Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 4. 2021,
10.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Vrt Vrt kosilnice MERKUR PR članek

Sreda, 7. 4. 2021, 10.35

2 meseca, 1 teden

Nad zelenico z robotsko, bencinsko, akumulatorsko ali električno kosilnico?

Oglasno sporočilo

Zadnji trend pri košnji zelenic so robotske kosilnice. Toda pomembnih faktorjev pri izbiri primerne kosilnice je več kot le najnovejša tehnologija.

Eno najpogostejših vrtnarskih opravil je košnja trave. Delo vam bo močno olajšala kakovostna kosilnica. Toda kakšno izbrati? Za manjše površine so primerne električne kosilnice, za srednje do velike površine motorne kosilnice in bencinski parkovni traktorji za večje parkovne površine. Ekološko ozaveščeni posegajo po akumulatorskih kosilnicah, robotskih in ročnih, ki delujejo na potisk s hojo.

Merkur kosilnice | Foto:

Preden se odločite za primerno kosilnico je pametno najprej temeljito premisliti o načinu in pogostosti uporabe. Vprašati se torej morate, kako veliko površino nameravate kositi z njo in kako pogosto. To sta ključna faktorja pri izbiri. In seveda cena.

Kakšna kosilnica bo zame najbolj uporabna?

Ročne kosilnice so primerne za manjše površine, so ugodne, ne povzročajo hrupa in ne potrebujejo goriva ali elektrike. Potrebujejo le vašo energijo, zato so odlične tudi za hkratno kratko razgibavanje. Cene se gibljejo med 54,99 in 517,99 evri.

Merkur kosilnice | Foto:

Za srednje velike površine so kot nalašč električne kosilnice. So učinkovitejše in ekološko čistejše kot bencinske, vendar so večinoma premalo močne. Poleg tega v bližini potrebujejo vir električnega toka in so zaradi kabla nekoliko težje vodljive. Cene se gibljejo med 59,99 in 200 evri.

Merkur kosilnice | Foto:

Bencinske kosilnice so primerne zlasti za zelo obsežne trate, kjer prevladuje trda in dolga trava. Bencinski motor daje namreč večjo moč kot električni, zato lahko poganja tudi kolesa kosilnice, rezilo pa se na trdnih travah ne ustavi. Motorna bencinska kosilnica ima večinoma pritrjen koš, v katerega zbira odkošeno travo. Med košnjo ne potrebujejo električnega kabla in so zato dražje tako pri nakupu kot tudi pri vzdrževanju. Cene se gibljejo med 179,99 in 1.600 evri.

Merkur kosilnice | Foto:

Tukaj pa so še kosilnice na nitko. Imajo gibko rezilno nit iz najlona, ki se vrti z veliko hitrostjo. Idealne so za košenje težko dostopnih delov vrta in za odstranjevanje visokih rastlin. Cene električnih in akumulatorskih kosilnic na najlonsko nitko se gibljejo med 29,99 in 299,99 evri, cene motornih pa med 89,99 in 569,99 evri.

Merkur kosilnice | Foto:

Robotske kosilnice se premikajo na kolesih, poganja pa jih motor na elektriko z največjo hitrostjo pol metra na sekundo. Vir energije je akumulator za večkratno polnjenje. Te kosilnice kosijo same, a so tudi drage. Cene se gibljejo od 369,99 do 1.539,99 evri.

Merkur kosilnice | Foto:

Kakšno kosilnico torej izbrati?

Za povprečnega ljubiteljskega vrtnarja s travno površino velikosti do 1.700 kvadratnih metrov so primerne tako ročne, električne, motorne, robotske kot tudi akumulatorske kosilnice. Vse je odvisno od potreb posameznika.

Za podjetja, ki se ukvarjajo z vrtnimi opravili oziroma vrtičkanjem na veliki površini, pa so najboljša izbira parkovni oziroma vrtni traktorji.

Merkur kosilnice | Foto:

Kakšno površino želite pokositi?

Najpomembnejša zahteva pri izbiri ustrezne kosilnice je površina, ki jo nameravate kositi. Glede na velikost površine prilagajate širino, konstrukcijo in moč motorja. Za manjše površine lahko izberete kosilnice brez pogona in manjših širin. Za večje površine pa kosilnice s pogonom ter večjih širin. Poleg tega je pri večjih površinah zaželena tudi močnejša in robustnejša konstrukcija.

Pri zaprtih površinah z veliko ovirami (sadno drevje, okrasne rastline ...) se priporoča ožje in okretnejše kosilnice (nastavitev hitrosti), za odprte terene pa so boljše širše kosilnice. Kot zanimivost – za vsakih 1.000 kvadratnih metrov pokošene površine boste morali prehoditi od 2.000 do 3.000 metrov.

Merkur kosilnice | Foto:

Glede na naklon, ki ga ima izbrana površina, je potrebno izbrati kosilnico s primernim motorjem in pogonom. Velika večina motorjev je primernih za naklone do 20 stopinj, nekateri pa omogočajo naklone do 35 stopinj (pri določenih pogojih tudi do 45 stopinj). Pri izbiri pogona je treba upoštevati dejstvo, da je prednji pogon primeren samo za odprte ravne površine, pri nekaj večjih naklonih je treba izbrati pogon na zadnja kolesa.

Kako pogosto nameravate kositi?

Glede na to, kako pogosto nameravate kositi in kakšno travo želite imeti, morate izbrati ustrezen način košnje. Če ne kosite pogosto in kosite visoko in debelejšo travo, je priporočljivo izbrati kosilnico z izmetom oziroma zbiranjem v košaro. Če želite imeti lep travni tepih in kosite pogosto, vam svetujemo kosilnico z mulčenjem.

V Merkurju se zavedamo, da je pri vrtnarjenju in ohranjanju čudovite zelenice vedno več vprašanj, zato smo vam vedno na voljo.

Obiščite spletno trgovino Merkur.si in izberite kosilnico po vaših željah in potrebah. Vse potrebno boste lahko kupili tudi na obroke. Zdaj do 48 obrokov, do 12 obrokov celo brez obresti. V Merkurju imate zagotovljenih kar 19 prevzemnih mest po vsej Sloveniji.


Naročnik oglasa je MERKUR trgovina, d. o. o.

Ne spreglejte