Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
16.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rože in vrt potonike

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 16.28

6 let, 1 mesec

Potonike, lepotice s starih vrtov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Veliki grmi z razkošnimi cvetovi v zanimivih odtenkih se v zadnjih dneh bohotijo na naših vrtovih. Potonike so stara, a še vedno priljubljena sorta cvetja, osupljivo lepe in nebeško dišeče.

Potonik je več vrst in sort, v preteklih stoletjih pa so se na naših vrtovih udomačile tudi samonikle potonike, ki jih najdemo predvsem na starih in ohranjenih kmečkih vrtovih. Zanimive so tudi divje potonike, ki jih pri nas najdemo na primorskih planotah Vremščici in Slamniku. Razkošni cvetovi v odtenkih vse od belih, rožnatih, vijoličnih in rdečkastih zacvetijo maja, razveseljujejo nas še junija, nekatere sorte celo pozneje.

Potonike delimo na zelnate in lesnate ali grmaste, zadnje zacvetijo malce bolj zgodaj. Ustreza jim zemlja, bogata s humusom in s PH-vrednostjo med 6 in 7. Ljubijo senčno in polsenčno lego in niso zahtevne cvetlice. Vrtnarji svetujejo, da jih vsakih nekaj let pognojimo s hlevskim gnojem, v sušnem obdobju pa zalivamo zmerno. Najbolj primerna meseca za sajenje sta oktober in november. Potonike božansko dišijo Poleg tega, da so potonike prelep okras vrtu, so lepe tudi v šopku. Iz eteričnega olja potonike lahko naredimo domača mila ali odišavimo stanovanje, pripravimo pa si lahko tudi aromatično kopel. In ne boste verjeli – izbrskali smo tudi recept za potonikin sladoled! Sladoled iz potonik Za nenavaden, a okusen sladoled z nežnim okusom po potonikah vam ni treba brskati po jedilnikih vrhunskih restavracij, pripravite ga lahko tudi sami.

Potrebujete le štiri velika jajca, čajno skodelico sladkorja, dve skodelici smetane za stepanje, skodelico in pol mleka, 12 velikih, popolnoma odprtih cvetov potonik , tri skodelice robid in med po okusu.

Odtrgajte cvetne liste s šestih cvetov potonik in jih nežno operite pod tekočo vodo, da odstranite morebitne drobne živalce. V kozici zmešajte smetano, mleko in v tekočino namočite cvetne liste. Na srednjem ognju mešajte, dokler krema ne začne nežno vreti, nato ogenj ugasnite in pustite, da se cvetovi namakajo pol ure. Potem tekočino precedite in postopek ponovite z isto mešanico mleka in smetane še z naslednjimi šestimi cvetovi. Tako bo krema dobila okus po potonikah.

V drugi posodi stepite jajca, da se spenijo in narastejo. Po približno dveh minutah stepanja postopoma dodajte še sladkor. V jajčno mešanico najprej zlijte skodelico vroče kreme z aromo potonik in ves čas mešajte. Nato jajčno mešanico zlijte v kozico s cvetlično kremo in kuhajte na zmernem ognju, ob tem pa ves čas mešajte. Ko se mešanica oprime žlice, je zmes pripravljena.

Prelijte jo v primerno posodo s pokrovom, počakajte, da se ohladi, in postavite v hladilnik vsaj za nekaj ur, najbolje pa čez noč. Sladoled lahko postrežete s sirupom, ki ga naredite iz robid ali drugega sadja.

Ne spreglejte