Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Gardena vrtna opravila Obrezovanje živa meja PR članek

Sreda, 16. 2. 2022, 7.00

2 leti, 2 meseca

Napotki za februarsko obrezovanje

Oglasno sporočilo

Obrezovanje je eno najpomembnejših opravil na vrtu. V drugi polovici februarja žive meje, grmičevje, rože in sadno drevje že čakajo na rez. Preden se z vrtnarskimi škarjami lotite dela, preverite, da imate pravo orodje za obrezovanje rastlin, da preprečite poškodbe.

Vseh rastlin ne obrezujemo v istem obdobju. Obdobje in pogostost obrezovanja se razlikujeta glede na vrsto in sorto rastlin. Če obrezujete prezgodaj ali v času zmrzali, se rane morda ne bodo dobro zacelile. Najprej odstranimo obolele veje in poškodovane dele rastlin, nato pa se lotimo redčenja in oblikovanja krošenj.

Različne rastline imajo specifične potrebe po negi, zato pred obrezovanjem poiščite ustrezno rezalno orodje. | Foto: Različne rastline imajo specifične potrebe po negi, zato pred obrezovanjem poiščite ustrezno rezalno orodje.

Sadno drevje čaka na pomladitev

Jablane in hruške lahko obrezujemo že ob koncu zime, ko upade najhujši mraz. Če imamo rodna drevesa, jih skrajšamo pri cvetnem brstu in tako omogočimo večjo rodnost. Z rezom poskrbimo, da vse veje rastejo navzgor in se ne prepletajo. V krošnje dovajamo več zraka in svetlobe, da preprečimo bolezni.

Spomladi od marca do aprila, takoj po pojavu brstov, se lotimo redčenja in opravimo rez slive, češnje, višnje in breskve. Če režemo med zimo, se lahko pojavijo novi poganjki, ki pomrznejo, rastline so takrat tudi bolj dovzetne za okužbe in bolezni. Pozno spomladi ali zgodaj poleti po cvetenju se priporoča rez tudi za cvetoče grmovnice. Jeseni lahko opravimo rahlo obrezovanje za lepšo obliko.

Za natančno redčenje nižjih vej so idealne vrtne škarje GARDENA ExpertCut, ki navdušijo s posebej ostrimi in trpežnimi rezili iz nerjavnega jekla. Ponujajo izjemno ergonomijo in udobje, zlasti pri dalj časa trajajočem rezanju.

Vrtne škarje ExpertCut so izjemno odporne in trpežne, rezila iz nerjavnega jekla poskrbijo za največji premer striženja do 22 milimetrov. | Foto: Vrtne škarje ExpertCut so izjemno odporne in trpežne, rezila iz nerjavnega jekla poskrbijo za največji premer striženja do 22 milimetrov.

Oblikujte živo mejo

Konec februarja je primeren za oblikovanje žive meje, saj z rezom spodbudite rast. Obrezujte predvsem zunanje dele žive meje, saj se notranje debelejše veje težje zacelijo. Nikar ne obrezujte preveč, da ne oslabite rastline. Poleg estetske velikosti in gostote se odstranijo veje, ki se drgnejo ali križajo. Nujno je tudi, da čim prej odstranimo obolele veje, da se bolezen ne prenese na preostale. Preverite, da pri delu ne presenetite ptic, ki morda še iščejo zavetje v grmičevju. Ne pozabite tudi na zaščitne rokavice, pri striženju žive meje pa so priporočljiva tudi zaščitna očala.

Škarje za živo mejo GARDENA EnergyCut 2v1 so odlične za hitro rezanje tanjših vej, s pritiskom na gumb pa dodajo 2,5-krat večjo moč za intenzivno rezanje debelejših vej. Ročaji ErgoTec poskrbijo za lahkotno delo in udobje pri oblikovanju. Valovit rob zadrži rezan material v območju rezanja škarij in preprečuje zdrs. Učinkovitost je večja, zlasti pri rezanju velikih površin.

EnergyCut s patentirano funkcijo dodatne moči poskrbijo za lahkotno in udobno rezanje. | Foto: EnergyCut s patentirano funkcijo dodatne moči poskrbijo za lahkotno in udobno rezanje.

Izberite ustrezno orodje

Pravo orodje za obrezovanje so vrtnarske škarje, škarje za veje, škarje za živo mejo, žage, potrebujete pa tudi vrtne rokavice, alkohol za razkuževanje orodja ter cepilno smolo za hitrejše celjenje in preprečevanje nastanka bolezni. Pred uporabo rezalnega orodja in po njej razkužite rezila z alkoholom, saj tako preprečite širjenje bolezni.

Pri rezanju v krošnjah razmislite o izbiri modelov s teleskopskimi ročaji, da dosežete najvišje žive meje ali drevesa. Škarje GARDENA StarCut pomagajo pri obrezovanju grmovja in vej visoko v krošnjah. Poskrbijo za varno delo s tal, inovativen mehanizem pa omogoča tudi prilagajanje kota rezanja do 200 stopinj. Kavelj pomaga z lahkoto odstraniti odrezane veje iz gostih krošenj.

StarCut s teleskopskim ročajem poskrbijo za rezanje visokih dreves ali grmovnic, udobno in varno s tal. | Foto: StarCut s teleskopskim ročajem poskrbijo za rezanje visokih dreves ali grmovnic, udobno in varno s tal.

Naročnik oglasnega sporočila je HUSQVARNA AUSTRIA GMBH.

Ne spreglejte