Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 11. 2020,
22.17

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

vrtnarjenje Vrt Vrt

Nedelja, 22. 11. 2020, 22.17

2 meseca, 1 teden

Zanimiva ideja iz Hrvaške: vrt obdelujete virtualno, pridelek pa je resničen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
vrt zelenjava pridelek | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Na Hrvaškem je zaživela zanimiva podjetniška ideja: najem vrta, ki ga obdelujete virtualno, pridelek pa je povsem oprijemljiv.

Blizu hrvaškega mesta Čazma, kakšno uro vožnje od Zagreba, je ta teden zaživel zanimiv projekt, ki ljudem brez možnosti, da bi imeli lasten vrt, omogoča izkušnjo vrtnarjenja, predvsem pa uživanje v sveži, ekološko pridelani zelenjavi.

Kot FarmVille v resničnem življenju

Projekta s simpatičnim imenom Gruntek sta se domislila agronoma Tino Prosenik in Vjekoslav Budanec, ki sta za hrvaški medij Tportal.hr dejala, da gre za edinstveno idejo, kakršne drugod po svetu še nista zasledila. "Kot FarmVille v resničnem življenju," svojo zamisel primerjata z igro, ki je pred leti zasvojila uporabnike Facebooka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gruntek (@mojgruntek.hr)

Za kaj gre? Na 22 hektarjih zemljišča bodo lahko ljudje najeli svoje vrtove, na katerih pa jim ne bo treba delati - vsaj ne fizično. Kaj bo na njih zasajeno, bodo odločali prek mobilne aplikacije, delo pa bodo namesto njih opravili izkušeni vrtnarji. Ko bo vrt obrodil, bo lahko najemnik prišel pridelke pobrat sam ali pa mu jih bodo dostavili.

"Na ta način lahko ima lasten vrt kdorkoli, ne glede na vrtnarsko znanje, in je ob tem prepričan, da mu posevki ne bodo propadli ter da bo na koncu lahko užival v pridelku," sta dejala lastnika Gruntka.

Okoli 140 kilogramov zelenjave na leto

Vrtovi, ki jih oddajata, merijo 40 kvadratnih metrov. Na takšni površini je mogoče v osmih mesecih pridelati okoli 140 kilogramov sveže zelenjave, sta zagotovila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gruntek (@mojgruntek.hr)

Uporabnik vrta dobi osem gredic, na katerih lahko posadi do osem različnih od 15 možnih posevkov: čebulo, česen, sladek krompir, korenje, peteršilj, solato, zelje, ohrovt, blitvo, rdečo peso, stročji fižol, paradižnik, kumare, paprike, bučke, jajčevce ali grah.

1,6 evra za kilogram ekološko pridelane zelenjave

Mesečni najem takšnega vrta z delovno silo vred stane 199 hrvaških kun oziroma okoli 26 evrov, dodatnih 26 evrov je treba enkrat na leto plačati za seme in sadike. Pridelek lahko najemnik pride pobrat sam, lahko ga prevzame že pobranega, kar stane manj kot evro na gredico, prebivalcem Zagreba ob dodatnem plačilu omogočajo tudi dostavo.

"Če celoletne stroške preračunate na pričakovan pridelek, bo povprečna cena zelenjave pri nas okoli 12 kun na kilogram (1,6 evra, op. p.)," sta poudarila lastnika in povedala, da sta v nekaj dneh, odkar sta projekt zagnala, dobila že ogromno povpraševanj za najem vrtov.

Preberite še:

zimska roža
Trendi Nekaj rož in grmovnic, ki bodo poskrbele za cvetoč vrt tudi pozimi
Ne spreglejte