Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2018,
13.30

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

dom Vrt Vrt zelenjava

Torek, 27. 11. 2018, 13.30

2 meseca

Vrt na prostem naj v zimskih mesecih zamenjajo cvetlična korita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
zelenjava | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Sezona zunanjega vrtnarjenja se počasi končuje, vendar to še ne pomeni, da morate prenehati vzgajati lastno zelenjavo. Svoje vrtne spretnosti lahko v naslednjih mesecih preizkušate v obliki vrtnarjenja v cvetličnih koritih.

Trendi Iz zelišč smo izdelovali žgane pijače #video

Vrtnarjenje v cvetličnih koritih je odličen način za vzgajanje domačih vrtnin tudi v zimskih mesecih, saj ti ne vzamejo veliko prostora, ravno tako pa jih lahko premikamo z enega mesta na drugega in tako skozi celo zimsko sezono skrbimo za ugodne razmere rasti zelenjave.

Pri sajenju v cvetličnih koritih boste morali upoštevati njihovo velikost in tudi vrsto izbrane zelenjave. Nekatere vrste zahtevajo več prostora v primerjavi z drugimi, zato predhodno načrtovanje posevkov ne bo odveč.

Izmerite velikost in ocenite, koliko posevkov gre v eno korito, a da pri tem ne boste zelenjave med seboj stiskali. Špinača in nekatere vrste ohrovta zahtevajo veliko več prostora, kot recimo čebula ali korenček.

brokoli | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Kaj posaditi v korita

Pri odločitvi, kaj posaditi, bo najbolj vplivala odločitev, kam bi želeli cvetlično korito postaviti.

Če bi ga pospravili nekam na toplo v notranje prostore, potem so možnosti, kakšno zelenjavo posaditi, tako rekoč neskončne. 

Zaradi toplih temperatur bo večina zelenjave dobro uspevala, saj bodo temperature podobne spomladanskim.

Če boste korita postavili nekam na prosto, je bolje posegati po zimski zelenjavi. Za hitri pridelek se lahko odločite za sajenje špinače, kreše in blitve, tudi rukola in solata bi dobro uspevali.

Ne smemo pozabiti na ohrovt, ki najbolje uspeva v hladnejšem vremenu, pa tudi por, čebula in česen lahko najdejo svoje mesto v zimskem vrtu. Od bolj pisane zelenjave pa lahko poskusite s saditvijo korenčka in redkvic. 

zelenjava | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Poskrbite za ustrezno zaščito

Prednost vrtnarjenja v koritih v primerjavi s prostim vrtom je predvsem v tem, da lahko pri njih lažje nadzorujemo pogoje rasti.

Ravno tako pa korita ohranjajo več toplote v zemlji od navadnega vrta, zato se lahko semena kalijo celo hitreje kot na prostem.

Je pa vseeno priporočljivo, da korita ustrezno zaščitimo in zagotovimo čim boljše pogoje za rast.

Korita je, čeprav na prostem, najbolje postaviti nekam ob steno pod streho ali pokrit nadstrešek, zato da zelenjavo zaščitimo pred neposrednimi padavinami, ki jih lahko uničijo.

Posajeno zelenjavo je med rastjo najbolje zaščiti tudi s plastičnim najlonom, ki bo hkrati služil tudi kot zadrževalec toplote. Tovrstno metodo lahko ravno tako uporabite tudi za plastični del korita zato, da bi zadržali toploto v sami zemlji. Ovijte ga bodisi s splastičnim najlonom ali vrečo iz jute.

Ne glede na to, ali se boste odločili za dodaten zaščitni korak pred zmrzaljo, korita v zimskih mesecih ohranjajo več toplote in vode, zato je zemlja bolj rodovitna, pa tudi redno zalivanje ne bo potrebno. Po želji lahko v sestavo zemlje primešate tudi manjšo količino mulča iz odpadlega listja ali komposta, da povečate njeno rodovitnost.

banana
Trendi Z bananami do vrtnega gnojila
Ne spreglejte