SiolNET. Posel danes Finance
 • Messenger
 • Messenger
Poslovanje tujih podjetij v Sloveniji

Zakaj so podjetja, ki imajo tujega lastnika, bolj uspešna

3,89

termometer

Glede na podatke Statističnega urada (Surs), so podjetja v Sloveniji, ki imajo tujega lastnika, v primerjavi s tistimi, ki imajo domačega, beležila hitrejšo rast števila podjetij, prihodkov od prodaje, dodane vrednosti, bruto investicij in števila zaposlenih. Tuja podjetja imajo tudi višjo dodano vrednost na podjetje in ustvarijo višje prihodke na zaposlenega. Glede na mnenje Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je razlog v višji izvozni usmeritvi tujih podjetij.

Komentarji

15

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • triglav... / 10.11.2018. ob 07:45

  V Sloveniji prodajajo najboljša podjetja za malo denarja. Kdo na svetu bi prodal Radensko? Uničili so nam državo.

 • Tvrtko / 10.11.2018. ob 08:19

  Mogoče zato, ker podjetja slovenskih lastnikov ovira njihov neskončen pohlep in različne politične povezave na lokalni oz. državni ravni (beri: korupcija), zaradi česar pozabijo na razvoj podjetja in zaposlene, ki ustvarjajo njihovo bogastvo.

 • cuota / 10.11.2018. ob 07:33

  Zato,ker več obdržijo zase in manj dajo zaposlenim...

 • dvojcek85 / 10.11.2018. ob 09:29

  Tuja podjetja dobijo vec subvencij, obcutno hitreje dobijo razna dovoljenja, k nam pa pridejo samo zaradi poceni delovne sile. Slovenska podjetja pa drzava ne podpira, le pobira. Seveda govorim za tiste podjetjike, ki si niso v sorodu s kaksnimi slovenskimi veljaki.

 • nebosa / 11.11.2018. ob 13:37

  Tako je. Sam delam v Svici in vidim kako je velika razlika. Ze ko Sem bil na zacetku v Avstriji in Nemciji je bila velika razlika. Imajo tuji delodajalci en odnos do zaposlenih. Ne pa nasi v Sloveniji ki ti dajo minimalno placo a sami pa bogastvo. Gres na razgovor, slisis kako moras delati itd, ko pa vprasas za placo je odgovor minimalna. ko pa zavrnes in gres domov pogledas po dvoriscu in vidis avto za 50000 evrov. Tako da ne govoriti da podjetniki v Sloveniji nimajo denarja

  • efranjo / 11.11.2018. ob 13:37

   v sloveniji veljaš za uspešnega poslovneža, če ne plačuješ delavcev. ko bo ta miselnost spremenjena, bo bolje

 • niagara1 / 10.11.2018. ob 13:43

  ce bi drzava skrbela za podjetja ,tako kot skrbijo za sport in razne proslave ,bi tudi domaca podjetja uspevala.slovenci so po svetu znani in sposobni podjetniki,celo med najbolsimi.v sloveniji pa skrbijo za drzavni aparat,ki unicujejo slovenijo ,z raznimi zakoni,da ispetorji zivijo na racun podjetnikov in kmetov.

 • jugda / 10.11.2018. ob 14:54

  Tujci cenijo delavca in ga ne ožemajo z minimalci in obveznimi nadurami...GZS pa namesto podatkov objavlja svoje mnenje?! Ko se bodo iz podatkov znali kaj naučiti, bodo tudi našim podjetjem znali ustrezno svetovati, do takrat pa bodo zgolj društvena organizacija pohlepnih tajkunov. Aja, pa šmucka bo sppznala,

 • amarita / 12.11.2018. ob 12:58

  vse kar je dobrih podjetji v Sloveniji je rdeca banda razprodala,sebi v zep pa korupciski denar..."nasi" direktori imajo kumrovasko solo snellkurs...rezultati so dokaj vidni!!!

 • sanfrancisco / 10.11.2018. ob 10:49

  Odgovor je napisan na vrhu prispevka. Zaradi višje dodane vrednosti in večje izvozne usmerjenosti. Tehnološko so naprednejša, več je znanja in denarja, imajo večje poslovne povezave. Slovenska podjetja se kljub trudu, počasneje razvijajo in težje vstopajo na mednarodni trg. Deležna so tudi premalo pomoči s strani države in GZS.

 • prerok / 10.11.2018. ob 13:08

  Ker tuji lastniki ne kradejo kot domači, ki s krajo potem potopijo firmo in zaposlene vržejo na cesto.

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.