Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2018,
10.50

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Hišni ljubljenčki nasveti domače živali pametni dom dom

Nedelja, 30. 9. 2018, 10.50

2 meseca

Prilagajanje doma potrebam vaših hišnih ljubljenčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
domače živali | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tako kot mi tudi hišni ljubljenčki, potrebujejo prostor za lagodno in zdravo življenje. Na žalost njihovih misli ne moremo brati, zato nam ne preostane nič drugega, kot da po lastni presoji, glede na njihovo osebnost, ugotavljamo, kakšno domovanje jim najbolj ustreza. 

hladilnik
Trendi Zlaganje hrane v hladilniku vpliva na njeno svežino

Da bi jim omogočili varen dom in prijetno življenje, je treba vložiti veliko truda in dela. Naše domače živali niso le življenjski spremljevalci, ampak najbrž pravi prijatelji, ki jih želimo videti srečne in vesele. 

Tudi oni potrebujejo svojo zasebnost

Poskrbite za to, da svojim ljubljenčkom omogočite zasebnost. Izberite kotiček, namestite jim pravo hiško s stenami, da bodo res dobili občutek svojega prostora. Tudi živali se bolje počutijo, če imajo lasten kotiček, kamor se lahko ob razdraženosti umaknejo na samo. 

Zlasti kužki potrebujejo svoj prostor, kamor se lahko skrijejo ob morebitnem hrupu glasne glasbe ali zahtevnih otrok. Prostor ustvarite v tistem delu doma, kamor čez dan ne zahajate veliko, kot je recimo garaža, pralnica ali mogoče balkon.

Izbrano mesto naj bo varno tako za vas kot tudi zanje. Kotiček bo samo njihov, zato jim pustite, da v njem razgrajajo po želji. 

Čeprav jim zagotovite zasebnost, pazite, da ne bo njihov kotiček preveč odmaknjen od vsakdanjega življenja njegovih sostanovalcev, saj so živali družabna bitja, ki jih ne gre preveč oddaljevati od sebe, saj hitro postanejo osamljena. 

Svojih ljubljenčkov ne zaklepajte v kletke, saj jim tako vzamete pravico do prostega gibanja. Kotiček naj bo odprt, da se bodo, ko bodo ponovno pripravljeni, sami od sebe vrnili nazaj k vam. 

domače živali | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kotiček s pogledom na naravo

Živali bodo še posebej vesele, če jim uredite kotiček v bližini oken ali balkonskih vrat, kjer bodo lahko opazovale naravo in zunanje dogajanje. 

Poleti to ni potrebno, a ker smo vedno bližje hladnejšim dnem, predlagamo, da na okenske police ali zraven balkonskih vrat položite blazine. S tekstilno podlogo jih boste obvarovali pred hladnimi površinami ploščic in lesa.

Na mehki blazini jim bo prav tako udobneje, zato bodo tudi bolj sproščeni in veseli. Lahko greste še korak dlje. Kužkom lahko daste tudi odejico, s katero se bodo lahko pokril, če jim bo hladno.

Spodbujajte zvok in vonjave

Večina živali ima neprimerno bolj razvite čute od nas. Ker se veliko zanašajo na zvok in vonj, je treba spodbujati poslušanje in vonjanje, da bi se počutili bolj varne. Redno odpirajte okna in vrata.

Tako bodo lahko poslušali zvoke narave, ljudi in dežja. Do njih pa bo prišel tudi svež zrak in z njim mešanica različnih vonjev, ki jim pomagajo pri orientaciji v okolici.  

kuža | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hrana in voda vedno dostopni

Poskrbite za to, da bodo imeli na voljo vedno svežo vodo in hrano. Najbolje je, da jim pladenj z živili namestite kar v njihovih kotičkih.

Tako bodo vedeli, da so živila res samo zanje. Večkrat na dan preverite, kakšno je stanje v njihovih kotičkih, poleg tega ne pozabite tudi na redno čiščenje odpadlih dlak.

Živali morajo telovaditi

Vsakodnevni sprehod s kužkom mora biti na prvem mestu pri njegovi oskrbi. Mačke na žalost nimamo navade sprehajati, vendar te zelo rade plezajo po drevesih, pohištvu in drugih površinah, ki jim omogoča gibanje nad tlemi.

Mačkam kupite plezalne igrače, da se bodo lahko vsakodnevno razgibale in ostale zdrave. Ker se živali doma veliko sprehajajo, predlagamo, da se izognete uporabi drsnih preprog, ki lahko nehote privedejo do njihovih poškodb. 

domače živali | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Prilagodite dom potrebam njihove starosti

Čeprav pogostokrat pozabimo, se tudi živali starajo in to precej hitreje od nas. Z njihovo starostjo se spreminjajo tudi njihove potrebe, ki se jim moramo prilagoditi. Spremembe, ki bodo pozitivno vplivale na njihov vsakdanjik, jim bodo podaljšale življenje. 

Tako kot pri nas postajajo kosti psov z leti trdnejše in zato krhke. Prilagodite tla njihovim potrebam, da jim ne bo drselo. Ne želite si namreč, da bi vam kuža padel in si zlomil katero od svojih okončin. 

V starejših letih jim hrano odlagajte v višini njihove glave, saj jim bo sklanjanje z vratom proti tlom povzročalo bolečine v vratu in hrbtenici. Prav tako jim bo oteženo plezanje po višjih površinah, zato jim pomagajte pri plezanju po višje ležečih predelih, kot so sedežne garniture.

Pazite pri sobnih rastlinah

Nekatere sobne rastline so lahko zelo škodljive za živali, zato poskrbite, da jih postavite na mesta, ki jim niso dosegljiva. Rože so namreč zanje zelo zanimive, še posebej za tiste živalce, ki se večinoma zadržujejo v zaprtih prostorih. Zelo radi namreč s svojimi tačkami kopljejo po zemlji in jo raziskujejo.

Najpogostejše rože, ki jih držimo v domovih in so škodljive za hišne ljubljenčke, so lilije, aloe vera, narcise in tulipani. Pazite, da jih ne postavljate v njihovo neposredno bližino.

pralni stroj
Trendi Kako počistiti pralni stroj, da bo spet kot nov
Ne spreglejte