TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2009,
18.52

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 11. 2009, 18.52

8 let, 3 mesece

Križanič: Veliki posegi v sistem socialnih prispevkov niso mogoči brez sistemskih sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
France Križanič je na kongresu ZDSS govoril o spremembah davčne zakonodaje. Veliki posegi niso mogoči brez preureditve samega sistema pravic, ki izhajajo iz koncepta socialne varnosti, je poudaril.

Na drugem kongresu Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS) je minister za finance France Križanič glede morebitnega zmanjšanja obremenitve dela ocenil, da je reforma na področju plačevanja prispevkov za socialno varnost pogojena z rešitvami, ki bodo uveljavljene na sistemskem področju.

Pri novih davkih je treba upoštevati čas priprave Pri uveljavitvi morebitnih novih davkov, tudi davka na nepremičnine, pa je treba po Križaničevem mnenju upoštevati tudi čas, ki je potreben za pripravo pravnih in tehničnih podlag.

Kot je poudaril, pa bo v prihodnje potrebno zagotoviti dodatne javnofinančne vire, "ne glede na hkratno potrebo po zniževanju javnofinančnih izdatkov".

"Politična situacija zahteva skrben premislek" "Trenutna gospodarska in socialno politična situacija zahteva skrben premislek, ali in v kolikšni meri ter na katerih področjih je primerno povečevanje stopenj davkov, in na katerih področjih je potrebno predlagati razbremenitve," je še dejal. Križanič je obenem poudaril pomembno vlogo davčnih svetovalcev pri razvijanju ustreznega odnosa med davčno službo in davčnimi zavezanci.

Končan: Pričakovali smo pogovore o rešitvah Generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan pa je izrazil razočaranje nad ministrovim obiskom, saj so v zbornici pričakovali, da bodo v okviru kongresa "konkretno spregovorili o rešitvah ter ureditvi področja strokovne pomoči davčnim zavezancem".

"Na konkretna pričakovanja je minister predlagal zgolj, naj se civilna družba in stroka med seboj dogovorita, ministrstvo pa bo, če bo prišlo do poenotenja pogledov, pripravilo osnutek zakona o davčnem svetovanju," je dejal Končan.

"Pogovori so nesmiselni, če minister ne pokaže svojega pristopa" Po njegovih besedah se z ministrom o ureditvi položaja davčnih svetovalcev ne bodo več pogovarjali, saj ocenjuje, da so pogovori nesmiselni, "če minister ne pokaže nobenega osebnega pristopa k zadevi".

Štravsova: Obisk Križaniča pomeni korak naprej Predsednica ZDUSS Simona Štravs pa je po končanem prvem dnevu kongresa ocenila, da pomeni obisk ministra Križaniča kljub vsemu korak naprej, saj so se začeli vsaj pogovarjati.

Ne spreglejte