SiolNET. Trendi Film in TV
 • Messenger
 • Messenger

Film o legendarnem boju partizanov prihaja na velika platna #video

10

termometer

Slovenci imamo heroje. Kar petstotim je posvečen tudi film Preboj, ki kmalu prihaja na filmska platna. Govori o legendarnem boju partizanov, ki jih je proti koncu druge svetovne vojne na Menini planini obkolila 12-tisočglava divizija SS.

Komentarji

136

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • BPGC / 24.04.2019. ob 22:00

  Partizanski film...leta 2019?! Ha ha ha

  • slomevzha / 24.04.2019. ob 22:00

   Če Ivek zastavi provizijo od Patrij za kulturo, lahko filmarji posnamejo tudi film o njegovih lastnih avanturah na različnih in barvno bogatih ideoloških frontah. Po želji tudi o očkovih in dedkovih privatizacijskih podvigih. Mašta može svašta.

 • pesbanny / 24.04.2019. ob 22:40

  Kardelj je leta 1943 zapisal:"pobijte jih vse, ki nasprotujejo partiji" pri tem ni imel v mislih okupacijskih vojakov, temveč tiste člane partizanskih enot, ki niso bili komunisti. Stem se je uvrstil ob bok Eichmannu in Rosenberga v Nemčiji in Beriji in Zinevjevu v Sovjetski zvezi. Nacizem, fašizem in komunizem so si povsem enaki glede zločinov, ki so jih zagrešili

  • frajgajst / 24.04.2019. ob 22:40

   ni mi jasno kaj ti sploh počneš na tem forumu s svojimi sposobnostmi...?? če jaz znal brati misli, kot jih očitno znaš ti in celo za nazaj, nikakor ne bi tratil svoj čas na tem portalu....!!!

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 22:40

   FRAJGAJST, PESBANNYje napisal resnico. Prav zaradi tega, ker nekateri vztrajate v svoji zablodi(in to veš tudi sam), smo Slovenci razklani. V partizanih so bili tudi moji sorodniki, pa povedo enako zgodbo. Po vojni, sta dva od njih izjavila, da se nista borila za to, kar se sedaj dogaja ampak sta se borila za svobodo in mir. Potem sta prebila v mariborskih zaporih 7 let!!!

  • DamDam / 24.04.2019. ob 22:40

   Kje je pa to napisal? Ne veš? Aja, Janez Ivan ti je povedal? Ja, potem bo pa zagotovo drzalo....

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 22:40

   FRAJGAJST, oba sta trdila, da sta bila pri partizanih ogoljufana, ker je bil glavni cilj partizanskega vodstva uvedba komunističnega režima, uničenje Cerkve, svoboda pa le kot predpogoj za izpeljavo prvih dveh ciljev. Povedala sta tudi, da je bilo leta 1944 in 1945 v partizanih kar nekaj sumljivih smrti njunih tovarišev. To ni moja izjava, ampak izjava tistih, ki so to v partizanih doživeli. Ti pa lahko še naprej blodiš v zgodbah, ki ti jih je nekoč pripovedovala tovarišica v OŠ

  • stanly / 24.04.2019. ob 22:40

   škoda je vsakega evra za prodajanje lažnih pravljico partizanskih podvigih, če se zraven odkrito ne povedo in se ne pokesajo za vse zločine nad lastnim nedolžnim narodom so zagrešili ti kvazi junaki, ki so pridno likvidirali SLO domoljube po ukazu KP in pod krinko boja NOB

  • frajgajst / 24.04.2019. ob 22:40

   fizik..kako veš da je nekdo napisal resnico če nekdo izrazi nekaj kar misli, da drug misli...??? se pa strinjam s tabo o zlorabi določenih zgodovinskih stanj..posebno prelomnih...za lastne koristi ali koristi majhnih skupin in ta na različne načine..tudi na zločinske... tudi naša osamosvojitev je podoben scenarij na drugačen način...pa vseen ni vse tako črno belo...kot da drugih barv sploh ni..pa jih drugače tako radi omenjate(mogoče za lastno korist..?)..

  • tastar / 24.04.2019. ob 22:40

   Pesbanny, popolna neumnost. Poleg tega imamo res zgodovinske ukaze kako so so nacisti in fašisti z domobranci ki se hvalijo v svojem časopisu domobranec leta 42, 43 kako pobijajo rdeče in njihove privržence ter jih vozijo za v taborišča. V NOB so vstopile razne organizacije in ljudje. Je pa res da je KP potem prevzemala nadzor.

