Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
21.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 21.20

7 let, 12 mesecev

Je za smrt nogometaša Botonjića odgovorna ginekologinja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z zdravstvenimi težavmi člana NK Ljubljana Nedžada Botonjića njegov brat Damir ni bil seznanjen. Za težave s srcem naj ne bi vedel niti pokojnik. Sodni izvedenec meni drugače.

Sodišče še vedno ugotavlja odškodninsko odgovornost za smrt 27-letnega vratarja NK Ljubljana Nedžada Botonjića, ki se je v začetku februarja 2005 med treningom zgrudil na stadionu v Šiški. Kot je pokazala obdukcija, je bil usoden srčni infarkt. Botonjić je imel prirojeno srčno napako, toda na zadnjem zdravniškem pregledu, kamor morajo nogometni klubi enkrat na letoletno napotiti igralce, je bil ocenjen za zdravega in sposobnega za profesionalno ukvarjanje s športom. Kot izhaja iz pokojnikove nogometne izkaznice, je julija 2004 tako ugotovila zdravnica Vesna Domitrica Miloradović – specialistka ginekologije in porodništva.

Zakaj je nogometaša pregledala ginekologinja in ne specialist medicine dela in športa, se sprašuje Nedžadov brat in nekdanji vratar NK Olimpija Damir Botonjić, ki je s pomočjo ljubljanskega odvetnika Andreja Žabjeka vložil tožbo, v kateri je od Miloradovićeve, Združenja nogometnih klubov prve slovenske nogometne lige in Nogometne zveze Slovenije najprej zahteval več kot 100.000 evrov odškodnine, pred kratkim pa je tožbeni zahtevek znižal na 40.000 evrov. Včeraj je tožnik pred sodnico Jelko Podgoršek zatrdil, da se mu o bratovih zdravstvenih težavah ni niti sanjalo. Po Damirjevih besedah za srčne težave ni vedel niti Nedžad.

Je nogometni vratar prikrival zdravstvene težave? Tožnik krivdo za bratovo smrt v glavnem pripisuje Miloradovićevi, nogometna zveza in združenje nogometnih prvoligašev pa sta odškodninsko odgovorna, ker pogodb nista sklenila s specialistom za medicino dela in športa. Toda Miloradovićeva v odgovoru na tožbo trdi, da Botonjića ni nikoli pregledala, prav tako ni izdala nobenega dokumenta o njegovi sposobnosti za igranje nogometa. Julija 2004 je opravila le splošni zdravstveni pregled nogometašev mlajših selekcij, ne pa tudi članov, kamor je spadal Botonjić.

Ob tem odvetnik Miloradovićeve Mirko Modic opozarja, da je bil kmalu po Botonjićevi smrti v tedniku Mladina objavljen prispevek, da je imelso nogometnega nogometni vratarja zdravstvene težave pestile že prej, saj je moral zaradi tega zapustiti svoj prvi klub NK Slovan, nenadna slabost pa ga je obšla tudi na treningu leta 2002, ko je bil član NK Mura. Vkolikor Če so te navedbe točne, se je po prepričanju Modica mladenič zavestno izpostavljal nevarnosti infarkta in je za posledice odgovoren sam.

Ugotovitve sodnega izvedenca so v prid toženim strankam Takemu zaključku napeljujejo tudi ugotovitve sodnega izvedenca medicinske stroke Gorazda Koširja, ki je v zdravstvenem kartonu pokojnika našel podatek, da so Botonjiću diagnozo obolenja srca postavili že v otroštvu. Po prepričanju Koširja je pokojnik za svoje zdravstvene težave vedel, vendar priporočil zdravnikov ni upošteval. Kot je še ugotovil Košir, predpisi v obdobju, ko je pokojnik igral nogomet, niso natančno določali vrste zdravstvenih preiskav in testiranj, ki bi jih moral opraviti vsak poklicni nogometaš.

Z ugotovitvami sodnega izvedenca pa se ne strinja odvetnik Žabjek, saj naj bi imel Nedžad v mladosti le prehoden šum na srcu, kar muči mnogo mladih športnikov, stanje pa se med odraščanjem številnim tudi izboljša. Žabjek je tudi prepričan, da predpisi s področja medicine dela in športa že dolgo določajo, da morajo športnike pregledati specialisti, ne pa kateri koli zdravnik, v primeru Botonjića celo ginekolog. Pravda se bo nadaljevala 27. septembra, ko bo na Žabjekov predlog neposredno zaslišan izvedenec Košir.

Ne spreglejte