Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 5. 2010,
9.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasveti vrtnarjenje Vrt Vrt

Ponedeljek, 3. 5. 2010, 9.58

2 meseca, 1 teden

Mešanje vrtnin, dišavnic in cvetnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V naravi uspevajo rastline v združbah, kjer imajo posamezne vrste podobne zahteve in se medsebojno tolerirajo, nekaterih pa nikoli ne bomo našli skupaj.

Večina rastlin izloča v tla in zrak posebne snovi, s katerimi zaznamujejo teritorij, te pa bodisi privlačijo bodisi odvračajo druge, tudi živalske vrste. Rastlinski pesticidi so od nekdaj prisotni v pridelovanju vrtnin, poznavanje dobrih sosedskih odnosov pa je odločilnega pomena za doseganje dobrega pridelka. Kemija je sicer pridelovanje močno poenostavila, zaradi stranskih učinkov sredstev za varstvo rastlin pa se vse bolj zavedamo pomena znanja naših dedkov in babic. Ti morda res niso poznali vseh kemikalij, ki jih rastline izločajo, izkušnje pa so jim dale vedeti, katere lahko sadijo skupaj in katere ne.

Mešane grede

Pisani vrtovi, kjer se mešajo vrtnine, okrasne rastline in zelišča, so značilni za podeželje, v mestih pa so takšne rastlinske združbe za marsikoga preveč domače in delujejo neurejeno. Seveda to ne pomeni, da lahko sadimo in sejemo vsevprek, kakor se nam zljubi. Tako kot slikar premišljeno meša in nanaša barve na platno, moramo tudi pri vrtnarjenju upoštevati pravila.

Sprva se jih bomo držali togo in predvsem z ravnimi linijami poudarjali našo pridnost, sčasoma pa se nam bo ob stalnem učenju in spoznavanju različnih vrtnarskih skrivnosti odprl povsem nov svet. In če imamo v sebi količkaj ustvarjalne žilice, bomo kmalu ne samo mojstri pridelovanja, temveč tudi oblikovanja z rastlinami, tako da bo naš mali vrtiček kot iz pravljice.

Začimbnice, dišavnice in cvetnice

Poznavalsko kombiniranje namensko različnih rastlin je prvi preventivni ukrep za preprečevanje pojavljanja bolezni in škodljivcev.

Žajbelj, rožmarin, poprova meta in timijan odvračajo kapusovega belina, ki je škodljivec zelja, cvetače in drugih rastlin iz skupine kapusnic.

Šetraj pa je splošno znan kot dober sosed fižolu, saj mu izboljšuje okus in ga varuje pred listnimi ušmi. Med okrasnimi rastlinami naj najprej omenim ognjič, ki ga uporabljajo v kozmetični industriji, na vrtu pa odganja polže in ogorčice. Pozabiti ne smemo niti na žametnice, ki jim upravičeno pravimo smrdljivke, s svojim vonjem pa odganjajo celo vrsto škodljivih žuželk, tudi koloradskega hrošča in komarje.

Posebno lepe in tudi užitne so kapucinke, ki se plazijo med rastočimi zelenjadnicami in krasijo vrt z živo pisanim cvetjem, poleg tega pa bodo naše rastline obvarovale pred listnimi in krvavimi ušmi.

Vsestransko uporabna je tudi rabarbara, saj vsebuje mnoge koristne učinkovine. Iz nje kuhamo kompote, zdravimo nekatere bolezni in odganjamo škodljivce.

Nič ne bo narobe, če nam bo šetraj pognal sredi gredice in nekoliko pokvaril linijo skrbno posajenih zelenjadnic. Strojna setev poljščin na velikih površinah in ravne vrste so posledica avtomatizacije, na svojem majhnem vrtičku pa lahko pustimo domišljiji prosto pot.

Ne spreglejte