Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
7.35

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Krka d.d., Novo mesto

Foto: Thinkistock

Natisni članek

pes mačka klopi Fypryst Combo Hišni ljubljenčki advertorial bolhe

Torek, 14. 6. 2016, 7.35

2 meseca

So vaši hišni ljubljenčki v nevarnosti?

Vsebino omogoča Krka d.d., Novo mesto

Foto: Thinkistock

Pes, mačka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pomladni sprehodi v naravi niso vedno zabavni in čisto brezskrbni. Na preži za vašimi hišnimi ljubljenčki so nevarni zajedavci, ki jim lahko pošteno načnejo zdravje. S pravilno preventivo lahko zagotovimo dobro počutje vašega štirinožca in si hkrati prihranimo veliko voženj k veterinarju.

Tekanje po vrtu, raziskovanje gozda ali sprehod po parku – vsak korak v naravi lahko za vašega hišnega ljubljenčka predstavlja neizogibno nevarnost. Medtem ko bo vaš psiček tekal za žogo ali palico in ko bo vaš maček na preži za naslednjim plenom, bo okrog njega mrgolelo na stotine nevarnih zajedavcev, ki so ves čas na preži za novim ulovom.

Prihaja čas klopov: zaščitite tudi svoje štirinožne kosmatince

Poleg bolh so na preži tudi klopi, nevarni prenašalci številnih bolezni, ki so nevarni tudi za ljudi.

Klopi, ki se prisesajo na pse in mačke, prinašajo predvsem viruse, bakterije in protozooje – majhne zajedavce, ki jih klopi v gostitelja prenesejo v 24 do 48 urah po ugrizu.

Klopi se najraje zadržujejo v visoki travi in bolj vlažnih okoljih, najdemo pa jih tudi v malo manj značilnih območjih, neredko tudi v mestnih parkih in domačih vrtovih. Ravno zato veterinarji priporočajo, da svojega psa in mačka pregledate prav po vsakem sprehodu ali vsaj zvečer, ko se njihovo dnevno raziskovanje zunanjega sveta konča.

Za prenos borelije iz klopa na psa je največkrat potrebnih od 24 do 48 ur. | Foto: Thinkstock Za prenos borelije iz klopa na psa je največkrat potrebnih od 24 do 48 ur. Foto: Thinkstock

Kje se skrivajo klopi?

Največkrat se naselijo na glavi, za ušesi in na notranji strani uhljev, na vratu in manj dlakavih predelih (pod pazduho, v dimljah). Psa ali mačka pretipamo s konicami prstov, pri čemer smo še posebej pozorni na manj poraščena in dobro ožiljena mesta.

Če najdemo prisesanega klopa, ga takoj odstranimo s posebno zanko ali pinceto za klope.

Pred odstranjevanjem klopa ne stiskamo, ne polivamo z alkoholom, oljem ali celo s strupi, ker lahko s tem pospešimo prenos bolezni iz prebavil klopa na psa.

Odstranjenega klopa odvržemo v lonček z alkoholom, nikakor ne zavržemo živega. Če se na mestu ugriza pojavi večja boleča oteklina ali izboklina, obiščemo veterinarja.

Katere bolezni so najbolj nevarne?

Poleg alergijske reakcije se lahko psi od klopov nalezejo anaplazmoze, lajmske borelioze in babezioze, zelo redek pa je pri psih klopni meningoencefalitis (KME), ki je zelo nevaren za ljudi.

Tudi vi se lahko okužite

Pes in mačka lahko s svojega potepanja po naravi klope in z njimi povezane okužbe prenesejo v vaš dom in med vaše družinske člane. Ti klopi so lahko prenašalci bolezni, nevarnih za ljudi, zato je ključnega pomena, da klope pri psih in mačkah redno zatiramo.

Aktivna sezona klopov v naravi se iz leta v leto podaljšuje, deloma tudi zaradi  podnebnih sprememb. | Foto: Thinkstock Aktivna sezona klopov v naravi se iz leta v leto podaljšuje, deloma tudi zaradi podnebnih sprememb. Foto: Thinkstock

Vse pasje klopne bolezni so povezane s trpljenjem vašega ljubljenca, bolečino ali hudim nelagodjem, večinoma pa tudi z bolj ali manj velikimi stroški za diagnostiko, razmeroma velikim tveganjem za ponavljanje bolezni, neugodno prognozo ob poznem začetku zdravljenja bolezni in dolgotrajnim zdravljenjem. Da bi se temu izognili, je ključna ustrezna preventiva.

Napovejte vojno klopom

Veterinarji priporočajo, da v pomladnih in poletnih mesecih oziroma do obdobja, ko bo zunanja temperatura nad 5 stopinjami Celzija, redno uporabljate ustrezna zdravila za zatiranje klopov pri živalih.

Po vsakem sprehodu psa ali mačka prečešemo in tako odstranimo klope, ki so se ujeli v dlako.

Fypryst® Combo – učinkovita rešitev v boju z bolhami in klopi

 | Foto:

Za uspešen boj z bolhami in klopi uporabite zdravilo, ki učinkovito ubije odrasle bolhe in klope, deluje na jajčeca in ličinke bolh ter tako uničuje zalego v okolju. Takšno zdravilo tudi preprečuje ponovno infestacijo z bolhami.

Fypryst® Combo je zdravilo v obliki kožnega nanosa. Vsebuje v svetu najbolj uveljavljeno in najbolj preizkušeno kombinacijo zdravilnih učinkovin, ki ubija odrasle bolhe, uši in klope ter uničuje razvojne oblike bolh. Zdravilo je varno v obdobju brejosti in v obdobju laktacije, z njim pa lahko zdravimo tudi mačke in dihurje. Ker je zdravilo varno, je na voljo brez veterinarskega recepta.

Zdravilo je primerno za pse in mačke z občutljivimi želodčki in alergijo na hrano (sojo), saj zaradi nanašanja na kožo ne draži prebavnih poti. Živali lahko sočasno zdravimo proti trakuljavosti, kar pri nekaterih zdravilih za zdravljenje bolhavosti in klopavosti ni priporočljivo, saj že vsebujejo sredstva proti glistam, ne pa tudi proti trakuljam.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.


V branje priporočamo še:

Prehitro spregledana nadloga: odrasle bolhe so samo vrh ledene gore


 

Ne spreglejte