SiolNET. Novice Slovenija
 • Messenger
 • Messenger

"Ekološko kmetijstvo ni dovolj, potrebno je znanstveno kmetijstvo"

4,57

termometer

Zulejka Javeršek in Tadej Pačnik sta prej živela v Ljubljani, a ta pomlad bo njuna peta, odkar sta postala gospodarja svoje kmetije na Koroškem. Tako kot Zulejka z ljubeznijo ustvarja v kuhinji, tako Tadej z ljubeznijo skrbi za posestvo. Vsega se loteva znanstveno, po izobrazbi je filozof. Kot pravi, je to kdaj tudi njegova težava, saj po eni strani razume razloge, zakaj so omejitve kmetov takšne, kakršne so, po drugi strani pa ga v praksi spravljajo ob pamet.

Komentarji

17

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:18

  Drugače pa če bi zmanjšali gozd z 60% na npr. 45-50% in kmet. zemljišča povečali na ta račun iz 23 na 35 % bi imeli samooskrbo zagotovljeno. Problem pa je, ker je kupcu teško dati 8,5 €/kg ekološke senene teletine!, in 1,5 €/l eko., senenega mleka ter 3 €/ 10 eko. jajc (vem iz izkušenj). Aja, pozabil sem še povedati da ima lahko kokoš krmljena z eko. krmili komot čez 300 jajc/leto, kar je skoraj tuk kot v konvencionalni reji.

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:20

  Vse to vem iz lastnih izkušenj!, ker imamo kmetijo, ki leži v celoti na območjih z omejenimi dejavniki (OMD) in celo v gorskem območju in imamo kljub upoštevanju eko. standardov solidne pridelke!

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:20

  Je pa res, da dobimo pridelke slabo plačane, saj se komaj pokrijejo stroški pridelave, in bi bilo bolj smiselno vse pomulčit in živeti od subvencij, a nisem tak da bi živel od tujega denarja in raje neham kmetovati kot pa živeti na račun države! Subvencij dobim pa precej manj kot plačam davkov in dajatev ter raznih kontrol

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:11

  V Avstriji je npr. že 25% kmet. zemlje v eko. kontrolo, ko ravno primerjate Avstrijo in prav tako ne uporabljajo GSO. V Avstriji imajo tudi nižje davke in boljšo kupno moč ter višje subvencije, zato folk lažje primerno plača ekološko hrano. Prav tako kmetje sami odločajo koliko bo divjadi in zanjo dobijo celo plačano. Zato se pri njih ne zarašča, tako kot pri nas, s čimer si delamo dvojno škodo: izgubljamo kmet. zemljo in povečuje se gozd in z njim divjad.

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:14

  Še par primerov: v Avstriji ekološki kmet približno 30-40 t krompirja/ha, 5-7 t pšenice/ha, 40 t jabolk/ha, krave pa imajo mlečnost tudi čez 10.000 l/laktacijo, ter biki priraste preko 1 kg/dan, v večinoma težjih pogojih, pri nas pa ima konvencionalen kmet povprečno samo 25 t krompirja/ha, 4-5 t ppridelašenice/ha, 40 t jabolk/ha, mlečnost 6.000 l/laktacijo, ja konvencionalni!

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:17

  Majo pa tudi pri nas nekateri ekološki kmetje podobne pridelke kot avstrijski, dober primer je kmetija Kukenberger, ki ima tudi seneni certifikat. Tako da je samooskrba z ekološko hrano realna, razen mogoče pri zelenjavi, pa še to bi se dalo npr. z uporabo geotermalne energije in intenzivnim namakanjem in gnojenjem z hlevskim gnojem, zelenim gnojenjem, ustreznim kolobarjem, mogoče z no-till tehniko ter ustrezno agrotehniko in specialno mehanizacijo.

 • Dolenc / 24.02.2019. ob 18:10

  Če znaš ekološko kmetovati, se da imeti samooskrbo, saj pri mesu in mleku ter jajcih, tudi z žiti, krompirjem, vinom, sadjem. Najtežje, skoraj nemogoča pa z zelenjavo. Največ problemov ekološkim kmetom povzroča divjad, pa tudi globalizacija (bolezni) in veliki stroški (več traktorskih ur in ročnega dela, dražja škropiva in gnojila, specialna-dražja mehanizacija, dražja semena, krmila...).

 • trt / 24.02.2019. ob 12:31

  Pozdravljen Tadej, Aikido majster z kmetov, uživajta :)

 • svoboda / 25.02.2019. ob 15:17

  kot je silaža, koruza, hormoni v njihovih telesih povzročajo organsko gnilobo in zaradi tega so njihovi izpušni plini strupeni!!! Ampak komu to govoriti, ko pa je Duh finančne materije ljudi povsem zavedel, da je delo na zemlji postala, kmetijska panoga.

 • svoboda / 25.02.2019. ob 15:16

  Naravna selekcija ne potrebuje umetnih gnojil, škropiv, hormonov in vsega tega Zla, s čimer se že desetletja zastruplja mater zemljo. Seveda pa je treba na zemlji delati cel dan z ljubeznijo do nje in se do nje obnašati tako kot si zasluži, spoštljivo in ljubeče, ker je živa materija, ki človeku vrne to, kar ji z ljubeznijo da. Edina hrana, ki jo smejo goveda uživati je SENO in paša, ker vsa ostala nesnaga,

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.