SiolNET. Dom Vrt in okolica
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z belim kisom nad vrtne škodljivce

3

termometer

Beli kis se pogosto znajde v bolj ekoloških receptih za domača čistila, s pridom pa ga lahko uporabimo tudi na vrtu, saj velja za učinkovito sredstvo proti vrtnim škodljivcem.

Kisa ne uporabljamo le v prehranske namene, ampak ga že dolgo uporabljamo tudi pri čiščenju stanovanja pa tudi na vrtu. Velja namreč za naravni pesticid, zato si z njim lahko pomagamo pri odganjanju mrčesa in škodljivcev, prav pa pride tudi pri ohranjanju svežega cvetja.

- Z mešanico popršimo mesta, kjer sta začela poganjati trava in plevel, recimo med tlakovci ali ob robu hišne fasade.

- Rastline, ki ljubijo kisla tla, recimo azaleje, rododendroni in hortenzije, bodo uspevale še bolje, če jih bomo občasno zalili z vodo, ki smo ji dodali beli kis. S tem bomo ubili dve muhi na en mah, saj kisla tla ne ustrezajo nekateremu plevelu.

- Belemu kisu se bodo na daleč izognile tudi mravlje, za katere velja, da ljubijo sladko.

- Če imate na vrtu peskovnik, lahko po njem zlijete nekaj lončkov kisa ter pesek ali mivko dobro prekopljete. S tem boste odgnali mačke in druge nezaželene goste.

- Rezano cvetje bo v vazi dlje ostalo sveže, če boste vodi dodali nekaj kapljic kisa in žličko sladkorja. Če v vazi ostanejo sledi vodnega kamna, te prav tako odstranite kar s kisom.

- Z mešanico vode in kisa nežno popršimo cvetje, ki so ga načeli hrošči.

- S krpico, namočeno v kis, lahko na hitro razkužimo tudi vrtno pohištvo, če pripravljamo zabavo ali piknik. Na njem se namreč rade zadržujejo tudi domače živali in ptice. S kisom učinkovito umijete tudi plastično vrtno garnituro.

- V prazno embalažo fotofilma zaprite kepico vate, namočene v kis. V pokrovček zvrtajte luknjico, posodico pa postavite na vrt med zelenjavo. Vonj kisa bo odgnal zajce.

- Svežo zelenjavo operite z mešanico vode in žličke belega kisa. Tako boste odstranili morebitno umazanijo, prah in drobne živalce.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin