Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 3. 2018,
10.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dom in vrt vrtnarjenje družina otroci Vrt Vrt

Sobota, 31. 3. 2018, 10.00

2 meseca

Zabavne dejavnosti za vaše najmlajše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
vrtnarjenje otroci | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Vrt lahko postane zabavna učna izkušnja in odličen prostor za razvoj vašega otroka, saj ne gre zgolj za aktivno dejavnost, temveč se ob tem gradi otrokova zavest o okolju in spoznanje, od kod dejansko prihaja hrana. 

Trendi Rastline, ki varujejo vaš vrt

Otroci so najbolj radovedna bitja na tem svetu. Zakaj tega ne bi izkoristili za učenje in preživljanje kakovostnega časa na prostem? Če doma nimate vrta in ga imajo starši starši, je to lahko odlična priložnost, skozi katero se lahko dedki in babice še bolj povežejo z vnuki. Skrbi, da vam otroka ne bo uspelo spodbuditi k vrtnarjenju ali da vam ne bo uspelo pritegniti njegove pozornosti, so povsem odveč.

Predlagamo vam, da mu na svojem vrtu ali vrtu starih staršev namenite lasten prostor za eksperimentiranje. Za otroka "žrtvujte" kotiček vrta in mu prepustite odločitev o tem, kaj želi z njim početi, vendar mu pomagajte, da bo kotiček oblikovan tako, da bo v raziskovanju zemlje, okolice, vrtnin ali rož užival. Skrb za rastline lahko postane odlična avanturistična, predvsem pa poučna igra. Dodatno lahko otroka animirate z nakupom otroških vrtnarskih orodij.

otrok | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Trendi Kako se znebiti nadležnih polžev v vrtu?

Pomagajte mu pri izbiri vrtnin

Odločitev, katere vrtnine želi gojiti na svojem vrtičku, prepustite njemu, vendar je pomembno, da mu pri tem pomagate. Skupaj izberite rastline, ob katerih otroci najbolj uživajo, pri tem pa se ravnajte po merilih, ki zadovoljijo otrokove čute. Izberite rastline, ki imajo močne vonjave, velike cvetove, plodove in zanimive teksture ter so znane po hitri rasti in zlahka prepoznavne.

Lasten vrt je njegovo mesto za ustvarjanje, zato se ne mešajte v odločitve o tem, kje bo kaj posajeno in zakaj. Lahko pa mu pomagate tako, da mu razložite najzanimivejše značilnosti rastlin, ki rastejo na njegovem vrtu. Da bi otroku priučili občutek odgovornosti, mu nikar ne pozabite omeniti, da bo moral za svoj prostor skrbeti sam, kar seveda vključuje tudi redno zalivanje. Svetujemo vam, da vsaj na začetku to počne z vami, da dobi občutek, kaj delo na vrtu sploh zahteva.

otroci | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Da pa mu bo na vrtičku prijetno, mu pustite, da na tega prinese tudi svoje igračke. Če je prostor večji, lahko prinese tudi kakšen stolček s podstavkom, na katerem bo lahko v toplejših mesecih sedel in risal svoje vrtnine ali si z vašo pomočjo naredil herbarij. Možnosti za napredek je neskončno, zato le izkoristite priložnosti, ki jih ponuja vrt za druženje, učenje in povezovanje z otrokom. 

vrt, pomlad, poletje
Trendi Pet nezahtevnih rastlin za barvit in dehteč vrt
Ne spreglejte