Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
15.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasvet trava

Četrtek, 4. 4. 2013, 15.41

6 let, 1 mesec

Kako se znebiti nadležnega mahu na vrtnih zelenicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Spomladi, ko sneg skopni, na travnatih površinah na vrtovih velikokrat na plano namesto trave pride nič kaj privlačen mah.

Vzrok za to, da lepo travnato površino, ki se jo spominjamo iz jesenskih dni, prerase mah, izhaja iz težav s tlemi oziroma neugodnih pogojev za rast trave. Mah se bo namreč zelo hitro pojavil, če so tla slabo rodovitna (prekisla), slabo prezračena, slabo odcedna, v senci in če pri košenju travo prenizko režemo.

Mah trave ne zatira in uničuje, kot si pogosto napačno predstavljamo, ampak se pojavi tam, kjer trava zaradi neprimernih pogojev ne raste. Ko se enkrat pojavi na zelenici, korak za korakom izriva rastline, dokler se ne razširi čez celotno zeleno površino. Pomladni čas, ko skopni sneg, je tako pravi čas za ukrepe proti tej nadležni rastlini.

S spodaj naštetimi ukrepi dolgoročno ustvarjamo pogoje, ki ovirajo oziroma onemogočajo razvoj mahu na naši zelenici.

Prekisla tla Rodovitnost tal je odvisna od količine kalcija v tleh. Za zelenico brez mahu moramo tako pH ohranjati med 5,5 in 7,5. Ker k povečani kislosti tal pripomorejo tudi rudninska gnojila, moramo takšnim tlem dodajati gnojila, ki delujejo bazično – na primer kamninsko moko.

Zbita tla Korenine trave so v primerjavi s koreninami mahu globlje, zaradi česar trava v preveč zbitih, težkih ilovnatih tleh ne more rasti. Takšni pogoji pa so za plitve korenine maha dober pogoj. Tla pa so lahko preveč zbita tudi zaradi prepogoste uporabe – potka skozi vrt.

Rešitev za takšne vrste tal je redno letno zračenje travne ruše, s čimer bomo koreninam trav priskrbeli dovolj zraka za normalno rast. Tla lahko zračimo s frezo za prezračevanje ali pa z vilami, ki jih zabadamo v tla. Preveč težka tla (glina, ilovica) prezračimo in izboljšamo z dodatkom drobnega peska (mešanica mivke in šote) ter komposta.

Slaba prepustnost tal V slabo odcednih tleh bo zastajala voda, zaradi česar bodo travne korenine začele gniti – travo bo počasi nadomestil mah. Ker je slaba prepustnost tal neposredno povezana s težkimi tlemi, jo izboljšamo tudi z zračenjem. Na majhnih površinah pa moramo v tla pred setvijo trave vmešati večje količine organskih snovi (kompost, preperel, hlevski gnoj) in poskrbeti za odvajanje vode. V tla pa lahko vmešamo tudi pesek, če pa to ne pomaga, pa lahko plast zemlje v celoti zamenjamo s primernejšo.

Košnja trave Čeprav se nam zdi brez pomena, je pri košnji pomembno, da trave ne pokosimo prenizko. Novo posejano trato pa na okoli petih centimetrih pokosimo šele, ko je trava visoka približno osem centimetrov. Višino košnje spreminjamo glede na letni čas – spomladi je lahko malenkost krajša, medtem ko naj bo poleti košnja visoka okoli 5 centimetrov. Zakaj je višina košnje pomembna? Po vsaki košnji je trava bolj podvržena stresu in boleznim, saj mora obnoviti svoje tkivo. Če kosimo prenizko, trava potrebuje več energije in časa za regeneracijo, kar pa odpira pot mahu.

Pomen lege Medtem ko travnati ruši najmanj ugaja kombinacija senčne lege in veliko vlage, pa takšna lega ustreza mahu. Zato da vaš vrt ne bi bil poln maha, poskušajte travni ruši zagotoviti vsaj nekaj ur sonca dnevno. To lahko naredite tako, da drevesa močno obrežete, da bo do tal prišlo več sonca, ali namesto trave posejete oziroma posadite rastline, ki ne potrebujejo veliko sonca. Veliko pa boste naredili že, če boste izbrali pravo mešanico semen za pravo lego.

Nepravilno zalivanje Pri zalivanju ne smete pretiravati, saj rahlo zalivanje vsak večer spodbuja plitvo rast korenin, kar v vročem poletnem času vodi k propadu rastlin. Namesto vsakodnevnega rahlega zalivanja zelenico raje dobro zalijte enkrat tedensko.

Kako se znebimo že obstoječega mahu? Če se je mah že dodobra razširil po naši zelenici, lahko na takšne dele potrosimo različne pripravke za odpravljanje in preprečevanje mahu, ki izsušijo mah in hkrati pognojijo razredčeno travno rušo. Dodani kremenčevi peski poskrbijo za izboljšanje zračne in vodne prepustnosti tal. Ko se mah posuši, ga z grabljami odstranimo, da na očiščeni površini lahko poženejo nove travne bilke.

Če se je mah razširil na večji del zelenice, je najbolje, da ga popolnoma odstranimo ter posejemo novo travo. Če je mah prisoten le v majhnih količinah, travo spomladi temeljito prečešemo s grabljami. Tako bomo naredili prostor za travo, ki se bo sčasoma lepo razrasla in na novo pognala.

Ne spreglejte