Rezultati iskanja

  • Iskanje je končano. Našli smo 272 rezultatov iskanja
Miha Mazzini: Srečno novo leto 1722!
Siol Plus

Miha Mazzini: Srečno novo leto 1722!

Berem biografijo Janeza Vajkarda Valvazorja (1641−1693), in neznansko me fascinira ta svet pred razsvetljenstvom ter znanstveno revolucijo. Tako si vojaka izmenjata vsak po tri dlake, da se bosta prek njihove povezave lahko našla, če ju ločijo ali ujamejo. Valvazor je zadosti premožen, da procesija prodajalcev vseh mogočih naprav in postopkov ne poneha. Z enako globokim zanimanjem si ogleduje vse po vrsti in vse enakovredno opiše. Odkloni tekočino, ki pretvarja svinec v zlato, saj je očitno narejena iz ekstrakta zlata, torej predraga za splošno uporabo. Ogleduje si zemljemerske naprave, matematične pripomočke, ogledalo, ki ti pokaže katerikoli kraj na zemlji si zaželiš, in to tako, da lahko v njem vidiš sleherno žensko golo (opis delovanja sem prebral večkrat, studiozno, in ugotovil, da danes to funkcijo opravlja internet).

Avtor: Miha Mazzini
71 0
Miha Mazzini: Kako nam kaj gre v deželi vseznalcev in vsevedov?
Siol Plus

Miha Mazzini: Kako nam kaj gre v deželi vseznalcev in vsevedov?

Ko sem se lani oktobra vrnil domov, sem osuplo strmel: celotna Evropa se je ukvarjala z virusom, pri nas pa je vladalo nebrzdano veselje in druženje. Res, kot da se nič posebnega ne dogaja in ne prihaja (preberite kolumno o tem). Kot da vemo nekaj več, kar je drugim povsem neznano. Leto in pet tisoč mrtvih pozneje smo na istem. Dobro, roko na srce, uvedli smo magični ritual. Namesto z "Dober dan" nas pozdravijo z "Imate PCT?" in odgovoriti morate "Imam", četudi ste že davno pozabili, kako je ritual nastal in kaj pomeni. Na srečo so tokrat meje odprte in govoril sem z nekaj turisti, ki so prišli k nam ravno zato, ker je vse normalno, predkoronsko. Je pa res, da neverjetno veliko Italijanov nosi maske in se odmika od nas, ko rinemo vanje. Pomislite, Italijani!!!???!!! 

Avtor: Miha Mazzini
44 0
Miha Mazzini: Naša moč: tragedija v dveh korakih
Siol Plus

Miha Mazzini: Naša moč: tragedija v dveh korakih

Teden dni po referendumu o vodah je Zmago J. Plemeniti na Twitterju objavil slike katastrofalnih poplav in jih komentiral: "Zakon o vodah bi to preprečil, tako pa …" Če odstranimo dozo silno kislega grozdja in magičnega razmišljanja, pridemo do nečesa, kar je pri nas izjemno prisotno, a ostaja neizrečeno, verjetno, ker tega sploh ne opazimo, tako normalno se nam zdi. Dajmo, zbezajmo skrivnost na plano!

Avtor: Miha Mazzini
50 0