TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 7. 2010,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 11. 7. 2010, 8.15

8 let

Jože Bavcon: Botanični vrtovi so danes izredno pomembne ustanove v svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Botanični vrt Univerze v Ljubljani letos praznuje 200-letnico delovanja. Vodja vrta Jože Bavcon je dejal, da je vrt ustanova, kjer o rastlinah lahko spoznamo marsikaj.

Kot navaja sogovornik so bili zato sprva tudi ustanovljeni zaradi študiranja rastlin. Sčasoma so botanični vrtovi dobili mnogo funkcij in so danes izredno pomembne ustanove na svetu.

Ljubljanski botanični vrt deluje neprekinjeno že od leta 1810 Ljubljanski botanični vrt deluje neprekinjeno že od leta 1810 in letos praznuje 200-letnico delovanja, tako je poleg Narodne in univerzitetne knjižnice, najstarejša slovenska kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Ljubljani, je povedal vodja Botaničnega vrta Jože Bavcon. Njegov ustanovitelj je bil Franc Hladnik, po katerem se imenuje rastlina hladnikia, ki je del novega logotipa Botaničnega vrta.

Botanični vrt po besedah Bavcona sodi med srednje stare botanične vrtove na svetu. V njem si je mogoče ogledati več kot 4500 različnih domačih in tujih rastlin v devetih vsebinskih enotah. Ustanova skrbi za predstavitev domačega in tujega rastlinstva, ki uspeva v našem podnebju, je pa tudi življenjski prostor pisane družbe rastlin in živali.

Pred časom na robu propada A tudi delovanje te naše najstarejše ustanove ne poteka brez težav. Pred časom je bila na robu propada. "Leta 2008 se je izkazalo, da smo ostali brez financiranja, ker nismo bili mestni zavod. Tedaj nas je v večini financirala Mestna občina Ljubljana. Težave smo težko reševali, vrt še vedno nima dovolj denarja za normalno obratovanje kot ostali vrtovi," je poudaril. A kljub temu vrt, kot pravi, deluje kot najbolj razviti botanični vrtovi na svetu.

Gradnja tropskega rastlinjaka Na to kaže tudi gradnja tropskega rastlinjaka, ki ga financira ministrstvo za znanost in tehnologijo prek ljubljanske univerze. Naložba, vredna okrog milijon evrov, bo vrtu, ki bo nared predvidoma jeseni, po mnenju Bavcona dalo tisto, kar potrebuje - tropski vrt. To pa zato, pojasnjuje, ker smo v zmernem podnebju in se teh rastlin ne da gojiti v zunanjem delu vrta.

Želja vodje Botaničnega vrta je tudi, da bi obnovili stari rastlinjak iz leta 1955, a tu se zapleta. Mestna občina Ljubljana se je že spomladi odpovedala sredstvom, ki bi jih zaradi odžagane "operne bukve" nekam drugam vložila, in jih je namenila botaničnemu vrtu, pojasnjuje Bavcon in dodaja, da se zatika pri okoljskem ministrstvu.

Sodelujejo s prek 300 vrtovi v Evropi in svetu Botanični vrt danes sodeluje s prek 300 vrtovi v Evropi in po celem svetu, leta 2007 pa je bil predstavljen v knjigi Botanic gardens a living history. Med 178 zgodovinsko pomembnimi botaničnimi vrtovi na svetu, ga knjiga uvršča v prvo desetino najpomembnejših vrtov na svetu.

Poleg lokacije na Ižanski ulici, delujeta v okviru vrta tudi rastlinjaka ob biološkem središču Biotehniške fakultete na Večni poti pod Rožnikom in v Tivoliju ob čolnarni.

Vrt letno obišče okoli 50.000 ljudi Botanični vrt kot skritega biserja osrednje Slovenije vsako leto obišče okoli 50.000 ljudi, opravijo pa tudi do 8000 strokovno vodenih ogledov za učence, dijake, študente in ostale zainteresirane skupine.

Ob 200-letnici vrta bo v nedeljo brezplačen izlet s turistično ladjico po Ljubljanici in ogled vrta. Odhodi bodo z novega pristana pod Mesarskim mostom pred tržnico ob 10.30, 15. in 18. uri. Brezplačen ogled vrta bo sicer ob 11., 15.30 in 18.30 uri.

Ne spreglejte