TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2010,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 19. 11. 2010, 18.13

8 let

Nov osnutek o obdavčitvi nepremičnin predvidoma še ta mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za finance pripravlja nov osnutek zakona o davku na nepremičnine, v katerem bo upoštevalo nekatere pripombe iz javne razprave in koalicijskih usklajevanj.

Osnutek bo šel še enkrat v koalicijsko usklajevanje in še ta mesec v obravnavo kriznim ministrom, nato naj bi ga predstavili javnosti.

"Na podlagi koalicijskega usklajevanja ministrstvo za finance v teh dneh pripravlja novo besedilo predloga zakona o davku na nepremičnine, ki bo še enkrat predmet posveta v koaliciji in na 'kriznih ministrih'. Po opravljenih razpravah bo dokončno usklajen predlog zakona predstavljen javnosti. Zakon načrtujemo na kriznih ministrih obravnavati do konca novembra," so povedali na ministrstvu za finance.

Kakšne so spremembe glede na prvotni osnutek, ki je bil v javni razpravi poleti, ministrstvo do konca usklajevanj ne more razkriti.

Koalicijsko "skoraj usklajene" rešitve Po pisanju današnjih Financ so koalicijsko "skoraj usklajene" rešitve, da bi bila davčna osnova 100 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnine, davčna stopnja za stanovanjsko nepremičnino, v kateri lastnik prebiva, 0,1 odstotka, davčna stopnja za drugo stanovanje in počitniško hišo pa 0,3 odstotka.

Davek naj bi bil uveden 1. januarja 2012

Če bi bilo stanovanje v najemu in bi imel najemnik tam prijavljeno stalno bivališče, lastnik pa bi plačeval davek od najemnine, naj bi davčna stopnja znašala 0,1 odstotka. Za nezazidana stavbna zemljišča naj bi veljala 0,3-odstotna davčna stopnja. Kmetijska zemljišča bi bila obdavčena z 0,03-odstotno, gozdovi z 0,05-odstotno, zemljišča v zaraščanju pa z 0,1-odstotno davčno stopnjo.

Poslovne nepremičnine bi bile obdavčene s stopnjo 0,5 odstotka, poslovne nepremičnine pa s stopnjo 0,7 odstotka. Davek naj bi uvedli s 1. januarjem 2012, navaja časnik.

Predlog bodo obravnavali še krizni ministri Informacij časnika na posvetu o poslovanju z nepremičninami v Portorožu ni želela komentirati generalna direktorica direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na finančnem ministrstvu Alenka Kovač Arh. Predloga ni mogla prestaviti, saj da bo prihodnji teden še v koalicijskem usklajevanju in ga bodo obravnavali še krizni ministri.

Končan: Odstopanja naj gredo v dobro zavezanca

Na okrogli mizi, na kateri so v okviru posveta razpravljali o davku na nepremičnine, se generalni sekretar združenja davčnih svetovalcev Darko Končan ni strinjal s predlogom, da bi bila osnova 100-odstotna vrednost nepremičnin, saj da naj gredo odstopanja, če se ne da natančno izračunati tržne vrednosti, v dobro zavezanca. Kovač Arhova je dejala, da so odstopanja, navzgor in navzdol, že zajeta v mediani in tako v ocenjeni vrednosti.

"Nov davek ne more imeti 210 poddavkov" Končan se tudi ne strinja s predlogom, da bi občine lahko deloma same določale davčno stopnjo, saj da gre za nov davek, ki bi moral biti enoten za celotno državo in "ne more imeti 210 poddavkov". Nasprotno meni član predsedstva Skupnosti občin Slovenije in župan Miklavža na Dravskem polju Leo Kremžar, ki je prepričan, da bi morali občinam dati možnost razmisleka, ali bo koga oprostila oz. zanj določila nižji davek. Predlog, da davka ne bi bilo mogoče odpisati, tudi če bi bilo ogroženo preživljanje zavezanca ali družinskih članov, ter da bi se občina ob nezmožnosti plačila davka lahko vpisala na nepremičnino, je označil kot "zelo krutega".

Edo Pirkmajer meni, da je nujno spremeniti sedanji sistem nepremičninskih dajatev

Končan se zavzema, da bi hkrati spremenili tudi zakon o dohodnini, kjer bi dohodek od najemnine izenačili z ostalimi prihodki iz premoženja (npr. na kapitalski dobiček).

Podpredsednik združenja lastnikov nepremičnin Edo Pirkmajer meni, da je nujno spremeniti sedanji sistem nepremičninskih dajatev. V združenju niso proti dajatvam iz lastništva nepremičnin, nasprotujejo pa obdavčitvi premoženja.

Seliškar: Razgrnjene so vse nedoslednosti Generalni direktor Geodetske uprave RS Aleš Seliškar je dejal, da so z množičnim vrednotenjem "razgrnili vse nedoslednosti, ki jih je delala država in lastniki, ter še nekaj naših tehničnih napak". Podatke je treba sedaj prečistiti, kar da bo dolgotrajno opravilo. Meni, da bi bilo treba zaradi kakovosti podatkov za nekatere nepremičnine uvesti prehodno obdobje, v katerem bi te nepremičnine, dokler se podatki ne uredijo - po predlogu bi npr. vsa kmetijska zemljišča enako obdavčili, ne glede na to, ali so morda na strmih pobočjih ali na višjeležečih območjih -, obdavčili z nižjo stopnjo.

Ne spreglejte