Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2013,
9.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

jesen rožice Rože in vrt

Nedelja, 20. 10. 2013, 9.59

6 let, 1 mesec

Na spomladanske cvetlice moramo misliti jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Če želite imeti spomladi lep cvetlični vrt, bo treba že jeseni stopiti na delo. Eno od prijetnih opravil je sajenje čebulnic.

Čebulice, ki jih sadimo v jeseni, to je od septembra do novembra, in nam bodo zacvetele spomladi, so čebulice tulipanov, perunik, lilij, okrasnega luka, pogačic ali ranunkul, hijacint, narcis ter hrušice ali grozdka.

Večina čebulnic cveti od zgodnje pomladi do začetka poletja, številne pa tudi v drugem letnem času. Prve, kot so zvončki, prezimne ciklame in žafrani, so drobnejše, pozneje pa pridejo na vrsto večje cvetlice, tulipani, perunike, lilije, okrasni luk, hijacinte ter narcise.

Kako kupiti Čebulnice večinoma prodajajo kot suhe čebulnice, ki so v mirovanju ter nimajo listov in korenin. Najbolje jih je kupiti takoj, ko se pojavijo v trgovinah. Ne smete jih imeti predolgo na suhem, da se ne izsušijo.

Zasaditev Pri večini je treba posaditi čebulnice razmaknjeno in od dva do trikrat globlje, kot je višina čebulnice. Ob tem upoštevajte primerno razdaljo sajenja med posameznimi rastlinami. Dno čebulice se mora dotikati zemlje, ki jo prej zrahljajte. Če so tla premalo odcedna, dodajte na dno plast peska ali mivke. Med dnom in čebulico ne sme biti zraka, sicer se tam nabira voda in čebulica lahko zgnije. Za sajenje uporabite lopatko in pazite, da pri sajenju čebulic ne ranite.

Če želite čebulnice razpršeno posaditi med druge rastline, jih sadite posamično v ločeno izkopane in dovolj globoke sadilne jamice. Pri sajenju upoštevajte pravilo, da težja, kot je zemlja, plitveje sadimo čebulnice, ter lažja, kot je, globlje sadimo. Večino čebulnic lahko pustite v zemlji več let.

Žafrani so lepi sajeni v travno rušo, kjer ne bodo niti najmanj moteči za oskrbo trate. Žafrane posadite v skupinah na trati ali v cvetlične grede, saj bodo tudi tukaj videti prav ljubki. Lepo pridejo do izraza tudi v cvetličnih loncih na terasi ali balkonu.

Narcise so klasična izbira za travniško sajenje, prav tako tudi zvončki.

Lep učinek bo tudi, če čebulnice posadite med trajnice, ki cvetijo pozneje v sezoni. Takšno kombiniranje je celo zaželeno, saj bodo poganjki trajnic zakrili neugledno rumeneče listje čebulic, ko bodo zadnje končevale svojo rastno sezono.

Pod drevjem in grmovnicami sajene čebulnice bodo cvetele še pred njihovim olistanjem. Odlična izbira za sajenje pod grmovnice so narcise, modre čebulice ali snežne modrice. Posadite jih v velikem številu in različnih barvah za živahno spomladansko barvno preprogo.

Hranila Da pa bodo čebulnice lepe leto za letom, poskrbite z dodajanjem hranil, vse dokler listje ne odmre. Uporabne so ustrezne mineralne mešanice z veliko kalija in manj dušika. Čebulnice po cvetenju pustite zemlji, ker nimajo rade presajanja. Po cvetenju potujejo hranila iz listov v čebulice. Listi se odstranijo šele, ko porumenijo.

Ne spreglejte