Zakaj za zdravila brez recepta plačujemo več kot sosedi?

V Sloveniji je cena 500-miligramskega Aspirina višja kot pri naših sosedih. Za razliko od nekaterih sosednjih držav je pri nas fiksni pribitek na ceno zdravila brez recepta. Zaradi tega so cenejša zdravila v Sloveniji dražja kot pri sosedih, pri dražjih pa je slika obratna, pravi farmacevt Bor Bitenc iz lekarne Bitenc.

Preberi članek

Komentarji

4

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • brencl47 / 11.10.2016. ob 17:37

  Lekarniška točka - zveni podobno kot zbornično določeno najnižje dovoljeno vrednotebje v zobozdravstvu! Sicer pa čemu evroposlanci ne sprožijo vprašanje smiselnosti registracije zdravil po posameznih državah, saj bi se to lahko standardiziralo na nivoju EU.

  Odgovori
 • ronon / 11.10.2016. ob 14:20

  Registracija enega novega zdravila v Sloveniji nikakor ne stane sto tisoč eurov, ampak v najslabšem primeru pet tisoč. Ti podatki so zlahka dostopni na internetu...

  Odgovori
 • PolentaPolitik / 11.10.2016. ob 14:49

  "lekarniška točka fiksna" - prav zanima me, kaj na tak kartelni dogovor pravi urad za varstvo konkurence? Očitno nič, ker so nekateri kartelni dogovori v Sloveniji možni in zaželeni. Ker je tako, me ne preseneča, da se gradbeniki kartelno dogovorijo za koliko bodo gradili letališki stolp. Normalno, saj država to podpira.

  Odgovori
 • BPGC / 11.10.2016. ob 18:37

  Danes kupil Paracetamol (Lekadol), filmsko obložen v Pragi. Cena: 1,39 € za škatlico. Cena Septobene (od Krke) v taistem mestu pride 4,98 €. Sedaj pa naj meni eden pove, zakaj je cena Septobene v Sloveniji dražja, če pa je potrebno zdravila na Češko tudi transportirati? In tu je razlog za izgube v našem lekarniškem sistemu. Začne se pri majhnih stvareh....kot je Lekadol.

  Odgovori