TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2010,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 20. 1. 2010, 14.02

8 let

Domel z državno subvencijo do novih elektronsko komutiranih motorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Domelu so v okviru novega projekta in v sodelovanju z Javno agencijo za tehnološki razvoj (TIA) razvili novo družino elektronsko komutiranih (EC) motorjev, ki imajo visoko energijsko učinkovitost.

Tako bodo letos z njihovo proizvodnjo ustvarili 3,5 milijona evrov prometa, je dejala predsednica uprave Domela Jožica Rejec.

"Vrhunski izdelek, ki se uvršča v sam svetovni vrh" Rejčeva je na novinarski konferenci ob tem pojasnila, da je sofinanciranje s strani države omogočilo, da so vložili v razvoj in sodelovanje s slovenskimi priznanimi raziskovalnimi inštitucijami še dodatna sredstva, plod tega pa je "res vrhunski izdelek, ki se po svojih karakteristikah uvršča v sam svetovni vrh".

Usmeritev v programe z višjo dodano vrednostjo Proizvodnja tovrstnih motorjev predstavlja po njenih besedah obenem tudi uresničitev njihove vizije, postavitve novega programskega stebra, kar omogoča usmerjanje v programe z višjo dodano vrednostjo. Investicija znaša v celoti 3,5 milijona evrov, pri čemer je bila subvencija vredna 1,2 milijona evrov. Rejčeva je dejala, da kljub krizi niso omejevali sredstev, projekt pa je potekal skupaj z njihovim največjim kupcem, podjetjem Svegon iz Švedske, ki izdeluje klimatske naprave najvišjega cenovnega in kakovostnega razreda.

Pridobili naj bi tudi novih 30 delovnih mest Za Domel pomeni nov projekt trenutno 11 delovnih mest, v petih letih pa načrtujejo povečanje na 30 delovnih mest. Glede prodaje načrtujejo za letos okoli 3,5 milijona evrov, v petih letih pa okoli 15 milijonov evrov. Rejčeva je še poudarila, da s programom izpolnjujejo Domelovo poslanstvo varovanja okolja, saj bodo ti EC motorji prispevali k zmanjšanju porabe energije. Kot je pojasnila, bo srednji motor srednje moči prihranil štiri megavatne ure, kar pomeni dve toni toplogrednih plinov na leto, pri porabi energije pa pomeni to okoli 440 evrov. Zato se po njenem mnenju splača motorje zamenjati tudi v obstoječih klimatskih napravah.

Leto 2009 zaključili "s pozitivno ničlo" Sicer pa bo Domel leto 2009 zaključil "s pozitivno ničlo" iz poslovanja, k čemur je po besedah predsednice uprave prispevala vrsta protikriznih ukrepov, kot so zmanjšanje stroškov in zalog, znižanje plač, prestrukturiranje in skrajšan delovni čas (že od septembra lani imajo spet poln delovni čas). Lani so zabeležili 30 odstotkov nižjo prodajo, kar je pomenilo 54 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, sicer pa trenutno zaposlujejo 830 ljudi in večjih sprememb glede zaposlenih zaenkrat ne načrtujejo.

V letu 2010 načrtujejo za 20 odstotkov višjo prodajo, torej okoli 65 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, in sicer pa iz naslova obstoječih kupcev, rasti novih kupcev in novih programov. Rejčeva je še omenila, da ima Domel tudi proizvodnjo na Kitajskem, kjer zaposlujejo okoli 40 ljudi, v letošnjem letu pa načrtujejo tudi povečanje števila zaposlenih in višjo prodajo.

Ne spreglejte