Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2018,
18.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt zelenjava lisnati ohrovt

Četrtek, 12. 4. 2018, 18.30

2 meseca, 1 teden

Listnati ohrovt je prava zdravilna bomba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
lisnati ohrovt | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Skrajni čas je, da si razširite znanje o listnatem ohrovtu, saj gre za zelenjavo, ki vsebuje vrsto hranilnih snovi, ki jih potrebujemo za ohranjanje našega zdravja. 

Trendi Vrt, ki je navdihoval Moneta #foto

Listnati ohrovt je pravi hit med tistimi, ki jedo in živijo zelo zdravo. To temnozeleno zelenjavo uvrščamo v družino zelja in tako kot druge vrste listnate zelenjave vsebuje veliko kalcija, železa in vitamina C. Zaradi svojih dolgih podolgovatih listov je bogat tudi z vlakninami. Poznamo več kot 50 vrst ohrovta, prvi so ga začeli gojiti Grki in Rimljani, pozneje pa se je razširil še v preostale dele Evrope.

Zakaj je listnati ohrovt zdrav?

Listnati ohrovt mnogi označujejo za najbogatejšo zelenjavo ravno zaradi vseh hranilnih snovi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Redno uživanje te zelenjave krepi imunski sistem, saj vsebuje visoko koncentracijo potrebnih mineralov za zdrav organizem.

lisnati ohrovt | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Z njegovo vključitvijo v jedilnik ne boste izboljšali zgolj videza vaše kože, las in nohtov, ampak boste, ker vsebuje visoko raven vitamina A, hkrati poskrbeli za ohranjanje zdravja vašega vida. Listnati ohrovt vsebuje tudi kalcij in vitamin K, ki sta potrebna za ohranjanje močnih kosti, vsebnost vitamina C pa pomaga pri lajšanju bolečin v sklepih.

Ker vsebuje visoko raven maščobnih kislin omega 3, lahko pomaga pri blaženju artritisa, avtoimunskih motenj in blaži astmo. Tako kot druge vrste zelene zelenjave tudi ohrovt preprečuje razne vrste raka, zato je skrajni čas, da v svoj prehranski režim vključite listnati ohrovt. Obstaja veliko načinov njegove priprave, saj ga lahko kuhate, pečete, sušite in ga pripravite v zdravilnih napitkih.

Trendi Jajčna terapija za vrt

Kako in kdaj ga sadimo?

Lahko ga sadite vse od zgodnje pomladi do poznega poletja. Če želite, ga lahko posadite že aprila in po navadi zraste že v treh tednih. Posadite ga nekoliko bolj narazen kot navadno zelje, saj potrebuje prostor.

zelenjava
Trendi To so vrtnine, ki jih sadimo aprila
Ne spreglejte