prejela mantro in mu v obredu iniciacije prisegla, da mu bo zvesta do konca življenja. Več ur na dan je ponavljala mantro, v kateri je njegovo ime, s čimer naj bi se vzpostavljala močna čustvena vez z učiteljem. Po petih letih intenzivnega ukvarjanja z jogo je odšla tudi v Indijo. "Že prvi dan prihoda leta 1998 v Indijo mi je neko dekle šepnilo v uho: 'Svamidži te kliče!' Bila sem presenečena, ona me je odpeljala v njegovo stanovanje. Bila sem srečna, zame je bil več kot mama, oče, prijatelj, zame je bil vse," pripoveduje 34-letna Primorka. Soba je bila mračna, se spominja, gorela je le sveča. "Sedel je na posteljo, jaz pa k njegovim nogam. Potem je v sobo stopilo drugo dekle, ki mu je začelo lizati prste na nogah, bila sem šokirana. Medtem mi je ženska slekla spodnje hlačke, bila je moja prva spolna izkušnja. Legel je name, me vprašal, ali sem še devica. Ko sem mu pritrdila, si je premislil in ni prodrl vame, je pa mojo glavo potisnil proti penisu in rekel: Pij! Mislila sem, da bom bruhala," se dogodka – to se je zgodilo še trikrat – tudi danes z odporom spominja Primorka.

Tudi če te guru tepe in ponižuje, ti dela dobro Po dogodku, trdi, je bila zmedena, zgrožena: "Ker je bil zame kot oče, sem to doživela kot neke vrste incest. Iz velikega boga je v trenutku padel na raven navadnega sprijenca," pojasni, "a ker imaš za seboj toliko let vere v njegovo dobroto, modrost in nadnaravne duhovne sposobnosti, je v meni še vedno obstajal dvom, kaj pa, če je to storil zato, da bi mi na neki ravni pomagal. Tudi 50 minut trajajoča molitev Gurugita oziroma hvalnica, ki jo učenci ponavljajo ob vsaki polni luni, pravi, da ne glede na to, ali te guru tepe ali ponižuje, guru dela tebi dobro. Če vanj posumiš, če grdo govoriš o njem, se boš rodil kot demon v džungli," razlaga Primorka, zakaj se je šele po 12 letih odločila za razkritje oziroma prijavo na policiji.

Trenutek odločitve je bilo rojstvo hčerke "Najbolj odločilno pa je bilo, ko sem sama rodila hčerko. Ko sem pomislila, da se lahko to zgodi njej, se mi je to zdel najbolj grozen možen scenarij. Takrat sem vedela, da moram zadevo prijaviti," pripoveduje. Ker je vso socialno mrežo spletla znotraj društva, se ni imela komu zaupati. "Šele ko sem spletla vezi zunaj joge, sem to lahko storila. Vedela sem, kaj sledi – javni linč in izbris iz sistema. In točno to se je tudi zgodilo," pripoveduje. "Sam sem s Swamijem izrekel nekaj besed, zato težko rečem, da ga poznam. Poznam ga dobro kot učitelja, kot avtoriteto na duhovni ravni. Tudi zame je bil šok, ko sem izvedel, kaj naj bi počel, sploh ker je hkrati naredil toliko dobrih stvari," pravi Dean Felda in dodaja: "Tri ure sva se pogovarjala o tem, kaj se ji je dogajalo. Problem je v tem, da če se nekdo preda učenju, gre za fanatično zaupanje in lahko pride do zlorabe, pa se tega sploh ne zavedaš."

Prijateljica in poročna priča napisala pismo po naročilu Swamidžija Za zlorabo je prijaviteljica namreč povedala nekaj svojim najbližjim prijateljem iz joge: "Nekateri so mi verjeli, drugi ne. Najbolj me je prizadela moja prijateljica z joge, ki je bila tudi moja poročna priča in sva se družili že od malega. Po naročilu Swamidžija je napisala pismo, v katerem je podrobno opisala najino prijateljstvo," pravi Primorka.

