Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2013,
9.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

jesen Vrt Vrt

Sobota, 7. 9. 2013, 9.33

2 meseca, 1 teden

Jesenska vrtna opravila, na katera ne smemo pozabiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Čeprav je najbolj rodovitno obdobje na našem zelenjavnem vrtu minilo, nas lahko z nekaterimi pridelki razveseljuje še dolgo v jesen. Malce skrbi in truda pa ne bo odveč.

Letošnje poletje je s seboj prineslo tudi sušo, ki je dodobra oklestila pridelek na naših vrtovih, a vsega ji zagotovo ni uspelo uničiti. Če ste proti koncu poletja zadovoljno pobirali zelenjavo, na gredah morda ta trenutek vlada zmeda. Zemlja pa še ni pripravljenja na mirovanje, zato lahko tople jesenske dneve izkoristimo za urejanje vrtičkov in sejanje pozne zelenjave in cvetja.

Pobiranje pridelka in shranjevanje zelenjave Izpulimo čebulo, šalotko in česen. Očistimo jih zemlje ter osušimo na suhem in senčnem prostoru, nato pa shranimo v shrambi ali kleti. Septembra pobiramo tudi peso, kolerabico, veseli bomo koruze, zimskega korenja in endivje. Še vedno zorijo paradižniki, uspevajo tudi bučke in jajčevci. Obiramo jih sproti.

Ne pozabimo na sadno drevje. Zdaj je čas za slive – če jih imamo na vrtu, jih oberimo, da sadeži ne bodo šli v nič. Iz sliv lahko skuhamo marmelado, razkoščičene zamrznemo za skutne cmoke, spečemo pito … Počasi bo prišel čas tudi za obiranje jabolk in hrušk.

Vrt očistimo Pomembno je, da gredice pospravimo. Izpulimo solato, ki je šla v cvet, grah, ki se je posušil, skratka vse zelenje, ki nam letos ne bo več koristilo. Prazne gredice prekopljemo z lopato ali motiko in jih pograbimo. Tako lahko počakajo na pomlad, ali pa jih zasejemo z jesensko zelenjavo in cvetjem.

Kaj lahko sejemo septembra? Sepember je čas za sejanje motovilca, špinače in blitve, tudi redkvice.

Vrt, vrtnarka, vrtnar | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne pozabimo na cvetje Na cvetoč pomladni in zgodnjepoletni vrt moramo misliti že jeseni. Presadimo in razdelimo vse vrste trajnic, ki so to sezono že odcvetele. Prikrajšamo listje in stebla, skrajšamo pa tudi korenine. Posadimo čebulice za pomlad – narcise, hijacinte, tulipane pa sadimo oktobra. Ne pozabimo na rože, ki bodo cvetele jeseni, redno zalivajmo krizanteme.

Za lepo trato S trate redno grabimo odpadlo listje in pobiramo morebitno sadje, ki na tleh začne gniti in privablja ose, vinske mušice in čebele. Septembra je tudi priložnost, da trato posejemo.

Ne spreglejte