Šola za starše: čigava stvar so domače naloge?

Preberi članek

Komentarji

15

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • zlatarna / 19.03.2017. ob 23:17

  Definitivni takšen šolski sistem nalaga otokom preveč informacij naenkrat. To je za mene bolano, kar vidim pri svojem 8 letnem sinu. Preveč domače naloge, golo piflanje o stvareh, ki jih sploh ne razume, ker je še premlad, da bi razumel zakaj se svetloba lune spreminja.....itd. Domača naloga je naloga otroka in ne staršev in, če jo otrok naredi sam pravilno potem razume kaj se je učil v šoli.

  Odgovori
 • IvanJanezNovak / 20.03.2017. ob 09:26

  Problem vidim v tem da je šolski sistem postal nekaj kar mora opraviti prav vsak. V časih moje mame je bila že dokončana osnovna šola uspeh, ki ga ni zmogel vsak. Danes pa se ustvarja vtis, da smo/ so vsi sposobni za univetitetno izobrazbo. In potem dobiš kopico staršev, ki vsako jutro pred garderobo razlagajo kako se njihovemu Mihu/Janezu/ Francu dogaja krivica, ker ni dobil tega in tega. Muloto pa na čelu piše da ima IQ-ja približno toliko kot ima številko čevljev.

  Odgovori
 • aces / 20.03.2017. ob 10:07

  Jaz letos končujem faks in ne razumem čisto tegale: zakaj pa ne dokončajo nalog v podaljšanem bivanju? Itak večina otrok hodi v podaljšano bivanje, saj nobem starš ne konča službe ob 13h.

  Odgovori
 • IvanJanezNovak / 20.03.2017. ob 09:27

  Jasno pa da če nekoga neomejeno dolgo tiščiš nekam, da mu na koncu celo uspe. Sploh k si prfokse sploh ne upajo nikogar več poslat ponavljat razred ali pa v posebno šolo, ker se bojijo agresivnosti staršev. Recimo zadnjič so pisali matematiko za Vegovo priznanje. V mojih časih je bilo to ..“elitno“ tekmovanje na katerega smo že na nivoju razreda pristopali samo kakšni 3-je, 4-je najboljši. In Vegovo priznanje si dobil, damo če si dosegel določeno število točk. Pika.

  Odgovori
 • aces / 20.03.2017. ob 10:12

  Mislim, da je res da se današnje otroke do določene mere preveč ujčka, ampak pomojem bi morali šolo vseeno bolj "personalizirati". Jaz recimo ful nisem bila za mat. ali fiz. in se ničesar ne spomnim, ampak količino časa, ki sem porabila, da sem dobila tisto dvojko, je bila ogromna.

  Odgovori
  • aces / 20.03.2017. ob 10:12

   V drugih predmetih mi je šlo pa super. Problem je, ker je sistem osnovan na tem, da so vsi super v vsem, kar pač ni realno. Pomojem bi morali veliko bolj delati na tem, da vsak otrok odkriva svoje poslanstvo in v skladu s tem izbira predmete, ki mu bodo prišli prav v poklicu. Ker zakaj bi vlagal svoj čas v neko temo, kjer si povprečen, če bi lahko raje vložil čas tja, kjer blestiš? Pa naj bo to zadnje karkoli: od fizičnega dela, vodovodarstva, štrikanja, pa do doktorja znanosti.

 • aces / 20.03.2017. ob 10:10

  Čeprav moram vseeno reči, da sedaj ko počasi končujem šolanje, prav lažje živim. Mislim ja, saj je še služba, ampak to mi je stokrat bolj zanimivo, ker delam nekaj, kar rada počnem.

  Odgovori
 • IvanJanezNovak / 20.03.2017. ob 09:27

  Danes je to domena celega razreda. In tudi točkovanje oziroma priznanja se delijo na osnovi doseženih točk znotraj starostne skupine na posamezni šoli. Tako da na malce „slabši“ šoli avtomatično dobiš cel ograbek Einsteinov, ki lahko teoretično dosežejo samo 1/3 vseh možnih točkampak so še vedno prejemniki priznanja.

  Odgovori
 • sandra / 20.03.2017. ob 09:07

  Naloga starša nikakor ni, da z otrokom sedi pri knjigah in se z otrokom uči. Lahko z otrokom preveri njegovo znanje, da ga vpraša in preveri. Starš mora poskrbeti, da se otrok uči samostojno, sprva ob prisotnosti starša, starš lahko takrat dela tudi druge stvari, nato pa samostojno. temu rečemo tudi delovne navade, da otrok ve kaj je njegova obveznost, kaj mora in kdaj.

  Odgovori
 • Biba / 19.03.2017. ob 22:02

  Saj je organizirana dodatna pomoč, dopolnilni pouk. Pa nikar si ne zatiskajmo oči, da bi bila potem družina več skupaj. Mogoče so marsikje ravno domače naloge tiste, ki jih skupaj držijo. Se pa strinjam, da starši (v večini mame) vse prevečkrat delajo stvari, ki bi jih morali sami. Zavijajo v vato. Da ne bo v šoli grdo izpadlo.

  Odgovori
 • scukaMarija / 23.03.2017. ob 16:10

  In da učitelji NAREDIJO svojih 8 ur vsak dan ,... pa četudi v obliki dodatne pomoči učencem. Ne pa da ni časa za razlage v šoli -> in jih kar napotijo da naj si najamejo instrukcije ! HALO! Učitelje pa stimulirati s povprečnim uspehom učencev,... ne pa kolektivna pogodba in avtomatično napredovanje kot v socializmu.

  Odgovori
 • stanly / 19.03.2017. ob 20:34

  šola bi morala po pouku organizirati dodatno pomoč za tiste otroke, ki potrebujejo pomoč za domače naloge, tako kot je to po mnogih državah po EU, DA SO POTEM OTROCI DOMA RES BOLJ Z SVOJO DRUŽINO

  Odgovori
 • majasvetlin / 20.03.2017. ob 19:37

  Naš šolski sistem je itak gnil do amena. Vse hočejo vkalupirati na isti nivo, kar pa ne gre, ker je vsak otrok unikaten. Finska, ki ima najboljši sistem že desetletij ne uporablja domačih nalog in ocen, za drugo šolsko leto pa nameravajo ukiniti še predmete, da bojo otroke učili uporabnih znanj.

  Odgovori
 • bs / 20.03.2017. ob 13:39

  Po štirih letih (nekdanji 5 do 8 razred) je bilo vsakemu kar precej jasno, kako dolgo bo trajala šola, ki bo sledila osnovni. Za nekatere nič, za nekatere dve leti, za nekatere tri, za nekatere pa štiri. In kar precej jasno, kdo bo po 12 letih šolanja še hodil v šolo in kdo ne. Šmrc....

  Odgovori
 • bs / 20.03.2017. ob 13:38

  Kolc, kolc... po starih časih. Včasih je učiteljica preprosto ukazala:"Ti greš danes popoldne k temu in bosta pogledala tole." Problem dopolnilnega pouka in inštruktorjev rešen. Pa še v klopi je bilo potrebno prav odgovoriti na tri vprašanja, da si se sploh kvalificiral za odhod pred tablo, da si tam nisi delal sramote in zapravljal časa drugih.

  Odgovori