SiolNET. Siol Plus Kolumne
 • Messenger
 • Messenger

Miha Mazzini: Slovenski finančni razpon

3,51

termometer

Nočem, da ostane spregledano – ste opazili zelo zanimiv odnos do zneskov, ki smo jim bili priča to leto? Začelo se je z višanjem socialne podpore za 34 evrov in na spletnih omrežjih je gomazelo in rjovelo: kakšen znesek! Ohoho, 34 evrov! Saj nihče več ne bo hotel delati! Če mi dajo 34 evrov na mesec več, obležim do sodnega dne! In tako dlje.

Komentarji

19

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Nichiren / 19.11.2018. ob 20:30

  res je,pri nas je minimalec že osnova za pogovor o delu.razumem politiko da tisti ki kupuje (delodajalec) bi rad za čim manj denarja dobil dobrega delavca (prodajalca ki prodaja svoje znanje in sposobnost)vendar če gledamo tržno gospodarstvo slovenec svojega znanja in sposobnosti ceni zelo malo če pristaja na minimalca,veliko več to ceni če se primerja z drugim slovencem,še več pa s tujim delavcem.če hoče delodajalec zadržati dobrega delavca naj ga tudi dobro plača

 • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:53

  ZGODOVINAR69, v Nemčiji prevladujejo podjetja, ki delajo sesalce in slovenskih podjetnikov ne potrebujejo, ker metel več ne uporabljajo. Nemški delavci imajo posledično višje plače, ker delajo za pametne in spoosobne podjetnike. Slovenci so si sicer sami krivi, da so na minimalcih, ker verjamejo, da so krivi za nizko dodano vrednost. Če te nisem prepričala, pa za začetek vsaj prelistaj Osnove politične ekonomije.😆

  • Zgodovinar_69 / 19.11.2018. ob 21:53

   Žal o gospodarstvu nimaš pojma. Vprašaj kakšnega slovenskega podjetnika, ki za razliko od Mazzinija dejansko posluje na globalnem trgu. Koliko let se potrebuje da se povzpneš po hierarhični lestvici pri dobavah? Pa koliko kapitala je potrebno akumulirati, da se lažje investira. To ljudje, ki ste samo delavci ne razumete. In z višanjem minimalne plače preveč na hitro delaš največjo škodo prav najmanj kvalificiranim ljudem. No, razen tistim, ki obdržijo službo.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:53

   Zgodovinar,nekvalificirane delavce potrebujejo proizvajalci metel. Proizvajalci sesalcev potrebujejo že višji nivo. Slovenski podjetniki, kot si ti, na globalnem trgu nimate kaj iskati, ker znate delati le metle. Slovenski podjetniki, ki poslujejo na globalnem trgu in niso prišli do kapitala na hitro s"prihvatizacijo", ampak z znanjem in delom, pa so na žalost v manjšini.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:53

   Zgodovinar, če sledim tvoji razlagi, naj torej Slovenci delajo za minimalce, da bodo lahko lastniki akumulirali kapital. Hvala lepa za take podjetnike. Imate samo srečo, da je slovenska delovna sila tako nemobilna in naivna. Kapital se da oplemeniti tudi z inovativnostjo ne samo s stiskanjem pri plačah, veš ? Nemci ga plementijo z inovativnostjo in dobro organizacijo, Slovenci pa z izplačevanjem minimalnih plač.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:53

   Zgodovinar, predno žališ, kaj vse delavci ne razumemo, raje vzemi v roke kakšno knjigo, da boš lahko proizvajal kaj več kot metle. Veš, kaj je za razliko od slovenskih delodajalcev značilno za nemške ? Da spoštujejo svoje delavce. Sicer imaš pa srečo, da si podjetnik v Sloveniji, kjer so delavci pridni in naivni.

  • Zgodovinar_69 / 19.11.2018. ob 21:53

   @mimi129 Resnica ne more biti žalitev. Lahko pa boli. Ja vsaj polovica Slovencev je funkcionalno nepismenih. In sedaj bodo ti ljudje iz danes na jutri postali kreativni misleci. Kako? Naše šolstvo proizvaja predvsem družboslovce - diplome ala burek, doktorati ala spomin vode itd. Ne me zajebavati no. Glede na našo dodano vrednost so naše plače previsoke. Saj se bo dodana vrednost dvignila. Samo se bo pa povečal delež trajno brezposelnih.

  • Zgodovinar_69 / 19.11.2018. ob 21:53

   @mimi129 Vi, ki stalno dajete neke primere z Nemci pač ne veste kaj Nemčija je, niti ne veste tega kako se tam dela. Nekvalificirani ljudje v Nemčiji so na socialni podpori, pa t.i. mini jobse opravljajo, ki znašajo 450 EUR na mesec. Pa veliko je poslovanja na črno. Bistveno več kot v Sloveniji. Država pa te male mešetarje pusti na miru, da ima mir tudi sama. Tam so penzije določene v % glede na plačo. In veliko ljudi ima izjemno nizke penzije, glede na stroške. Skratka pojma nimate.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:53

   Ne bom polemzirala s tabo, ki Nemčijo očitno poznaš iz pripovedovanja naših gastarbajetrjev iz bratskih republik. Ja, v Đermaniji je treba delati, ne posedati po kafanah in se ulizavzti šefom. Kar se pa funkcionalne pismenosti tiče in znanja tujih jezikov pa tudi slovenski podjetniki ne blestite. Če bi znali bolje angleško, bi se morda tudi na globalnem trgu lažje dogovorili za kak posel. To je tudi odgovor, zakaj potrebujemo družboslovce.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:53

   Ja, Nemčija ima zagotovo več poslovanja na črno kot Slovenija. Delavcem ne izplačujejo redno plač, goljufajo pri davkih, polovica natakarjev, kuharjev, šoferjev tovornjakov dela preko študentskega servisa, ... ☺😊☺ Očitno se preživljaš z nekimi "zanimivimi"posli, da si prišel do zaključka, koliko je poslovanja na črno. Ja, preprodaja drog, prostitucija, .. in podobno so v Nemčiji še vedno prepovedani in zato predmet poslovanja na črno.

