Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
20.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dom in vrt zalivanje rože nasvet

Četrtek, 29. 3. 2018, 20.00

2 meseca

Led je morda rešitev, da vaše rože ne bodo umirale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
led | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Najpogostejši razlog za umiranje rastlin se skriva v nepravilnem načinu zalivanja. Včasih zalijemo premalo, včasih preveč. Kako torej vedeti, kdaj ima vaša najljubša roža dovolj vode? Gre za težko vprašanje, ki nima enostavnega odgovora, saj je to odvisno predvsem od njene vrste. Obstaja pa trik, s katerim si boste zalivanje močno poenostavili. 

sobne rastline
Trendi Ne boste jih umorili: Sobne rastline, ki hočejo živeti

Nepravilno in predvsem prekomerno zalivanje rož je eden najpogostejših razlogov, da te umirajo. Včasih lahko povsem zdrava rastlina zaradi prevelike količine vode umre v samo nekaj dneh. 

Odvečno vodo odstranite

Voda roži zagotavlja strukturno podporo. Če je te preveč, se začne kopičiti v njenih koreninah, kar pa lahko škodi rasti in zdravju rastline ter posledično njenega gnitja. Preden se lotite zalivanja, imejte v mislih, da zemlja, v katero je roža posajena, deluje kot goba, ki vsrka vsako kapljico, zato bodite predvsem racionalni.

zalivanje rož z ledom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Svoje rože vedno posadite v cvetlična korita ali lončke z dranažnimi luknjami, zato da prekomerna voda steče ven. Po zalivanju čez nekaj časa preglejte podstavek. Če se je v tem nabrala voda, jo odstranite. Nikakor ne puščajte rože v vodi, saj gre za odvečno vodo, ki je roža ne potrebuje za optimalno rast.

Če pa niste ravno vešči zalivanja, obstaja povsem enostaven trik, ki vam bo to opravilo olajšal. Predlagamo vam, da v zemljo lončnice "posadite" ledene kocke. Tovrsten trik je odličen, saj se led tali počasi in tako rastlina postopoma dobiva potrebno vodo za življenje. Poleg tega so ledene kocke manjše, kar tudi zmanjša tveganje čezmernega zalivanja.

Velikonočni tulipani
Trendi Šopki za poživitev praznične mize
Ne spreglejte