Pa naj navedemo le nekaj kratkih stavkov (nelektoriranih) iz pisma, katerega kopijo hranimo v uredništvu. "To pa je moja zgodba. Zelo je detaljna, ker je Swamidži tako želel... Nekoč je bila zaljubljena v jogo in Swamidžija, to je sama rekla. Zanjo je bil oče, Bog. No, zadnje par le pa je začela dvomiti v Swamidžija in vsakič, ko je šla v Novi Sad, je prišla še podprta v tej smeri... Ko je Fati napisal sporočilo, da izstopa iz vseh aktivnosti, sem izvedela z njeno zgodbo. Najprej sem mu poslala mejl, naj ne nori, ko pa sem čula za njo, sem skoraj znorela... Nisem ji mogla verjet po telefonu, rekla sem, da ji verjamem, ampak za Swamidžija pa ne morem verjet…Če sem se postavila na njeno stran, sem na Swamidžija gledala kot na zarotnika, cela njegova zgodba se je ujemala z njenim scenarijem. Če pa na Swamidžijevo, pa nanjo kot na odlično igralko, a bolano... Kasneje sem dala na tehtnico Swamidži in vsa svetloba, o kateri me je učil, in njo z njenimi problemi, frustracijami, zgodbami. Ne morem drugače, obrnila sem se na Swamidžija, od takrat dalje se ne porajajo nobeni dvomi več... To pismo Swamidži naroča predvsem zato, da jo reši, da bi jo odvrnil od tožbe, ker če bo šla na sodišče, se bo zlomila, zato tudi to pišem po Swamidžijevih navodilih... "

Miličević: Moj izstop nima nobene zveze s spolnimi zlorabami Tako kot predvideva Swami, da mu bo torej morebitne zlorabe težko dokazati, je tudi Felda prepričan, da bo njene izjave, če bo tožilstvo vložilo tudi obtožnico, zelo težko dokazati. Kakšen teden po tistem, ko je Primorkina izpoved prišla na internet, je odstopil tudi novosadski vodja in dolgoletni Swamijev učenec Slobodan Miličević Svami Čidanand. "To, da moj izstop iz zveze povezujejo z izpovedjo nekdanje učenke o spolni zlorabi in plasirajo kot zaroto proti Swamiju, je absolutno neresnica. Sam sem izstopil zaradi očitnih težav s komunikacijo vodilnih," je za Planet Siol.net povedal Miličević. Njena izjava pa je očitno sprožila plaz, saj se javljajo dekleta s podobnimi izkušnjami tako iz sosednje Hrvaške, Avstrije, v avstralskih centrih je odstopila večina vodij in učiteljev, enako na Novi Zelandiji, v Srbiji so iz svetovne organizacije YIDL izstopila cela društva.

Še dve ovadbi? "Sama osebno poznam še dve ženski, ki bosta zlorabo verjetno prijavili. Poznam pa jih najmanj 15, ki sem jim je dogajalo enako, a tega ne bodo prijavile, verjetno zaradi sramu ali morda zato, ker bi potem morale možem pojasnjevati, kaj se je dogajalo," pravi Primorka.

Ne gre za maščevanje, temveč opozorilo Pojasni še, da se je obrnila na avstrijski Beli obroč, od koder so jo napotili na urad za sekte. "V uradu so mi povedali, da nisem prva, ki se je obrnila nanje v zvezi s Swamijem, zadevo preiskujejo. Naj še enkrat povem, da ne gre za nikakršno kampanjo ali maščevanje, kot so hoteli prikazati voditelji tega sistema, ampak za opozorilo drugim ženskam, ki so kot učenke guruja doživele podobno izkušnjo, da se oglasijo, ker se to ni zgodilo le njim, iz te travme je izhod," dodaja naša sogovornica. "Polega tega, da Swami skriva resnico in laže, zlorablja, kar je najčistejše in najbolj sveto – človeško zaupanje," opozarja za zdaj še domnevno zlorabljena nekdanja učenka Joge za vse življenje.

Ne spreglejte