Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
21.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet zdravje hren

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 21.20

6 let, 1 mesec

Jej hren, da boš zdrav kot dren!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Že res, da je hren zelenjava, ki se v ospredje prebije ob veliki noči, pa vendar lahko njegov značilen skeleč okus postane stalnica vaše kuharije.

Dandanes je hren razširjen po vsem svetu, botaniki pa predvidevajo, da izhaja iz zahodne Azije ali jugovzhodne Evrope. Čeprav običajni jedci hren poznamo le kot bel koren, podoben peteršiljevemu gomolju, hren sestavljajo tudi zeleni listi in drobni beli cvetovi. Zraste tudi do višine metra in pol, in čeprav so užitni tudi listi, hren gojimo prav zaradi njegove aromatične korenine. Ta je še posebej aktualna v obdobju velikonočnih praznikov, saj hrenova korenina ne sme manjkati med jedmi, ki jih na velikonočno soboto nesemo k blagoslovu. Hren zaradi svoje oblike simbolizira žeblje, s katerimi so Jezusa zabili na križ.

Hren v kulinariki Marsikomu hren zaradi svoje ostrine ni povšeči, a obstaja veliko receptov, ki njegov okus omilijo. V trgovinah lahko hrenove namaze najdemo v steklenih lončkih ali tubah, sicer pa uporabljamo naribanega. Hrenova korenina je neolupljena skoraj brez vonja, njegov značilen vonj pa se sprosti šele, ko korenino olupimo in hren nastrgamo. Da bi preprečili oksidacijo, nariban hren pokapamo s sokom limone.

Izvrstno se poda k mesninam, še posebej šunki, pa tudi pečenkam, klobasam ter kuhani govedini. Nastrgan hren lahko zmešamo s kislo smetano in majonezo ter tako dobimo bolj blag namaz za na kruh. Temu lahko po okusu dodamo še druge začimbe, nariban korenček in podobno.

Zdravilne lastnosti hrena Hren deluje čistilno, v ljudskem zdravilstvu pa uživanje sveže naribanega hrena učinkuje pri kožnih in plučnih obolenjih ter skorbutu. Če hren gojite na vrtu, njegove prve spomladanske liste uživajte v solati, a le, če vam ugaja njihov pekoč okus. Ti listi so bogati z vitaminom C.

Hren na domačem vrtičku Hren lahko posejete ali pa posadite kar celo korenino ali njene odrezke. Dobro uspeva v rahli zemlji, ki je dovolj globoka, da hren razrase svojo korenino, zato ga je priporočljivo saditi na nasipe. Sadite ga med pomladjo in jesenjo, za izkopavanje pa počakajte na jesenske mesece ali februar. Mlade korenine se namreč težje ribajo, v drugih mesecih pa hren ni preveč okusen.

Ne spreglejte