SiolNET. Siol Plus Kolumne
 • Messenger
 • Messenger

Miha Mazzini: Slovenska znanost priporoča: ženske v okove!

8,94

termometer

Predvolilni čas je priložnost, ko hočemo državljani s predlogi usmerjati politike, s čim se naj ukvarjajo naslednja štiri leta. Med preostalimi se je oglasil tudi gospod Matjaž Gams, s katerim sem javno polemiziral že pred davnimi časi, a moram vedno znova, kajti gospod Gams ni kdorkoli, marveč je "prof. dr. Matjaž Gams, akademik Inženirske akademije Slovenije, vodja Odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan". Za povrh je tudi politik, v Državni svet je bil izvoljen kot predstavnik raziskovalne dejavnosti.

Komentarji

60

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • karmen.klavzar / 30.05.2018. ob 09:07

  ..."prepoved preveč aktivnega moškega osvajanja?!?" .... verjetno v tem grmu tiči Gamsov zajec. Drži, Miha, z apatijo in prislovičnim narodno dednim mazohizmom gredo mimo nas nebuloze, ki bi jim morali jasno in glasno reči: "Ne." Torej: Ne. Ta gospod mene niti ne zastopa niti ne predstavlja. Imam namreč znanstveni naziv in me citirano stališče žali. Lep pozdrav, Karmen Klavžar

  • b44326 / 30.05.2018. ob 09:07

   Tudi Gamsovo stališče ni tako, kot ga opisuje Mizzini. Tako, da brez skrbi, tudi jaz se ne strinjam s stališčem, kakršnega ima Mazzini o mnenju Gamsa. Gams namreč ne omenja, da so za staranje prebivalstva krive ženske, ali da bi na splošno krivil ženske, on samo pravi, kaj so razlogi, da rodnost pada. In ker na zahodu rodnost pada, je nekje treba najti razloge. Mihovo stališče, da je za padanje rodnosti kriv beg možganov, ne more držati, ker..

  • b44326 / 30.05.2018. ob 09:07

   ... ker rodnost pada tudi v državah, v katere bežijo slovenski možgani. Nizka rodnost belcev je tako rekoč v vseh zahodnih državah. Sicer pa Gams samo pravi, kar mu kažejo računalniške simulacije. Za liberalizacijo ženske, kontracepcijo, ženske pravice, oteževanje materinstva in otroštva ... pač ne moremo kriviti samo žensk, vseeno Miha trdi, da je Gamsovo stališče, da so za te stvari krive ženske.

 • slomevzha / 30.05.2018. ob 08:21

  To je bilo pa res maestralno, kolosalno, … Tudi sam poznam doktorja tehniških znanosti, ki je pred osamosvojitvijo zagovarjal tezo zapuščanja jugo tržišča in iskanja novih priložnosti. Verjetno je poznal veliko primerov zgraditve novih koncernov v treh mesecih. Ko pa se je začelo razpadanje dela koncerna, v katerem je on bil "head", ni niti poskusil poiskati rešitve - modro je presedlal v politiko in 80% koncerna je propadlo v treh letih.

  • b44326 / 30.05.2018. ob 08:21

   Kaj točno je ta tip počel, itak ne vem, se je pa potem v kasnejših letih izkazalo, da vlaganje v delnice Balkana ni pametna naložba. PA tudi sicer ni ravno pametno trg širiti tja, kjer ljudje nimajo denarja. Veliko bolje je vlagati tja, kjer si ljudje lahko privoščijo tvoje produkte. Taka, osnovnošolska logika, ki je pa pri nas v osnovnih šolah žal ne učijo.

 • stanly / 30.05.2018. ob 12:36

  MIHA ga piha v levi rog...on močno pretirava, saj je dr. Gams samo upošteval statistična dejstva, da so intelektualke bolj usmerjene v kariero kot v rojevanje...gre za biološko delitev dela med spoloma in postavljanje prioritet posameznika, kjer pa smo v načelu vsi enakopravni, sami oba spola pa res še ne moreta za sedaj rojevati enako otroke...

  • anja / 30.05.2018. ob 12:36

   Statistika je sama po sebi povsem neuporabna, kar se kaze tudi v tem primeru, ko je nekdo ne zna naredit uporabne. Kaj je v danasnjem casu uprabna vrednost teze, da kontracepcija zmanjsuje rodnost, ce pa je to njen osnovni namen - preprecevanje nezelene nosecnosti? Kaj torej g. Gams sploh uporabnega pove? Na podlagi katerih njegovih "dognanj" lahko iscemo resitve?

 • Alex2017 / 30.05.2018. ob 08:21

  Clanki g. Mazzinija so vecinoma ogledalo casa in kulture, komentarji pod njim pa prakticni prikaz oziroma dokaz.

  • kzupanc / 30.05.2018. ob 08:21

   Prebral sem nekja njegovih (dobrih) knjig. Velikokrat sem ga pohvalil za komentarje. Ko pa človek ustreli kozla, ga je treba razkrinkati. Preseneča me, da je Mazzinija tako enostavno spregledati. Iz njega kar sije komu-Udbo-jugo nostalgija. Lepo, vsak ima pravico narobe misliti.

 • Radoslav / 30.05.2018. ob 13:51

  Marta Škrlj v svojem diplomskem delu (Primerjava ekonomskih razlogov za upad rodnosti med skandinavskimi državami in Slovenijo, str.11-14), navaja povsem iste vzroke za upad rodnosti kot dr. Gams.

 • stripy1975 / 30.05.2018. ob 11:57

  dragi g . Mazzini ... glede na to , da podpirate enakrpravnost žensk in glede na to , das imamo obvezne kvote za ženske v politiki in še kje .... me zanima kdaj bodo te kvote dosežene v gradbeništvu , elektroindustriji , pri sečnji v gozdu itd .... vse kar se dogaja z izenačevanjem žensk in moških je idiotizem ... ker nismo enaki .... fantek NI punčka in punčka NIKOLI ne bo fantek ....problem je v medsebojnem spoštovanju in razumevanju ....

 • Dalajlama / 30.05.2018. ob 07:04

  . . . tvoj tekst, spoštovani Miha, je literarni tekst. Nabit s čustvi, poln literarnih figur, ki bogatijo kolumno. Brez dvoma všečno branje. Nedvomno si/boš razvnel mnogo svojih bralcev. Prav z ničemer pa nisi prispeval k resnici: Kdo ali kaj je kriv za nizko rodnost.

  • mimi129 / 30.05.2018. ob 07:04

   Gams je kar zadel, kaj so mehanizmi za zmanjševanje rodnosti in kot ga razumem, bi jih ukinil. To na njegovo žalost ne bo šlo. Kljub ugodnemu porodniškemu dopustu in predšolskemu varstvu, kar priznajmo, Slovenija ima, se mlade ženske ne odločajo za več otrok. Brezposelnost in slabi dohodki tudi očitno niso razlog za ne imeti otroka, kajti realnost kaže, bolj je ženska izobražena, kasneje in za manj otrok se odloči.

 • stanly / 30.05.2018. ob 10:35

  MIHA, mislim da kar precej levičarsko pretiravaš, saj so trditve dr.Gamsa kar statitistično dobro podprte in dejstvo je, da večja izobrazba in večja angažiranost žensk na vseh področjih pomeni upad rojstev...seveda to pa ne pomeni, da so ženske zato kaj manj enakovredne na kateretem koli področju, gre samo za biološko delitev dela in prioritete, ki se jih posameznik sam postavlja...

 • Alexandrus33 / 30.05.2018. ob 13:33

  Medtem ko vseeno zavijam z očmi pri novi politiki filo faksa naslavljanaja oseb v ženskem spolu, pa je tole vseeno višek. Tak nesposobneš kot je pa tale Gams, ki lahko uspe samo ko je polovica oseb na povodcu, pa si ne zasluž nč druzga kokr da ga potopimo v ljubljanico zarad čarovništva. Česa več kot srednjeveške obravnave si ne zasluži.

 • Radoslav / 30.05.2018. ob 14:11

  Primerjava ekonomskih razlogov za upad rodnosti med skandinavskimi državami in Slovenijo (Marta Škrlj, 2007). Če bo Mazzini prebral strani 11-15, potem bo ugotovil, da so trditve dr.Gamsa skoraj identične.

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.