SiolNET. Dom Vrt in okolica
Oglasno sporočilo
 • Messenger
 • Messenger

Prednosti in slabosti zastekljenih balkonov in teras

prednosti-slabosti-zastekljenih-teras-balkonov | | Foto:
Oglasno sporočilo

Terase in balkoni so že od nekdaj pomemben element vsakega doma, saj dodajo uporabno in estetsko vrednost. In ker so velike steklene površine v zadnjih letih vse bolj priljubljene, se vedno več ljudi odloča tudi za zasteklitev balkonov in teras.

Dejstvo je, da različni sistemi zasteklitve povečajo udobnost bivanja, hkrati pa prinašajo s seboj še številne druge prednosti. Podobno kot pri vsaki drugi stvari pa tudi v tem primeru naletimo na nekaj pomanjkljivosti, ki jih je dobro poznati, preden se odločimo za tak projekt.

kdaj in kako drsna_zasteklitev_terase | Foto:

Glavne prednosti zastekljenih balkonov in teras

Zasteklitev balkonov in teras je precej pogosta odločitev, čeprav so razlogi za to zelo različni.

Vsi, ki so se zanjo že odločili, pa vam lahko povedo, da ima naslednje prednosti.

 • Zasteklitev balkonov in teras vam omogoča njihovo uporabo v vseh letnih časih. Terasa in balkon sta prijeten kotiček za druženja, vendar kaj, ko jih lahko uporabljate le ob lepem vremenu. Z njihovo zasteklitvijo postanejo ti problemi preteklost, saj so lahko uporabni tudi v dežju, vetru ali ob nekoliko nižjih temperaturah. Če leži objekt na sončni strani, se, ko nanj sije sonce, prostor segreje tudi do 20 °C ali več.
  Marsikdo pa zastekljene terase in balkone v zimskem času izkoristi tudi za nekakšen zimski vrt, v katerem hrani prezimne rastline ali ozimnico, prav tako pa je to lahko idealen prostor za sušenje perila.
 • Zastekljen balkon ali terasa povečata bivalno površino. Mnogi se za zasteklitev balkona ali terase odločijo zato, da s tem pridobijo nekaj dodatnega prostora – prednost tovrstne zasteklitve je zagotovo ta, da z njo povečate bivalno površino.

Drsna_zasteklitev_balkona_mn-steklo | Foto:

To je pomemben dejavnik še posebej za vse tiste, ki živijo v bloku in jim vsak kvadratni meter površine pride še kako prav. Na drugi strani pa so terase zelo pogost podaljšek kuhinjam in dnevnim prostorom, ki na ta način postanejo še svetlejši in prostornejši.

 • Zastekljeni balkoni in terase vam nudijo neposreden stik z zunanjo okolico: Drsna zasteklitev terase ali balkona lahko ustvari edinstveni bivalni prostor, ki ima odličen pogled na zunanjo okolico. V tem primeru so steklene površine tiste, ki poskrbijo za neposreden stik med notranjimi prostori in zunanjostjo, kar pripomore k dodatnemu udobju v vašemu domu.
 • Zastekljeni balkoni in terase predstavljajo učinkovito zaščito pred hrupom: Če živite v mestu in vas hrup iz ulice močno moti, ga boste bistveno zmanjšali, če boste svoj balkon ali teraso zasteklili. Kakovostno steklo namreč zelo učinkovito zaduši zvok, s čimer bo bivanje še prijetnejše.
 • Zastekljeni balkoni in terase predstavljajo dodatno zaščito pred dežjem in snegom: Zasteklitev balkona z drsnimi stekli pa vam prinaša veliko prednosti tudi v primeru slabega vremena. S tem se izognete vsakokratnemu brisanju ali celo odmetavanju snega, ko ta naletava na balkon ali teraso. Tovrstne zasteklitve učinkovito zaščitijo tudi tla, s čimer se izognete morebitnemu zamakanju in zmrzali, prav tako pa izboljšajo učinkovitost ogrevanja.

Slabosti zastekljenih balkonov in teras

Več kot očitno je, da imajo zastekljeni balkoni in terase ogromno prednosti. Prav pa je, da na tem mestu izpostavimo tudi nekaj njihovih omejitev, na katere morate biti še posebej pozorni.

 • Konstrukcijske omejitve: Poznamo drsni in večtirni sistem zastekljevanja, ki nam omogočata različne načine odpiranja in zapiranja. Preden se odločite za katerega od njih, se obvezno pozanimajte, v katerih primerih bi bil drsni ali večtirni sistem boljša izbira. Oba sistema sta omejena na višini 3.000 oziroma 3.100 mm, medtem ko je dolžina sistema praktično neomejena.
 • Različni mehanizmi odpiranja in zapiranja zahtevajo kakovostne materiale in strokovno vgradnjo: Glede na to, da gre pri zastekljevanju balkonov in teras za velike steklene površine, je še kako pomembno, da so mehanizmi odpiranja in zapiranja ter vsa vodila iz najbolj kakovostnih materialov. Vgradnjo prepustite izključno preverjenemu izvajalcu z izkušnjami in referencami, saj bo le tako celoten sistem deloval brezhibno. V nasprotnem primeru si zgolj nakopljete dodatne težave.
 • Napačna izbira sistema zasteklitve: Pri izbiri sistema zasteklitve je treba upoštevati nekaj glavnih dejavnikov:
 • odpiranje: lahko se zgodi, da se steklena površina odpira premalo, kar izniči njeno osnovno funkcijo. Pozorni morate biti na ustrezno izbiro in montažo mehanizmov odpiranja;
 • moten pogled zaradi stebrov: ena izmed glavnih funkcij balkona in terase je tudi pogled na okolico. Navadna okna imajo okenski okvir in skupek teh okvirjev lahko zastira pogled, po drugi strani pa je dober sistem zasteklitve lahko povsem brez okvirjev, kar vam omogoča nemoten pogled.
 • izguba zunanjega balkona/terase: napačna izbira sistema zasteklitve lahko povzroči, da se vaš balkon iz odprtega in zračnega spremeni v zaprt prostor, česar verjetno ne želite;
 • čiščenje: z napačnim in neustreznim načinom zasteklitve bo oteženo tudi čiščenje steklenih površin, kar vam lahko povzroči kar nekaj slabe volje;
 • temperatura: napačna izbira materialov in montaže lahko privede do tega, da bo v zastekljenem balkonu poleti prevroče. 
 • Glede zasteklitve terase veljajo posebna pravila: Pri zasteklitvi terase je treba na občini preveriti, ali je zasteklitev skladna s trenutno veljavnim izvedbenim aktom. Če je terasa pritlična in enoetažna ter ne presega 30 m2 površine in 3,5 m višine, potem vam upravni organ izda gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt, pri čemer ne potrebujete projekta za pridobitev dovoljenja.

Če pa bi na primer nad garažo želeli postaviti stekleno površino za teraso, potem gre za nadzidavo. Tudi ta se razume kot nezahteven objekt, le da v tem primeru morate pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt.

Drsna zasteklitev terase prednosti | Foto:

Preden se odločite za zasteklitev balkona ali terase, si vzemite čas za razmislek. Predvsem pa pretehtajte vse prednosti in slabosti, kajti šele takrat se lahko vaša ideja dejansko spremeni v resničnost.

Za vse dodatne informacije in naročilo zasteklitve se lahko obrnete na podjetje MN Steklo – dosegljivi so na telefonski številki 031 554 888 oziroma na info@zastekli.si.

Naročnik oglasnega sporočila je MN Steklo.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin