SiolNET. Dom Vrt in okolica
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jesenske barve v cvetličnem vrtu

1

termometer

Jesenski gozd je poln toplih barv, za vaš vrt pa se vam zdi, da se je nekako prehitro prevesil v zimsko spanje. Med našimi predlogi poiščite rastline, ki vam bodo jesenske dneve polepšale s cvetovi.

Dalije Dalije ali georgine so rože iz časov Aztekov. So prelepe čebulnice, ki jih lahko vzgojite iz semen ali čebule. Gojimo jih lahko na vrtu ali v lončkih, zato jih s pridom izkoriščajo tudi za zasaditve na terasah in balkonih. Dalije cvetijo v vseh barvah, tako skrbno izberite tiste, ki se bodo uskladile s preostalimi cvetlicami na vrtu.

dalije Foto: Thinkstock

Krizantema Krizantema izvira iz Kitajske in Japonske ter pripada družini Asteraceae (košarice). Pri nas se z njo največkrat srečamo okoli prvega novembra, ob dnevu spomina na mrtve, v azijskem prostoru pa ta rastlina simbolizira srečo. Krizanteme niso zahtevne rastline, poleg tega so na voljo v različnih barvah in so prava popestritev vrta. Zato ni nič narobe, če krizantemo to jesen postavite v svojo priljubljeno vazo sredi dnevne sobe in uživate ob pogledu na njen bohoten cvet.

Hermelika Hermelika izvira iz Kitajske in Koreje. Zraste v visoke in široke kupčke, dosežejo do 60 centimetrov, ki jeseni zacvetijo z rdečkastimi, rožnatimi ali belimi cvetovi. Hermelika uspeva na vseh tleh, čeprav ima najraje peščena in dobro prepustna. Najlepše raste na soncu, uspevala pa bo tudi v svetli senci.

Astre Astre ali nebine, kot jih tudi imenujemo na Slovenskem, so večja skupina okoli 500 vrst sorodnih trajnic. Astre zacvetijo na poznojesenskem vrtu in napovejo hladnejše dneve in konec vrtnarske sezone. Križanci jesenskih aster so priljubljeni na okrasnih vrtovih, saj poleg lepote tja privabijo tudi številne metulje. Po cvetenju jo je treba porezati in zaščititi z zastirko.

Ameriški slamnik Ameriški slamnik je pokončna in izrazita rastlina s temno zelenimi listi in velikimi purpurnimi socvetji, ki dolgo cvetijo. Je nezahtevna trajnica, ki ima rada sončna ali polsenčna rastišča in dobro obdelana tla. Na vrtu ameriški slamnik ali echinacea privablja metulje, čebele in druge žuželke. Njegovi cvetovi so domače zdravilo proti prehladom, poleg tega pa so dobri tudi za rezano cvetje.

Mačehe Mačehe so čudovite cvetlice, saj ob mili zimi cvetijo neprenehoma, s čimer lepšajo zimsko sivino. Izredno odporne so na nizke temperature in čeprav so po zmrzali videti precej slabo, jih lahko prvi toplejši dnevi spet takoj prikličejo v življenje. Mačeham ustreza obilno zalivanje, vendar ne marajo zastajanja vode.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin