Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2018,
17.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt Dom in vrt Vrt Vrt domače živali

Petek, 13. 4. 2018, 17.00

2 meseca, 1 teden

Šest rož, ki so strupene za vaše hišne ljubljenčke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

psi | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Lončnice in vrtne rože popestrijo prostor, a je kar nekaj takih, ki so, če imate hišne ljubljenčke, nevarne. Poglejte si šest rož, ki pogosto krasijo domove in vrtove in bi se jim morali izogibati.

Nekatere rože so lahko ob zaužitju smrtno nevarne, zato se morate lastniki hišnih živali dobro pozanimati, katere rože jih lahko spravijo v nevarnost.

Lilije

Lilije so priljubljene dekorativne rože, vendar lahko zaužitje kateregakoli dela cvetov povzroči hudo odpoved ledvic pri mačkah.

Drgnjenje kožuha ob rožo in prenašanje cvetnega prahu lahko draži krzno mačk. Lilije so škodljive tudi za nekatere vrste psov.

Narcise

Celotna roža je zelo strupena za mačke, njena čebulica je še posebej nevarna za pse. Zaužitje povzroča bruhanje, drisko, bolečine v trebuhu, krče in nizek krvni pritisk.

Tulipani in hijacinte

Cvetovi obeh rož spadajo v isto družino in lahko škodijo vašim živalim. Čebulice so strupene tako za mačke kot za pse. Zaužitje povzroči bruhanje in težave z dihanjem.

Aloe vera

Čeprav je izjemno dobra za našo kožo, so lahko deli te rastline nevarni za vaše pse ali mačke. Bel izcedek, ki priteče ob prelomu rastline, je strupen za živali.

Bršljan

Bršljan krasi marsikateri vrt, a njegovi listi so zelo škodljivi. Zaužitje bršljanovih listov v veliki količini lahko povzroči težave z dihanjem ali celo spravi žival v komo.

Difenbahija

Gre za priljubljeno sobno rastlino, katere zaužitje lahko povzroči oralno draženje, bruhanje, pekoč občutek ust, ustnic in jezika ter težave pri dihanju.

mačke | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Vaše rože so lahko vir zabave za hišne ljubljenčke, še posebej če se večino časa zadržujejo v zaprtih oz. ograjenih prostorih, kjer je njihovo gibanje omejeno. Preprosta rešitev pri varovanju hišnih ljubljenčkov je, da rastline postavite na mesta zunaj njihovega dosega. Živali namreč posegajo po rožah prav zaradi zemlje, v katero so posajene, saj rade kopljejo.

Preprosta rešitev je tudi to, da pokrijete zemljo. Če imate veliko lončnic, predlagamo, da rastline zaščitite s kartonsko pregrado in skrijete zemljo pred pogledom živali. V vrtu zaščitite rože z mrežo, ki je ne morejo pregristi. Ob primerni zaščiti ljubljenčkom vaše rože ne bodo več zanimive.

Ne spreglejte