  • tastar / 24.04.2019. ob 22:40

   Dvomim pa da bi izjavil ali mislil da pobijejo vse, ker pol bi morali pobit tudi moje prednike , konkretno starega očeta ki ni bil v KP pa ga je celo REŠIL KARDELJ pred streljanjem ker se je uprl navodilu in razpustil Rabsko Brigado !In tam so imeli svojega župnika Lampreta. Torej KOMANDANTA BRIGADE LEOPOLDA BUKOVCA kateri je imel župnika in je maševal je rešil nekdo ki je hotel pobit vse izven KP ?? VI STE MAL NORI.

  • tastar / 24.04.2019. ob 22:40

   Ko je razpustil Rabsko brigado je bil pa v komandi 9 korpusa slovenske vojske. Je pa tudi rekel Kardelju osebno da ne bo z njimi in v partiji ker so si po vojni UMAZALI ROKE z nedolžno pobitimi. In so ga pustili pri življenju. To je rekel Kardelju na vprašanje zakaj ni nikoli z njimi ! Po vojni pa ni bil v vojaških zadevah in je do smrti bil kmet.

  • niagara1 / 24.04.2019. ob 22:40

   Pozabljeno zgodovino lahko obnovis s predstavo zgodovine v filmu .

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 22:40

   FRAJGAJST, kakšno lastno korist pa naj bi imel s tem??? Navedel sem le izkušnjo partizanov, ki so se borili za svobodo in mir, pa so ob koncu vojne spoznali, da so bili prevarani in zlorabljeni. Napisal sem tisto, kar sem izvedel iz prve roke...od tistih, ki so to doživeli, zato se mi zdi vsak minus, ki ga dobim dokaz o trmastem nesprejemanju resnice. Nesprejemanje resnice pa nikoli ni vodilo v kaj dobrega, ampak v delitev.

 • bor955 / 24.04.2019. ob 21:28

  Bodo posneli tudi film kako so udbovci,komunisti in partizani pobijali in ropali lasten narod in si potem delili med seboj medalje za hrabrost !!

  • niagara1 / 24.04.2019. ob 21:28

   TO ze obstoja ,prvo pa moras vedeti ,da revezi ze obstojajo kar ve zgodovina in tako bo dokler bo zivljenje na svetu.ne bom jast resil ne ti ,ker je neresljivo.Tudi vere imajo svetnike,samo so revezi ki jih zivijo.

 • Andrejjj / 24.04.2019. ob 21:36

  Rad bi videl kak partizanski film, ki bi slonel na dejstvih in ne na pravljicah. Na primer, kako so postali komunisticna vojska, kako so pobijali Rome, kako so netili državljansko vojno, kako so mnogi poštenjaki dezertirali, ko so videli, da gre za zločinsko organizacijo, ki predvsem izvaja revolucijo.

  • stanly / 24.04.2019. ob 21:36

   rad bi končno videlen pošten, objektiven in reaqlen partizanski film, kjer bi jasno pokazali, kako so partijski sekretarji po enotah odločali o zlorabah naivnih in v glavnem domoljubnih partizanih o tem, katerega pomembnega in priljubljenega lokalnega politika, bogatega podjetnika,duhovnika ali pakakšnega velikega katoliškega kmeta je treba zaradi komunistične revolucuje in zmage komunistične partije je treba likvidirati in kdor ni hotel ubijati je izgubil sam življenje

  • DamDam / 24.04.2019. ob 21:36

   Andrejj in Stanko, dva častilca nemške okupacije, domobrancev in druge izdajalske sodrge.... Kaže, da so partizani krivi, da je Hitler napadel Jugoslavijo.... Žalostno je brati verjetno plačane provokacije SDSove propagandne mašinerije....Ko človek bere ta njihova pljuvanja, si lahko bolje predstavlja in razume dogodke, tako med vpjno, kot po njej....

  • paleoknives / 24.04.2019. ob 21:36

   Damdam, nima smisla izgubljati energijo s temi propagandisti, ki bi najraje videli, da bi se tukaj govorilo nemško ali italijansko. Ob tem pa se - neverjetno - po prsih trkajo, da so veliki domoljubi. Pa so žal le politični hlapci.

  • sanfrancisco / 24.04.2019. ob 21:36

   Veliki domoljubi, ki bi tu radi govorili nemško in italijansko. Po novem pa še madžarsko in hrvaško. Verjamem, da je hudo, če se sramuješ domovine, jezika, zastave, družine... Jaz bi že odšel, na vašem mestu.

