SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Družina umrlega 12-letnika zaradi malomarnosti ovadila zdravnike

3

termometer

Starši 12-letnega dečka, ki je marca letos umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki Zlatko Kanič. Očitajo ji umor iz malomarnosti.

12-letnemu Boru Nekrepu, za katerega se je pozneje izkazalo, da ima gensko presnovno motnjo v ciklu uree, se je po treh dneh jemanja antibiotikov povečal nivo amoniaka v krvi. Zdravniki na mariborski Kliniki za pediatrijo, kamor so dečka pripeljali 12. marca ob 18. uri, pa hiperamoniemije, kot se imenuje povečana raven amoniaka, niso opazili, je predstavil oče pokojnega otroka Matjaž P. Nekrep. Zdravniki niso upoštevali navodil iz UKC Ljubljana Po njegovih navedbah so mariborski zdravniki naslednje jutro iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dobili natančna navodila, kako naj ukrepajo z dečkom, ki je ponoči tudi izgubil zavest. Vendar jih niso upoštevali in otroka brez pravilne terapije ter s "turističnim transportom" prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so mu, kot je dejala mati pokojnega Tatjana P. Nekrep, "samo z glukozo in soljo znižali amoniak na nenevarno vrednost". Po osmih dneh kome je deček umrl Ponovni pregled glave je pokazal, da ima deček možganski edem in po osmih dneh kome je, čeprav so zdravniki pričakovali, da se bo zbudil, umrl, je pojasnil oče. Pri se je vprašal, kako je mogoče, da "19 ur po sprejemu na pediatrično kliniko, 13 ur po alarmantnem izvidu in pet ur po navodilih iz Ljubljane Bor ni dobil nobene terapije".

Ovadba proti trem zdravnikom "Mariborski zdravniki so nam ukradli tistih 19 ur, ki jih ni mogoče več vrniti," je dejal oče. Kot je pojasnil, so se odločili za kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zdravnice na mariborski pediatrični kliniki Zlatke Kanič in za kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na omenjeni kliniki.

Prijavili tudi člane komisije za interni nadzor v UKC Maribor Med drugim so poslali tudi pismo varuhinji človekovih pravic in prijavo Zdravniški zbornici Slovenije. Komisiji za preprečevanje korupcije pa so prijavili člane komisije za interni nadzor v UKC Maribor, ker so podali mnenje, da je bilo v postopku vse izpeljano v skladu s sodobno medicinsko doktrino. Kot so pojasnili starši pokojnega, so pričakovali, da bo odgovorne "sankcionirala njihova srenja, a od njih dobivajo le vljudnostna pisma", za navedene ukrepe pa so se odločili, da bi opozorili na svojo stisko in nemoč ter preprečili podobne primere v prihodnje.

Zdravniška zbornica čaka mnenje tujih strokovnjakov Primer smrti 12-letnega dečka Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) obravnava prednostno in z vso skrbnostjo, zagotavlja predsednica zbornice Gordana Živčec-Kalan. Ker gre za redek in zapleten primer, so v Veliki Britaniji zaprosili tudi za ekspertno mnenje.

Iz odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič so medtem medijem posredovali dopis s prošnjo, da naj glede na to, da zdravniška zbornica o zadevi še ni odločila in da se kakršen koli kazenski postopek sploh še ni začel, ne poročajo z uporabo imen in priimkov vpletenih zdravnikov. Kot je opozorila, jim ustava daje pravico, da se jih javno ne izpostavlja in se jih ne izpostavlja "medijskemu sojenju", dokler ni na kakršen koli način ugotovljena kakršna koli njihova odgovornost za ta tragičen primer. Ob tem je opozorila, da bi v tej fazi postopka to zanje pomenilo veliko težav ter vzbudilo dvom pacientov v njihovo delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin