SiolNET. Digisvet Novice
 • Messenger
 • Messenger

Ustrašili so se, da je v Evropi razneslo atomsko bombo. Bili so kar blizu.

8,11

termometer

Na današnji dan pred 33 leti so v jedrski elektrarni Forsmark na Švedskem začeli zvoniti alarmi. Sprožil jih je prihod velikanskega radioaktivnega oblaka, ki se je nad Evropo začel širiti z območja današnje Ukrajine. Odgovor, zakaj je njihov opozorilni sistem ponorel, so Švedi dobili od Sovjetske zveze, ki se je neuspešno trudila skriti eno najhujših jedrskih nesreč v zgodovini. Dva dneva prej je namreč počilo v Černobilu.

Komentarji

10

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • modrooki / 29.04.2019. ob 09:27

  KRUCIFIX, ti tehnološko nisi kos Caps-Lock tipki, a jo pridno zlorabljaš.

 • modrooki / 28.04.2019. ob 21:43

  Černobil, Fukušima, 3 mile island so pokazali, da jedrska tehnologija iz 1960-tih let ni primerna za današnji čas. Tehnologija je bila leta 1960 stara 10 let. Ti jedrski reaktorji so bili načrtovani še z rehenšiberji. Zakaj starih reaktorjev ne zamenjamo z novimi varnejšimi? -- Vprašanje namenjeno 'naravovarstvenikom'...

 • kurili / 29.04.2019. ob 18:42

  Škoda je tudi vtem ker je to povzročilo odpor do jedrske nergije in podaljšalo vek termoelektrarnam ter povečevanju ogljikovega dioksida v ozračju. Smešno ej samo da je danes po sodbah nekaterih hrana zanič, svet zastrupljen, zdravila škodljiva a življenska doba se podalšuje

 • icsn / 30.04.2019. ob 00:33

  Pa taki angelcki in znanstveniki! Vprasajte se kaj so vas v solah naucili in kaj imamo od tega dobrega in slabega. Besede "Zloraba" pa ne morem vec slisati. Kaj je vse sposoben en osebek zlorabiti za svoje interese in cilje. Od svojih otrok, zene, partnerja, druzbenega polozaja in oblasti. Einstein je lepo formuliral neskoncnost in ob tej formulaciji omenil clovesko neumnost.

 • kurili / 29.04.2019. ob 18:40

  Za kaj je prišlo do katastrofe še danes ni povsem jasno, v elektrarni sta bili dve dejavnosti, civilna je pridobivala elektriko, vojaška pa plutonij, eni razlagajo da so imeli neke vaje, kaj kmalu po katastrofi je bilo iz bolj obveščenih virov slišati da je prišlo do okvare hladilnega sistema in so elektrarno začeli zaustavljati prpozno ker so hoteli vojaki do konca zaključiti proces pridobivanja plutonija. Kdo bi vedel danes kajti tistih ki bi vedeli ni več.

  • modrooki / 29.04.2019. ob 18:40

   KURILI "še danes ni povsem jasno" -- na wikipediji si lahko prebereš zelo natančen opis poteka nesreče. Fiziki so naredili številne simulacije, posneli so dokumentarce, na netu imaš web-applete, kjer si lahko sam simuliraš reaktor. Edini način da danes še lahko rečeš, da ni povsem jasno, zakaj je prišlo do nesreče je, če verjameš v marsovce.

 • Wolf / 29.04.2019. ob 01:15

  Toliko o "čisti" elektriki in "brezemisijskih" električnih avtomobilih. I rest my case.

  • modrooki / 29.04.2019. ob 01:15

   Ker nafta je pa zate kao obnovljiv vir energije? In ker škodljivi izpusti avtomobilov pa ne pobijejo na tisoče ljudi letno?

  • kurili / 29.04.2019. ob 01:15

   Še vedno je ta energija čistejša od termoelektrarn. Z jedrskimi elektrarnami je podobno kot letalstvom, ko letalo cepne in je kup mrtvih in vsi pišejo a pri tem ne povedo koliko je to procentualno napram številu potnikov in v primerjavi z mrtvimi na naših cestah

 • krucifix / 29.04.2019. ob 08:11

  TO JE ENERGIJA, KI JI ČLOVEK NI KOS A JO PRIDNO ZLORABLJA.

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.