Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
13.53

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

grmovnice

Petek, 19. 7. 2013, 13.53

6 let, 1 mesec

Ribez, skoraj pozabljen grm

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Ste že obrali letošnjo bero rdečega ali črnega ribeza? Če je Slovenija pred desetletji veljala za deželo ribeza, pa ta zanimiv grm dandanes najdemo le še redkokje.

Ponekod je sezona obiranja ribeza že končana, v nekaterih višjih predelih pa se njegov čas šele bliža. Na naših vrtovih prednjačita rdeči in črni ribez, poznamo pa tudi belega in čeprav se najde kdo, ki mu ribez zaradi kislosti in trpkosti ne ugaja, velja, da je zelo zdrav.

Ribezovi grmi dobro uspevajo na bogatih, vlažnih, pognojenih tleh. Če bi ga radi zasadili na svojem vrtu ali le poživili stare grmičke, jih vsako pomlad obilno pognojite s hlevskim gnojem ali kompostom. Če imamo to možnost, ga zasadimo v polsenci, recimo blizu sadnega drevja, ki bo v vročih mesecih na ribez metalo senco. Grmi zrastejo meter ali višje, cvetijo pa aprila in maja. Plodove obiramo med junijem in julijem.

Rdeči ribez vsebuje veliko vitamina C pa tudi vitaminov A, B in E, bogat pa je tudi z železom, kalcijem, manganom in kalijem. Je zelo zdravilen. Z ribezovimi jagodami, ki jih posušimo in skuhamo v čaju, ali pa zobamo kar tako, pomagamo uravnavati prebavo, ribez pa čisti tudi črevesje in kri. Uživajo ga lahko tudi sladkorni bolniki. Okusni ribezovi recepti Ribez je odličen kar tako, če ga jemo svežega, iz njega pa lahko pripravimo tudi druge odlične jedi.

Ribezova marmelada

kilogram ribeza sok ene limone pol kilograma sladkorja dve jabolki

Ribez osmukamo in preberemo, ga stehtamo in damo v lonec, v katerem bomo kuhali sok. Pokapljamo ga s sokom limone. Pristavimo na ogenj in kuhamo 15 minut, nato ga odstavimo in pretlačimo, po potrebi zmeljemo s paličnim mešalnikom. Spet pristavimo na ogenj, med mešanjem postopoma dodajamo sladkor in v ribez vsujemo še jabolka, narezana na manjše koščke. Kuhamo toliko časa, da se jabolka zmehčajo, nato sadno zmes spet spasiramo, povečamo ogenj in kuhamo toliko časa, da začne marmelada želirati. Nato jo prelijemo v vroče steklene kozarčke, privijemo pokrovčke in posodice obrnemo na glavo. Zavijemo jih v odejo in pustimo v hladnem in temnem prostoru, da se ohladijo.

Ribezov sok

Za ribezov sok poljubno količino ribeza zavremo, da jagode popokajo, nato jih pretlačimo skozi gosto cedilo, da dobimo gosto, a gladko kašo. Posebej zavremo vsaj dvakrat toliko vode, kot imamo ribezove kaše, ter jo sladkamo po okusu. Ko voda zavre, vanjo vmešamo še ribezovo kašo in spet počakamo do vretja. Nato sirup odstavimo ter še vročega prelijemo v čiste steklenice, ki smo jih prej segreli v pečici. Začepimo, zavijemo v odejo in počasi ohlajamo na temnem.

Jogurtova torta z ribezom

zavitek maslenih piškotov 250 g masla 5 lončkov navadnega jogurta 350 ml sladke smetane 6 žlic sladkorja vrečica vaniljevega sladkorja žlica limoninega soka 3 vrečice želatine v prahu pol kilograma zamrznjenega ribeza

Za testo zmeljemo maslene piškote in jih zmešamo s stopljenim maslom. Tortni model obložimo s papirjem za peko in nanj potlačimo piškotno podlago. Postavimo v hladilnik, da se testo ohladi in strdi.

Medtem zmešamo jogurt, vaniljev sladkor in limonin sok, nato pa vmešamo še želatino (pripravimo jo po navodilih z vrečke). Posebej stepemo sladko smetano in jo vmešamo k jogurtovi masi. Vlijemo na piškotno testo in za nekaj ur postavimo v hladilnik.

Ribez pustimo na sobni temperaturi, da se počasi odtali. Lahko ga potresemo s sladkorjem. Nato sadje odcedimo, v dobljen sok (ki ga po potrebi razredčimo z vodo, da dobimo deciliter in pol tekočine) pa primešamo preostanek želatine. Sadje posujemo po jogurtovem nadevu in prelijemo z želatino. Znova postavimo v hladilnik, da se želatina strdi.

Ne spreglejte