SiolNET. Dom Vrt in okolica
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preženite nadležnega voluharja s svojega vrta

3

termometer

Ko je vaš vrt zaživel z raznoraznimi posevki različnih barv in oblik, so ti iz zimskega spanca privabili tudi nezaželene goste, kot je voluhar.

Ko polni pričakovanja opazujemo, kako posevki rastejo in se bohotijo na vrtu, je lahko našega veselja kaj hitro konec. Polegle sadike, vmesne prazne površine in podzemni rovi nakazujejo na samo eno – pogostega obiskovalca vrtov in zagrizenega sovražnika vseh vrtičkarjev - voluharja.

Ker ima rad obdelane površine in srednje težko zemljo, ki je vlažna in založena s hrano, je vrt njegovo idealno prebivališče. Prehranjuje se s podzemnimi deli rastlin, najljubša hrana pa so jabolka, čebulice tulipanov in radič. Voluhar je najbolj dejaven ob sončnem vzhodu in zahodu.

Njegova šibka točka je prepih Če se želimo tega neljubega prebivalca vrta znebiti, moramo najprej ugotoviti, kateri so njegovi aktivni rovi. To naredimo tako, da kupe zemlje najprej odkrijemo. Ker voluhar ne mara prepiha, jih bo na površje prišel zapret. V aktivne rove nato nastavimo mehansko past, v katero damo njegovo najljubšo hrano – na primer košček jabolka. Ko bo voluhar prišel rov zaradi prepiha zapret, ga bo premamil vonj jabolka. V rove lahko nastavimo tudi dele rastlin, kot sta orehov list ali strok česna, ki bodo voluharja odgnali z neprijetnim vonjem.

Žival pa lahko odženete tudi s širjenjem neprijetnega dima po njegovem rovu – s plinskimi patroni.

V boj proti voluharjem z naravnimi sovražniki Med naravne sovražnike spadajo tako nekatere živali kot rastline. Med živalmi sova, podlasica, jež, ptice roparice, dihur in seveda domača mačka, med rastlinami pa cesarski tulipan, česen, narcise in ribez. Rastline, ker voluhar ne prenese njihovega vonja, posadite v bližino problematičnih gredic oziroma predela vrta. Rastline zaščitite s posebnimi mrežicami Namesto da voluharja preganjate, rastline pred njegovim škodljivim delovanjem raje zaščitite. Tako imenovane mrežne košarice uporabljamo predvsem za zaščito drevesnih korenin in za zaščito posajenih okrasnih čebulic. Za zaščito okrasnih čebulic, zlasti tulipanov, uporabimo mrežaste pladnje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin