SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Leta 2006 na novo nastalo 9764 podjetij

4

termometer

V Sloveniji je leta 2006 na novo nastalo 9764 podjetij, ki so po svoji dejavnosti spadala v področje od rudarstva do finančnega posredništva in nepremičnin.

Podjetij, ki so sodila v navedena področja dejavnosti in so prenehala poslovati, je bilo 4985. Deleži t. i. preživelih podjetij z vsakim naslednjim letom nekoliko upadejo. Prevladovala podjetja iz področja poslovanja z nepremičninami Kot je v tem tednu objavil državni statistični urad, so v letu 2006 med novonastalimi podjetji brez predhodnika prevladovala podjetja, ki so po svoji dejavnosti spadala v področje poslovanje z nepremičninami, najem in poslovne storitve, sledila pa so iz področij gradbeništva ter trgovina, popravila motornih vozil. Omenjena podjetja so predstavljala 72,8 odstotka vseh novonastalih podjetij brez predhodnika.

Največ propadlih podjetij iz področja trgovina, popravila motornih vozil Med podjetji, ki so v letu 2006 prenehala poslovati in so brez naslednika, je bilo največ takih, ki so po svoji dejavnosti spadala v področje trgovina, popravila motornih vozil. Sledila so jim podjetja, ki so se uvrščala v področji poslovanje z nepremičninami, najem, poslovne storitve in gradbeništvo. Podjetja, uvrščena v navedena področja dejavnosti, so predstavljala 63 odstotkov vseh podjetij, ki so v letu 2006 prenehala poslovati in so brez naslednika.

Delež preživelih podjetij za obdobje 2001 - 2006 znaša 65,6 % Od podjetij, ki so na novo nastala v letu 2005, jih je v letu 2006 poslovalo 94,2 odstotka. Od podjetij, ki so nastala v letu 2004, jih je v 2006 poslovalo 84 odstotkov. Delež podjetij, ki so nastala v 2003 in so v letu 2006 še poslovala, je znašal 74,3 odstotka. Od podjetij, ki so nastala v letu 2002, jih je v 2006 poslovalo še 68 odstotkov. Delež podjetij, ki so na novo nastala v letu 2001 in so v letu 2006 poslovala, pa je znašal 65,6 odstotka.

Največ preživelih podjetij iz področja oskrba z elektriko, plinom, vodo in gradbeništvo Skoraj v vseh obravnavanih letih so deleži t. i. preživelih podjetij največji med podjetji, ki po svoji dejavnosti spadajo v področji oskrba z elektriko, plinom, vodo in gradbeništvo. Med podjetji, katerih deleži preživelih podjetij so med najmanjšimi od vseh preživelih podjetij za posamezno leto, pa izstopajo podjetja, ki po svoji dejavnosti spadajo v področji gostinstvo in trgovina; popravila motornih vozil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin