SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Europeana se je zaradi nepričakovanega navala sesula

2

termometer

Evropska multimedijska spletna knjižnica Europeana, ki je začela delovati v četrtek, se je zaradi nepričakovanega navala zainteresiranih - zabeležili so kar deset milijonov klikov na uro - sesula.

Strežnik toliko povpraševanja po istih straneh - zelo popularna je bila namreč Mona Lisa - ni prenesel, a že kmalu naj bi bil ponovno vzpostavljen. Evropska komisija je danes v Bruslju pojasnila, da je ob istem času več milijonov uporabnikov želelo dostopati do iste strani - vsi so hkrati želeli videti Mono Liso -, česar noben strežnik ne bi prenesel. Komisija je pojasnila, da je očitno zanimanje za kulturo ogromno, a tolikšnega navala v prvem dnevu zagona Europeane niso pričakovali.

Strežnik knjižnice je sicer omogočal pet milijonov klikov na uro, kar je bilo povečano na deset milijonov, a tudi to ni zadostovalo. "Storili bomo vse, da stran Europeana.eu ponovno odpremo v bolj robustni različici," piše na spletnih straneh očitno zelo popularne knjižnice.

Največ zanimanja iz Nemčije Uporabnikom naj bi bila knjižnica na voljo do sredine decembra, je danes pojasnila komisija. Dodala je, da je največ zanimanja (17 odstotkov) prišlo iz Nemčije, sledijo Francija (deset odstotkov), Španija (devet), Italija (šest), Nizozemska (pet), Belgija in ZDA (po štiri odstotke) ter Velika Britanija in Poljska (trije odstotki).

Nad Europeano operativno bdi 14 izvedencev v Haagu, toda bistvena je gosta mreža več kot 1000 knjižnic, muzejev in arhivov v državah članicah. V Sloveniji bazo podatkov nudi Narodna in univerzitetna knjižnica.

Odstotek digitaliziranih zakladov evropske dediščine Europeana, eden največjih projektov Evropske komisije v tem mandatu, uporabniku ponuja odstotek digitaliziranih zakladov evropske dediščine, do leta 2010 naj bi se gradivo z dveh milijonov enot povišalo na deset.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin