Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
20.51

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasvet vrtnarjenje Vrt Vrt

Petek, 3. 5. 2013, 20.51

2 meseca

Učne ure za male vrtnarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Z nami naj čas na vrtu preživljajo tudi otroci. Tako se bodo že pri rosnih letih naučili, da je treba hrano pridelati, poleg svojih korenčkov pa bodo vzgojili še delovne navade in veliko znanja.

Vsi, ki ste že kdaj vse leto skrbeli za svoj vrt, veste, koliko truda je potrebnega, da lahko na koncu s ponosom in veseljem uživate v zelenjavi, pridelani doma. Pri delu se vedno naučimo kaj novega, prebiramo priročnike, poslušamo nasvete izkušenih vrtnarjev, prav tako pa se leto za letom učimo tudi na lastnih izkušnjah. Kaj pravite, mar ni domač vrt več kot odličen poligon za učenje otrok?

Iz malega zraste veliko Tako kot iz drobnih semen zrastejo velike rastline, tako tudi iz malčkov, ki še ne znajo hoditi, zrastejo vedoželjni in radoživi otroci, ki z veseljem pomagajo. Začnimo jih seznanjati z zemljo že pri rosnih letih. Na vrtu jim dodelimo prostorček posebej za njih, kjer se lahko igrajo s plastičnimi lopatkami in vedri. Morda nas bodo začeli posnemati, zahtevali svoja semena (ponudite jim fižolčke), z leti pa lahko tudi zares zasejejo svoje gredice.

Mali vrtnar Ko so otroci že dovolj veliki, nekje na pragu šolskih let, jih že zgodaj spomladi poskusimo navdušiti nad vrtnarjenjem. Vprašajmo jih, ali bi to leto tudi oni pomagali pri delu na vrtu, in jih povabimo k načrtovanju gredic. Na list papirja naj narišejo svojo gredico, v kateri raste le njihova najljubša zelenjava. Skupaj se odpravite tudi po nakupih – po sličicah na vrečkah s semeni naj razloči, po kaj ste prišli, lahko pa malega vrtnarja razveselite tudi s čisto pravo motiko, v pomanjšani različici, seveda.

Vrtnarski dnevnik Zanimiv način za spremljanje napredka na vrtu je tudi ustvarjanje vrtnarskega dnevnika. V njem naj otroci teden za tednom beležijo potek dela – vanj lahko rišejo, pišejo, lepijo sličice, fotografije, vzorčke semen ... Vrtnarjenje naj bo poseben projekt! Tako navdušenje ne bo skopnelo, tudi ko bo dela na vrtu več.

Brez dela ni jela! Morda bo navdušenje manjše, ko bodo zelene poganjke korenčka, kumaric, solate in graha prerasli tisti manj dobrodošli, a otroku razložite, da plevel zelenjavi krade hrano in prostor za rast, zato ga moramo odstraniti. Poleti, ko pripeka vročina in vrtiček ogroža suša, naj skrbno zalije svoj del, plastična zalivalka iz seta igrač bo povsem primerna za to!

Sladek in okusen prvi pridelek Ko bo čas za pobiranje pridelka, naj malček sam izbere, kaj boste pripravili iz nabrane zelenjave. Bo to solata, pečen mlad krompirček ali morda zelenjavna juhica? Dovolite otrokom, da sami izpulijo korenje, naberejo in oluščijo grah, otrebijo solato ... Tako bodo spoznali prav vse faze – od semena pa do krožnika.

Ne spreglejte