Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2018,
10.15

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

dekoracija vrta sivka Vrt Vrt Dom in vrt

Sobota, 30. 6. 2018, 10.15

2 meseca

Vsestranskost te aromaterapevtske rastline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
sivka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Veliko je razlogov, zakaj posaditi sivko na vrtu. Njeni lepi barvni cvetovi privabljajo čebele, pomirjujoča dišava lahko deluje aromaterapevtsko in njena lahka vzrast se je izkazala za vsestransko uporabno pri oblikovanju izgleda vašega vrta. Sivko lahko uporabite na izsušenih delih vrta, kjer je sonce premočno, da bi posadili druge vrtnine.

Sivka je zelo nezahtevna rastlina, ki zelo dobro uspeva na ilovnati podlagi, nevtralnih ali alkalnih tleh. Ob sajenju v spomladanskih mesecih jo lahko enkrat pognojite, drugače pa ne potrebuje bogatih substratov za rast, saj dobro uspeva sama od sebe. Posadite jo na sončen prostor na vrtu. Ob rasti ne potrebuje nikakršnega obrezovanja ali dodatnega dela. Ob pravilni negi lahko na vrtu preživi tudi do desetletje.

kosilnica
Trendi Kako izbrati pravo kosilnico za svojo zelenico

sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Okrasite dvoriščne poti

Sivko lahko posadite vzdolž potnega prehoda ali stezic, ki ga imate na vrtu ali dvorišču, saj lahko njen izgled omehča robustnost betonskih ali peščenih poti.

Dobro se ujema s številnimi materiali, kot so robniki, betonski pločniki in gramoz. Če se odločite za zasaditev sivke ob robovih poti, potem to naredite vsaj 30 centimetrov stran od roba, saj se čez rastno sezono razraste v različne smeri, ki bodo zapolnile prazen prostor med robnikom in sivko.

Odlična je tudi za prekrivanje nerodnih kotov, še posebej uporabna je za sajenje na vogalih, kjer se ponavadi stikata dva različna materiala.

vhod sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Okrasite vhod v vaš dom

Na obeh straneh vhoda lahko simetrično zasajene sivke  delujejo kot ograja, ki vodi do vašega vhoda.

Poleg tega njeni živahni odtenki vijolične lahko ustvarijo vabljivo vzdušje in prijetno dobrodošlico. Če okoli vhoda nimate zemlje, lahko naredite sivkino ograjo.

Sivka kot drenažni sistem sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Posadite sivko v lončena okrasna korita in jo postavite na strateško mesto blizu drugih zelenjavnih vrtnin ali zelišč.

Posadite jo lahko tudi na vrtu, na vrtne postelje in okrasne grede, posebej uporabna je na mestih, kjer imate težave z drenažo.

Če jo sadite v okrasno korito, tega postavite neposredno na zemljo, saj boste s tem ustvarili pravi drenažni sistem. Ob zalivanju sivke bo odvečna voda odtekla skozi drenažne luknje direktno v zemljo in navlažila druge vrtnine. Poleg tega bodo sivkini cvetovi privabljali čebele in druge žuželke, ki pripomorejo k opraševanju rastlin.

Lahko pa jo preprosto posadite v okrasne lončene posode in jih postavite na teraso kot dekorativni element. Na cvetove sivke lahko kapnete tudi malo sivkinega eteričnega olja, ki bo pričaral bolj sproščeno vzdušje pri druženju z vašimi najbližjimi v poletnih mesecih.

Naj krasi travnato podlago pod drevesi sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zasaditev sivke neposredno pod krošnjami dreves ustvari sivkino zelenico. Čeprav sivka najbolje uspeva na sončnih predelih, jo lahko vseeno posadite pod drevo.

Razraščene krošnje bo treba redno obrezovati, da bi lahko do njih prišli sončni žarki. Če nimate dreves na vašem dvorišču in vrta, lahko pod grmičevje zasadite sivko.

Sadite jo v skupinah

Sivko je najbolje saditi v skupinah, saj tako na najlepši način do izraza pridejo njeni barvni cvetovi. Sadite jo v skupinah ali blokih po šest, osem ali deset sadik sivke na enem mestu. Na večjih dvoriščih in vrtovih lahko za bolj naraven izgled opustite sajenje v odsekih in jo sadite prosto po lastni presoji.

Sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Uporabite jo kot nadomestilo za živo mejo

Nekatere vrste sivke lahko uporabite namesto žive meje, saj so zimzelene. Sadite in uredite jih v gomolje, da zgostite območje rasti in ustvarite grmičast videz.

Ker dobro uspeva v hitro sušljivi zemlji, jo lahko posadite ob vhod na dvorišču, kjer mejite s cesto. S tem se boste izognili tudi prašnih delcev, ki bodo s ceste padali in se ujeli na sivko.

S sivko lahko ustvarite tematski vrt

S premišljeno zasaditvijo sivkinega grma skozi celoten tloris vašega vrta lahko povežete različne dele vrta v kohezivno celoto, poleg tega lahko vašemu vrtu doda potrebno strukturo in perspektivni kontrast v primerjavi z drugim zelenjem. Lahko se igrate tudi z njihovo geometrijsko postavitvijo, ki lahko pomagajo vzpostaviti potrebno formo za vaš vrt.

svetilo
Trendi Nasveti za pravo izbiro svetil v stanovanju
Ne spreglejte