Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2012,
14.07

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 10. 2012, 14.07

6 let, 12 mesecev

Čas je za jesenska opravila na vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Škoda bi bilo ta sončni konec tedna preživeti za štirimi stenami. Če imate zelenjavni vrt, združite prijetno s koristnim in poskrbite, da bo temeljito pripravljen na zimo.

Čeprav je narava trenutno še zelo živa, se zima neizogibno bliža. Zdaj na vrtovih pobiramo še zadnje pridelke, hkrati pa moramo misliti tudi na to, kako bomo pripravili in zaščitili tiste vrtnine in posevke, ki bodo prezimili zunaj.

Spravilo pridelkov Oktober je čas za pobiranje endivije, radiča in kitajskega zelja, buč ter zadnjih bučk, paprike in paradižnika. Predvsem slednjih je verjetno ostalo kar nekaj zelenih, ki pa jih lahko še vedno pripravite, da pordečijo. Odrežite cele rastline in jih obesite v svetlem prostoru s temperaturo okoli 15 stopinj Celzija. Plodovi bi morali v nekaj dneh dozoreti, če bo kakšen ostal zelen, pa lahko porabite tudi takšnega. Bučkam in bučam ob spravilu pustite čim daljši pecelj, da bodo dlje sveže. Bučke boste sicer morali vseeno v nekaj dneh pojesti ali pa jih zamrzniti, buče pa bodo v zračnem, temnem in hladnem (a ne mrzlem!) prostoru vztrajale še globoko v zimo.

Zaščita vrtnin, ki prezimujejo Ni treba, da je vaš vrt pozimi mrtev, saj nekatere vrste zelenjave ob primerni zaščiti tudi prezimijo ali pa vsaj zdržijo pozno v jesen in zimo. Takšni so brstični ohrovt, pa listnato zelje in nekatere vrste solate, cvetača, por, korenje, čebula in česen. Gredice, kjer rastejo, okopljite, odstranite plevel in jih pokrijte z vrtnim pregrinjalom ali zastirko.

Kaj pa zelišča? Na prostem lahko prezimijo tudi nekatera zelišča, kot so timijan, žajbelj in drobnjak, medtem ko lovor in rožmarin prestavite v toplejše prostore. Peteršilj z vrta presadite v lonček – tako ga boste lahko uporabljali vso zimo. Zdaj je tudi čas za sajenje trajnih zelišč, saj se bodo do zime že dobro ukoreninila. Vsa zelišča, ki bodo pozimi ostala zunaj, pred mrazom zaščitite z listjem ali smrekovimi vejami.

Priprava prsti na pomlad Gredice, ki bodo pozimi prazne, očistite plevela in prekopljite. Da bi nadomestili hranilne snovi, ki so jih čez leto posrkale vrtnine, zemljo pognojite s hlevskim gnojem, če ga ne morete dobiti, se odločite za organska gnojila v peletih ali granulah, lahko pa dodate tudi lesni pepel. Potem gnojila pustite, da odležijo čez zimo, v zemljo pa jih boste vkopali spomladi.

Ne spreglejte