Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sobota,
18. 1. 2014,
20.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 18. 1. 2014, 20.46

8 let, 5 mesecev

Kardinal Rode in novinar Karba bosta v petek na sodišču razčiščevala opravljanje

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V petek se začenja sojenje v zasebni tožbi zaradi opravljanja, ki jo je zoper novinarja Dejana Karbo po časopisnem zapisu, da je oče Petra Stelzerja, vložil kardinal Franc Rode.

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, zdaj kardinal Franc Rode novinarja Dejana Karbo kazensko preganja zaradi opravljanja in raznašanja neresničnih trditev iz zasebnega življenja. Karba naj bi to storil avgusta 2012 s člankom v časopisu Delo, v katerem je zapisal, da je bil Rode leta 1969 intimen s Tanjo Bredo, ta pa je leto pozneje v Nemčiji rodila sina Petra Stelzerja, čigar oče naj bi bil ravno Rode.

Rode zanikal navedbe, opravil test, pozdravil rezultat Rode je navedbe zanikal, s Stelzerjem, ki je iz tujine pojasnjeval, da želi vedeti, kdo je njegov pravi oče, pa se je strinjal, da opravita preizkus očetovstva s testom DNK. Izid testa, s soglasjem obeh, Stelzerja in Rodeta, opravljen na inštitutu za sodno medicino univerze v Münchnu, je na začetku oktobra 2012 pokazal, da med Stelzerjem in Rodetom ni sorodstvene povezave.

"Vesel sem, da je rezultat javen in takšen, kot sem od vsega začetka vedel, da bo," je Rode dejal ob predstavitvi rezultatov. Na izid testa se je odzval tudi Stelzer, povedal je, da rezultat priznava, Rodetu pa se je opravičil za nevšečnosti, ki jih je imel zaradi pisanja, da ima zamolčanega sina.

Karba naj bi opravljal Rode je kmalu po izidu testa DNK vložil 30 tisoč evrov "težko" civilno tožbo proti Delu in Karbi, zoper novinarja pa je na ljubljanskem sodišču sprožil še zasebno kazensko tožbo.

V tožbi Rode zatrjuje, da naj bi Karba "kot novinar in avtor člankov o zasebnem tožilcu trdil in raznašal, da je zasebni tožilec oče Petra Stelzerja in da je imel ljubezensko razmerje in spolne odnose s Tanjo Bredo Stelzer, katerega posledica je bilo rojstvo otroka". Na ta način, trdi, je Karba storil kaznivo dejanje opravljanja.

Tožba je kontradiktorna, sodišče naj je ne dopusti, je predlagal Karba Karba je tožbi ugovarjal z navedbami, da je ta sama s seboj v nasprotju ter da so mu domnevo očetovstva, ki jo je zapisal v članek, potrdile priče, s katerimi se je pogovarjal.

Predlagal je, da sodišče tožbe ne dopusti. A je sodni senat julija lani ugotovil, da je Rode kot zasebni tožilec s predloženimi listinskimi dokazi – s članki v časopisu in na spletnih straneh – izkazal vse zakonske znake in utemeljen sum kaznivega dejanja opravljanja, zato so sodniki kardinalovo tožbo dopustili.

Karba zanika, Rode verjame v pravno državo Zasebni tožilec in obdolženec sta se na sodišču srečala septembra lani, ko je potekal predobravnavni narok. Karba je krivdo zanikal, dejal je, da še naprej stoji za svojo zgodbo. Rode pa je o razlogih za zasebno tožbo povedal: "V tožbo sem šel, ker verjamem, da živim v pravni državi, da resnica zmaguje nad lažjo in pravičnost nad krivičnostjo."

Sojenje se bo začelo v petek, med pričami, ki jih je predlagal Karba, pa je tudi Karl Slemenšek, stric Tanje Brede Stelzer, ki bo po besedah Karbovega zagovornika Aleksandra Čeferina lahko povedal "veliko podrobnosti o odnosih med Rodetom in Stelzerjevo".

Na račun Rodeta naj bi pretrpela marsikaj Rodetova odvetnica Nina Zidar Klemenčič v dokaznem postopku predlaga zaslišanje Tanje Brede Stelzer, katere imena sicer ni na seznamu prič, ki jih je predlagala Karbova obramba.

"Stelzerjeva ni ravno dobrega zdravja. Če bo prišla, to pozdravljam, je pa na račun Rodeta doživela že marsikaj slabega in neki način smo jo želeli zavarovati," je na vprašanje, zakaj tudi sami niso predlagali zaslišanja Stelzerjeve, septembra lani odgovoril Karba.

Ne spreglejte