 • jugda / 22.11.2018. ob 19:43

  Dvomim, da je delavec "kriv" za minimalxa, kap nizko peodultivnost in še nižjo dodano vrednostjo. Vse to uspešno skrivajo "uspešni" podjetniki, ki so nespsobni do amena, saj razen minimalca drugega niso spsobni organizirat. In, ja, vso svojo energijo so usmerili ne v poslovanje, ampak zamnjševanje "stroškov dela", optimizacije, reorganizacije in vse ostale bedaste prijeme, v katere jih prepričujejo nesposobni menedžerji in

 • mimi129 / 19.11.2018. ob 21:45

  ZGODOVINAR69, da je dodana vrednost v Sloveniji nizka, niso krivi delavci, ampak delodajalci oz.lastniki kapitala. Ali ti sploh razumeš, kaj je dodana vrednost in zakaj imajo določene panoge višjo druge pa nižjo ? Takole na hitro bi lahko rekli, da zato, ker eni so pač sposobni delati samo metle, eni pa sesalce. In kaj imajo delavci s tem, če imamo v Sloveniji v glavnem take podjetnike, ki znajo delati le metle ?

 • Rudnik12 / 21.11.2018. ob 01:36

  Res je, da imamo nizke place ker znamo delati v glavnem "metle", res pa je tudi, da so zato kriva leta netrznega komunisticnega sistema. In po osvoboditvi seveda zakonsko podprta tajkunizacija. Minimalna placa je nizka. Je pa res, da so ostale place se nizje v primerjavi z minimalno oz. razmerja so porusena. Zato tudi odliv delavcev vseh profilov v tujino. Res nam manjka dolgorocne strategije, ki pa jo ta kader, ki je na oblasti niti pod razno ni sposoben narediti.

 • mihajlodmvida / 20.11.2018. ob 06:17

  Miha Mazzini je opisal mali delček finančne situacija v SLO. 30-40 let nazaj je SLO imela 60000000000 eu brutto dohodek. V SLO je 7000000 nepremičnin. Precej se jih oddaja, ne plačujejo davka. Od TEŠ 6 so ukradli 1000000000 eu , najmanj. Veliko milijard imajo, veliko. Precej v tujini.VIRI CIA, žvižgači

 • Zgodovinar_69 / 19.11.2018. ob 20:29

  To, da bo minimalna plača postala standard je govorila Šmuceva iz GZS in zato navedla dobre argumente. Ampak Mazzini se je šel raje laganja in demagogije. S katero nadaljuje tudi v tem članku. Za višje plače je treba imeti višjo dodano vrednost. Dodane vrednosti se pa ne da določili z zakonom, ampak jo določi trg. Zakaj Mazzini ne uspe v ZDA in Nemčiji? Ker je Slovenec. No, zelo podobno je tudi pri podjetjih.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 20:29

   Od kje pa ti podatek, da Mazzini ni uspel v tujini ? Poleg osnov politične ekonomije svetujem tudi obisk kakšne knjigarne ali pa knjižnice. Vsekakor pa je Mazzini v tujini bolj poznan kot ga. Šmuc. Dvomim, da bi jo nemški delodajalci izbrali za svojo predstavnico. Pa veš, zakaj ne ? Ker se jim v javnosti ni potrebno zagovarjati s takimi nebulozami. So predobri, da bi se spustilk tako nizko. Saj veš, metle proti sesalcem.😆

  • Zgodovinar_69 / 19.11.2018. ob 20:29

   @mimi129 Spet neke nerealistične in idealistične ocene Nemcev, ki nimajo nobene povezave z realnostjo. Mazzini v tujini ne pomeni prav veliko. Morda v kakšni nišni zadevi. Množične branosti zagotovo ne dosega. Ker Britanci, Američani itd. promovirajo svoje avtorje. Poglej Dončiča, MVP v Evropi, Američani pa Evroligo rangirajo nižje kot svojo univerzitetno košarko. Ni pravično, ampak tako to je.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 20:29

   Če že očitaš Slovencem neizobraženost, pač ne moreš primerjati Mazzinija in Dončiča. Prvi se preživlja z intelektualnim delom, drugi pa s fizičnim. Dokler boste Slovenci bolj cenili mišice kot pamet, pač ne bo dodane vrednosti. Sem ti napisala visoko dodano vrednost ustvarja pamet. In ko je bil Dončič še v plenicah, smo mi že brskali po Mazzinijevih računalniških priročnikih in če bi slednje takrat počeli tudi vi, samooklicani podjetniki, bi danes imeli višjo dodano vrednost.

  • mimi129 / 19.11.2018. ob 20:29

   Dončič v deželah, kjer ne igrajo košarke, ne pomeni nič. Misim na Japonsko, Kitajsko, Korejo,...itd. Poznajo pa v omenjenih deželah, v J in S Ameriki, po Evropi našega Žižka. A vidiš zdaj ti, kaj pomeni intelektualno delo in kaj fizično !

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.