SiolNET. Dom Vrt in okolica
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so vrtnine, ki jih sadimo aprila

1,28

termometer

zelenjava |  | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Čeprav smo šele dobro stopili v pomladni čas, lahko po načelih setvenega koledarja že posadimo določene vrtnine. 

vrtnarstvo Dom Z delom na vrtu se lahko ubranimo pred številnimi boleznimi

Setveni koledar se pri sajenju naslanja na spremljanje splošne vremenske napovedi in naravnega stanja zemlje. April je tako ob upoštevanju njegovih načel optimalno obdobje za sajenje zelenjavnih vrtnin oziroma nekaterih listnatih rastlin, pridelkov s plodovi in podzemnih pridelkov. 

V skupino listnatih rastlin tako uvrščamo vse tiste, ki imajo za plodove liste, torej kapusnice, špinačo, solato, radič, zelišča, kolerabo, cvetačo in podobno. Pridelki s plodovi so tisti pridelki, ki jih vzgajamo zaradi užitnega ploda. Mednje spadajo kumarice, grah, paprika, koruza, bučke, paradižnik in preostale podobne vrtnine. Podzemni pridelki pa so tisti, ki svoj plod razvijejo v koreninskem delu. Sem uvrščamo repo, krompir, česen, čebulo, rdečo peso in podobno. 

zelenjava | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Brez kolobarjenja ne bo šlo

V letošnjo pridelovalno sezono stopite dobro pripravljeni. Brez skrbnega načrta in organizacije vaši pridelki ne bodo tako bogati, kot bi lahko bili sicer. Preden se lotite sajenja vrtnin, predlagamo, da vnaprej načrtujete svoje gredice, pri tem pa seveda upoštevajte pravilo kolobarjenja, saj je to nujno za bogat in zdrav pridelek ter rodovitno prst. Gre namreč za tradicionalen način kroženja zelenjave, pri katerem določeno vrsto vsako leto pridelujemo na drugem delu zelenjavnega vrta. Več o tem si lahko preberete v članku z naslovom Kolobarjenje – načrt, ki se obrestuje.

rože Dom Kdaj zalivati svoj vrt

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin