SiolNET. Dom Vrt in okolica
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Shranjevanje zelišč

2

termometer

 | Foto:

Zeliščem pripisujemo čarobno moč, njihove lastnosti pa vsak dan izkoriščamo v kuhinji pri pripravi najrazličnejših jedi in čajev, odpravljanju zdravstvenih težav in krepitvi organizma.

Nekatere so tudi lepe okrasne rastline, skoraj vse pa so dragocene zaradi vonja, s katerim obogatijo ozračje. Intenzivnost vonjav in okusa posameznih zelišč je odvisna od rastišča, prav tako pa tudi od dnevnega in letnega časa. Čez dan se količina vonjav spreminja zaradi vpliva svetlobe in temperature, zato je pomembno, da rastline nabiramo ob pravem času. S tem bo boljša tako kakovost pridelka kot njegova trajnost. Najprimernejši čas za nabiranje je v jasnem in suhem vremenu, takoj ko se rosa posuši in še ni prevroče. Liste in poganjke lahko sicer režemo vso rastno dobo, najboljši pridelek pa bomo nabrali pred in med cvetenjem. Dišeče dele rastline trgamo pazljivo, saj s prijemanjem odstranjujemo tudi eterična olja, porezane dele pa čim prej porabimo ali ustrezno shranimo. Sveže dele rastline lahko za nekaj časa ohranimo tudi v posodi z vodo ali polivinilnih vrečkah v hladilniku, za daljše shranjevanje pa so primernejši drugi načini, med katerimi sta najpogostejša sušenje in zamrzovanje.

Margita Vehar, Dežela zelišč | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sušenje na zraku

Nabrane rastline obrnemo navzdol in obesimo v toplem in svetlem prostoru, posamezne dele, liste in cvetove pa v eni plasti položimo na papir, sito ali drugam, da bo zrak lepo krožil in bo manjša verjetnost pojava plesni, pokrijemo pa jih s tanko gazo. Zelišč pred sušenjem ne operemo, zato je pomembno, da uspevajo stran od različnih virov onesnaževanja, kot so izpušni plini, prašenje idr.

Sušenje v mikrovalovni pečici

Nabrana zelišča operemo in osušimo, nato pa v eni plasti položimo na papir za peko. Čas sušenja v pečici naj ne bo daljši od treh minut, temperatura pa ne višja od polovične moči pečice. To med sušenjem vsake pol minute odpremo in zelišča premešamo, nato pa z njimi ravnamo enako, kot če bi jih sušili na zraku.

Sušenje korenin

Korenine večine zelišč nabiramo pozno poleti in jeseni, ko vsebujejo največ koristnih učinkovin. Najprej jih dobro operemo in ostrgamo, nato pa jih narežemo na koščke ali kolobarje in razporedimo na papir, ki vpija vlago. Sušimo jih lahko na zraku ali v pečici, ki jo segrejemo na 60 stopinj Celzija, dokler ne postanejo krhke, nato jih zdrobimo, zmeljemo in shranimo.

Zamrzovanje zelišč Številne zeli bomo najbolje shranili zamrznjene. Listi peteršilja, bazilike in zelene bodo zamrznjeni ohranili lepšo barvo in bogatejše vonjave kot posušeni. Za daljše shranjevanje pa jih potopimo izmenično najprej v vrelo in potem v ledeno hladno vodo, na hitro osušimo in zamrznemo.

Pred nabiranjem zelišč, sploh tistih v naravi, moramo poznati tako rastline kot njihovo uporabnost. Nekatere so lahko zdravju škodljive, če jih uporabljamo nepravilno. Plazeča meta ima podoben vonj kot navadna, zamenjava pa je lahko celo usodna, saj vsebuje strupene snovi, ki nam lahko škodijo. Poleg tega upoštevajmo predpise, s katerimi so zaščitene redke vrste.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin