TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2008,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 6. 2008, 14.06

8 let

Makedonski predsednik odpovedal pot v Atene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je odpovedal udeležbo na vrhu predsednikov držav JV Evrope v Atenah 13. junija, ker je Grčija zavrnila pristanek njegovega letala, ki nosi ime Makedonija.

"Grške oblasti niso privolile v pristanek makedonskega vladnega letala na letališču v Atenah zaradi istega razloga, zaradi katerega so makedonskemu letalskemu prevozniku prepovedale lete v Grčijo," so še sporočili iz predsednikovega kabineta. Grška vlada makedonski letalski družbi MAT (Macedonian Air Transport) namreč ne dovoljuje letov v Grčijo, ker v svojem imenu nosi besedo Makedonija, ki pa je tudi pokrajina na severu Grčije.

V izjavi so še zapisali, da je to dejanje v nasprotju z mednarodnimi pravili in načeli in ne prispeva k razvoju dobrih sosedskih odnosov in deljenju skupnih evropskih in demokratičnih vrednot

Grčija ne bo spreminjala svoje politike

Grško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da ne bo spremenilo svoje politike. "Grčija ima glede urejanja dovoljenj za pristanek letal iz sosednjih držav jasno politiko, ki ji sledi že veliko let," je v izjavi sporočil predstavnik za stike z javnostjo grškega zunanjega ministrstva Giorgos Kumutsakos, ne da bi povedal kaj več.

Kacin potezo Crvenkovskega označil za logično Na dogodek se je že odzval poslanec Evropskega parlamenta Jelko Kacin, ki je odločitev makedonskega predsednika označil za logično in izzvano posledico grške načrtne politike zaostrovanj. "Neprepričljiva pojasnila iz Aten, ki so pred dnevi sledila mojim razpravam in javnim opozorilom v Evropskem parlamentu, o nedopustni diskriminaciji letalskih potnikov in letalske družbe MAT, ki so ji po vzletu nepričakovano onemogočili vstop v grški zračni prostor le zaradi imena letalske družbe, so se pokazala kot očitno sprenevedanje, zavajanje poslanca in javnosti," je sporočil Kacin in zanikal, da so grške oblasti ukrepale v skladu s predpisi in ustaljeno prakso.

Odnosi med državama so se zaostrili, ko Makedonija aprila letos zaradi veta, ki ga je vložila Grčija, ni dobila pričakovanega povabila za članstvo v Natu. Grčija Makedoniji zanika pravico do imena, ker ima isto ime pokrajina na severu Grčije in želi, da Makedonija ime spremeni.

Ne spreglejte