Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
14.04

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sobne rastline zalivanje

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 14.04

6 let, 1 mesec

Nasveti za zalivanje sobnih rastlin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Najprimerneje bi bilo, da bi sobne rastline zalivali z deževnico, a če ste doma v mestu, je to težje izvedljivo, zato bo dobra tudi destilirana voda. Kdaj in kako? Preberite spodnje nasvete.

Pravila za zalivanje Prvič: Ne zalivajte tako močno, da roža stoji v lončku, polnem vode. Drugič: Po možnosti zalivajte z deževnico, če ne, naj bo destilirana voda. Tretjič: Voda, s katero zalivate, mora imeti sobno temperaturo, še bolje je, če je malce toplejša. Zalivanje z mrzlo vodo škoduje rastlinam.

Pomembno je tudi vedeti, kdaj rastlina potrebuje vodo. Če ste samo vi edini skrbnik rastlin, potem že malce poznate svoj urnik zalivanja in že imate občutek, kdaj potrebuje vodo. Če ste novinci v vzgoji rastlin, potem berite naprej. Če želite ugotoviti, ali rastlina potrebuje vodo, ni dovolj samo preveriti površino zemlje v lončku. Lahko se zgodi, da je zaradi suhega zraka površina zemlje suha, v globini pa je vlažna.

Večina sobnih rastlin raste najboljše, če je zemlja v cvetličnem loncu rahlo vlažna. To je še posebej težko doseči v zimskem času, ko je zrak v sobah zaradi centralnega ogrevanja zelo suh in tako skozi porozne posode vlaga hitro izhlapi.

Veliko občutljivih rastlin trpi zaradi suhe zemlje in njihovi skrbniki jih tako v preveliki skrbi premočno zalivajo. Prehitro izparevanje lahko omejite, če lonce z rastlinami postavite v večje lonce, napolnjene s šoto, in potem zalivate samo šoto.

Če se vam zgodi, da se vam kakšna rastlina posuši, jo postavite v večjo posodo, polno vode, in jo v njej pustite dlje časa, recimo prek noči, da se rastlina napije tekočine.

Čas zalivanja Ni vseeno, kdaj zalivate sobne rastline. Pozimi je najbolje zalivati zjutraj, da se do večera zemlja že malce posuši. V poletnem času oziroma v času toplejših dni je potrebno paziti, da rož ne zalivate v največji vročini.

Pršenje rastlin Večino sobnih rastlin je potrebno, še posebej pozimi, ko je zrak v prostoru suh, redno pršiti z vodo. Tropske rastline, navajene na vlago tropskih deževnih gozdov, morate pogosteje poškropiti z mlačno vodo.

Škropiti je potrebno pred poldnevom. Večje odporne rastline lahko postavite v kad in jih stuširate. Vsem sobnim rastlinam pa bo poleti všeč nežen poletni dež. V času cvetenja jih ne škropite, da ne boste poškodovali cveta. Nekaterih sobnih rastlin, kot so afriške vijolice, gloksinije, begonije, ne smete škropiti, ker dobijo madeže in so potem videti bolne in grde. Zalivanje v času počitnic

Problem, ki skrbi lastnike rastlin, je tudi zalivanje med počitnicami. Še vedno je najboljša možnost, da vam prijatelji redno zračijo stanovanje in zalivajo rože. Če pa to ni možno, potem vaše sobne rastline namočite v kad z nekoliko vode. Pomembno je, da ne bo na njih neposredno sijalo sonce.

Pred odhodom na počitnice zalijte rože, nato zemljo v loncu pokrijte z vlažnim mahom ali jo postavite v večji lonec, napolnjen z vlažnim mahom ali šoto.

Lahko pa v luknjo v lončku za odvod vode vstavite stenj in roža bo pivnala vodo iz podstavka.

V času bujne rasti in cvetenja vse rastline, zlasti tiste z veliko listov in cvetov, potrebujejo veliko vode, zato jih je potrebno zaliti od 2- do 3-krat dnevno, na primer azaleje, hortenzije itd.

Rastline s šibkimi koreninami in kosmatimi listi ali trni, kot so kaktusi, ne potrebujejo veliko vode. Nekateri sobne rastline, kot so kale, filodendromi, kokosova palma, ciperusi, morajo vedno imeti nekaj vode v podstavku.

Mirovanje Pri zalivanju morate vedno paziti na čas mirovanja rastlin. Če želite, da se rastline normalno razvijajo in redno cvetijo vsako leto, je potrebno ugotoviti njihov čas mirovanja in zmanjšati zalivanje.

Ne spreglejte