Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
16.54

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

jesensko listje trava nasvet kompostiranje

Torek, 16. 4. 2013, 16.54

6 let, 1 mesec

Kam s pokošeno travo in odvečnim listjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Odvečno pokošeno travo lahko poleg kompostiranja uporabimo tudi v druge namene - kot zastirko, ki rastline ščiti pred izsušitvijo, ali gnojilno sredstvo.

Namesto da pokošeno travo, odvečno listje in lubje zavržete, jih raje koristno uporabite. Pred kratkim smo že govorili o kompostiranju, a stranske produkte vrta lahko uporabite tudi na druge uporabne načine.

Zastirka Za zastirko na zelenjavnem ali okrasnem vrtu je primerna samo trava brez plevela, saj bomo sicer tega skupaj s travo prenesli na zemljo. Travo enakomerno, v ne predebeli plasti položimo okoli sadnega drevesnega kolobarja, med jagode, borovnice, maline … Zastirka namreč poskrbi, da kolobarja ne preraste plevel, hkrati pa tudi zadržuje vlago, kar je v vročih poletnih dneh bistvenega pomena. Pri tem morate biti pozorni, da ne uporabite sveže pokošene trave, saj ta zemlji jemlje dušik. Prav tako morajo biti plasti zemlje tanke, debele od dva do pet centimetrov, saj trava sicer začne gniti, pojavi pa se lahko tudi plesen.

Travi lahko dodamo oziroma jo nadomestimo tudi z lubjem, predvsem pri okrasnih drevescih, odpadnim listjem ali slamo – predvsem okoli sadnih dreves. Omenjena zastirka iz rastlinskih substanc je pomembna predvsem zaradi vlažilnega učinka, saj rastlino zaščiti pred sušo. Poleg tega zmanjšuje izhlapevanje iz tal, vzdržuje bolj konstantno temperaturo tal, ob močnih poletnih nalivih preprečuje zbitost tal, na nagnjenih terenih pa tudi erozijo oziroma spiranje.

Prednost take zastirke poleg zadrževanje vlage in preprečevanja rasti plevela je tudi praktična, saj preprečuje, da bi se plodovi ob deževju umazali.

Gnojenje in rahljanje zemlje Trava je primerna tudi za gnojenje, ki pa ni nadomestek organskih gnojil, kot je hlevski gnoj. Travo redno vkopavamo v zemljo, zaradi česar je bolj rahla.

Ne spreglejte