  • frajgajst / 24.04.2019. ob 21:36

   kdo pa ve za dejstva..?? in čigava dejstva so v resnici dejstva...??????? so dejstva tista, ki so všeč tebi...?? so dejstva tista, ki jih propagira moč in oblast..? so tista, ki jih propagira tisti, ki želi oblast...??? kaj je sploh objektivna resnica...???

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 21:36

   DAMDAM, PALEOKNIVES,SANFRANCISCO,FRAJGAJST, ne razumem, da ste lahko tako zaplankani. Podatki o žrtvah med vojno in po vojni(ko okupator pobije veliko manj Slovencev, kot partizani) povedo ogromno. Ne mi o pravljicah glede slovenstva. 800 let smo bili pod Avstrijo, pa smo ohranili slovenski jezik, potem smo bili le 45 let v SFRJ, pa je jezik okužen s srbskimi kletvicami, in nasploh srbohrvaščino.

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 21:36

   DAMDAM, PALEOKNIVES,SANFRANCISCO,FRAJGAJST, pri vojakih so nam povedali, da je uradni jezik srbohrvaščina in pogovarjanje v drugem jeziku ni v skladu s pravili primernega obnašanja. Prav tako smo bili opozorjeni na tkz."grupiranje"(pogovarjanje s someščanom iz MB recimo v slovenščini), ki ruši cilje NOB in narodno enotnost jugoslovanskih narodov. Verjetno ste toliko stari, da se tega spomnite, zato prosim ne lažite in ne zavajajte bralcev tukaj gor!!

  • Astrolog / 24.04.2019. ob 21:36

   FIZIK10, kot po navadi laže in zavaja. Leta 1978 sem diplomiral na letalski vojaški akademiji v Zadru. Kot Slovencu so mi dovolili, da sem vse izpite lahko polagal v slovenskem jeziku, toliko o uradnem jeziku. Če je on kot soldat imel drugačne izkušnje, je bilo to predvsem zato, ker je bil hlapec takrat in je to tudi ostal. O žrtvah, ki so jih sodelavci okupatorja povzročili med 2. svetovno vojno ne piše, to je za "domoljube" njegovega kalibra tabu tema.

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 21:36

   ASTROLOG, lažeš!!! V JNA je bil edini uradni jezik srbohrvaščina!!! Vsako druženje Slovencev(normalno, da smo se Slovenci pogovarjali v slovenščini) so nadrejeni obsojali kor "grupiranje" in nekaj, kar se v JNA ne spodobi!! Vsak, ki je služil v JNA, ve da je bilo tako...v vojski se govori le srbohrvaško!! Sedaj mi je sicer vse jasno, da si prežet z rdečo, pa imaš zato tako butasto mišljenje..labilna oseba, ki dopušča okolici, da mu infiltrira poglede...popolno nasprotje mene.

  • fizik10 / 24.04.2019. ob 21:36

   ASTROLOG, ko si napisal, da si diplomiral na vojaški letalski akademiji v Zadru, lahko trdim, da si ob osamosvojitvi Slovenije bil pilot na agresorski strani. Takšne bi morala Slovenija takoj izgnati!!!

  • sanfrancisco / 24.04.2019. ob 21:36

   Uradni jezik v JNA je bila srbohrvaščina. Kaj drugega bi pa lahko bilo? Povelje v šestih različnih jezikih, si težko predstavljam. Zaradi slovenščine me je samo enkrat nadrl en desetar. Bil pa je to Slovenec iz Ptuja. Zanimivo.

  • Astrolog / 24.04.2019. ob 21:36

   FIZIKI10, nisem vam dolžan polagati nikakršnih računov, le v vednost, da boste mirneje spali. V vojaškem letalstvu sem služboval do leta 1985, potem sem si zaposlitev poiskal v civilni sferi (računalništvo in informatika). V vojni na slovenskih tleh sem aktivno sodeloval kot častnik TO, pridaniči, kot ste vi, me ne bodo izganjali iz države. Če imam po vašem butasto mišljenje, se od vas razlikujem po tem, da sem po naravi bister, vsak vaš komentar dokazuje, da ste pravo nasprotje tega.

 • pesbanny / 24.04.2019. ob 22:40

  Kardelj je leta 1943 zapisal:"pobijte jih vse, ki nasprotujejo partiji" pri tem ni imel v mislih okupacijskih vojakov, temveč tiste člane partizanskih enot, ki niso bili komunisti. Stem se je uvrstil ob bok Eichmannu in Rosenberga v Nemčiji in Beriji in Zinevjevu v Sovjetski zvezi. Nacizem, fašizem in komunizem so si povsem enaki glede zločinov, ki so jih zagrešili

 • trdonja / 24.04.2019. ob 19:56

  Slovenija je v bistvu en sam velik etnomuzej, kjer pošastni morilci še vedno dajejo imena trgom in ulicam, pred parlamentom kraljuje spomenik komunistični revoluciji... In še 30 let po tem, ko je resnica dovoljena, snemamo propagandne filme izkrivljenih zgodbic in izmišljenih epskih razsežnosti ter slavljenja domnevne moralne čistosti boja šlosarjev in mizarjev za oblast, za katero so poklali največ Slovencev v zgodovini.

  • niagara1 / 24.04.2019. ob 19:56

   Nikjer na svetu ,izdajalci nimajo vstopa ,idino ce lazejo ali pot drugim imenom,edino Avstralija ki je Anlija posiljala zapornike.

  • trdonja / 24.04.2019. ob 19:56

   Hvala za potrditev moje teze. Lepo, da tudi kot posameznik s prastarimi blodnjami iz l. 1945, pomagaš ohranjati muzejsko sliko in s tem našo kulturno dediščino.

  • paleoknives / 24.04.2019. ob 19:56

   Očitno še premalo...

 • Nikoniko1 / 24.04.2019. ob 21:39

  A se vi hecate, ko napišete tako neummnos, ko je legendarn boj partizanov???? Kokr jaz vem imajo partizani več ali manj črtice na puškitinih kopitih iz bojev z ljudmi z žico zvezanmi ljudmi in še to ko je bilo vojne konec. Saj sp na Slovenski zemlji pobili več ljudi kot vsi okupatorju skupaj, plus zločini domobrancev, pas še vedno vodijo ti JUNAKI v zverinskem poboju Cveta Slovenskih ljudi.

  • frajgajst / 24.04.2019. ob 21:39

   tvoj citat:''kokr jaz vem...'' pa res veš...??

 • IgorK / 25.04.2019. ob 09:55

  Nehajte z ideološkim bojem. Raje posnemite film, kako mladi Slovenec odpre nov tehnološki gigant. To potrebujemo ne pa partizanskih filmov, ki jih je že na tone in se slabo prodajajo v tujini ter za njimi ostane samo minus na računu za narod.

  • paleoknives / 25.04.2019. ob 09:55

   :))) dobra

 • PolentaPolitik / 25.04.2019. ob 06:23

  V tem preboju je umrl en moj sorodnik, drug pa je preživel. Težko danes realno gledamo na ta čas, ker so revolucionarji že med vojno ukradli domoljubni upor ljudi proti tuji sili za boj proti lastnemu ljudstvu iz drugih socialnih razredov. Tudi preživeli sorodnik je po vojni dobil nekaj te grenčice od svojih soborcev revolucionarjev, ker se je preživljal na napačen način. Dokler jih združenje za vrednote NOB ščiti, je malo verjetno, da bom šel gledat tak ali podoben film.

  • frajgajst / 25.04.2019. ob 06:23

   ''Težko danes realno gledamo na ta čas, ker so revolucionarji že med vojno ukradli domoljubni upor ljudi proti tuji sili za boj proti lastnemu ljudstvu iz drugih socialnih razredov.''..si se kdaj vprašal zakaj so to storili..???

  • paleoknives / 25.04.2019. ob 06:23

   Verjetno se premalo ljudi zaveda, kakšna je bila takrat ekonomska in politična scena v Sloveniji in po svetu. Razredne razlike so bile ogromne, svet se je delil na gospodo in podložno rajo in dvomim, da bi se dandanašnji kdo strinjal in bil vesel, če bi pripadal nižjemu sloju, ki je imelo kaj malo možnosti za izobrazbo, izboljšanje gmotnega položaja...revolucije se ne dogajajo iz kapric.

 • Charly17 / 25.04.2019. ob 12:20

  Še eno za razmislit, tako enim kot drugim, eni vedo, drugi nočejo vsaj delno priznati krivde. Po bombardiranju ( smrt matere,dojenček preživel) je ostalo 10 (deset) otrok samih od novorojenčka do 15 let. Ker so očeta ubili, so starejši otroci skrbeli za vse. Na žalost so edino kravo, ki so jo imeli, odpeljali naši tako opevani heroji, res rabiš veliko poguma, da vzameš otrokom, zamislite se, in raje prenehajte s to zlagano zgodovino.

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.